Cum să congelezi alimentele... în mod corect?

Cum să congelezi alimentele… în mod corect? Cunoașterea modului corect de congelare a alimentelor este esențială pentru a evita deșeurile menajere. Dar și pentru a asigura o aprovizionare utilă cu alimente proaspete și pentru a avea mese aproape gata, atunci când ai puțin timp la dispoziție pentru a găti. Urmând câteva reguli simple, alimentele congelate își vor păstra toată prospețimea și autenticitatea.

Să vedem cum se face!

Cum să congelezi alimentele în mod corect? Iată pașii:

1. Pregătește tot ceea ce ai nevoie

Asigură-te că ai la îndemână folie de aluminiu, pungi pentru alimente congelate, caserole din plastic (sau aluminiu) cu capace, tăvi de sticlă etanșe și etichete adezive.

2. Pregătește mâncarea

Cu excepția maionezei, spaghetelor, salatelor, castraveților, a ouălor fierte tari și a cartofilor fierți, reține că toate alimentele crude și gătite pot fi congelate acasă. Pentru a face acest lucru corect, totuși, este necesar să le cureți mai întâi. Astfel încât atunci când le vei dezgheța să fie deja gata pregătite pentru consum. De exemplu, e necesar să îndepărtezi grăsimea din carne și părțile necomestibile ale fructelor și legumelor. Nu uita: odată dezghețate, alimentele nu mai pot fi recongelate! Așa că ai grijă să împarți alimentele în părți mai mici, astfel încât să poți dezgheța doar cantitatea necesară.

3. Ambalează alimentele

Alege materiale care garantează o bună rezistență la frig și impermeabilitate la apă și mirosuri. Produsele congelate nu sunt eterne. Acestea au o dată de expirare care, în general, poate varia de la 3 la 12 luni. Acesta este motivul pentru care este util să împarți alimentele în diferitele sertare – după timpul de expirare – sau să le etichetezi, indicând conținutul și data înghețării.

4. Câteva sfaturi pentru înghețarea alimentelor

Amintește-ți că alimentele gătite trebuie congelate numai atunci când sunt răcite și că, spre deosebire de frigidere, congelatoarele funcționează mult mai bine atunci când sunt pline și fără prea mult spațiu între alimente. Pentru a evita ruperea „lanțului rece”, cumpără alimente congelate în ultimul moment și ia-le acasă cu pungi termice. În cele din urmă, atunci când îngheți lichidele, ia aminte că volumul lor crește: prin urmare, nu umple recipientele la maximum. Păstrează un spațiu gol de rezervă!

My title page contents