Pietre la rinichi. Cum să previi formarea pietrelor la rinichi?

Pietre la rinichi. Cum să previi formarea pietrelor la rinichi? Pietrele la rinichi sunt depozite de minerale dure care se formează în interiorul rinichilor. Acestea provoacă dureri chinuitoare atunci când trec prin tractul urinar.

Odată ce ai avut o piatră la rinichi, există cu 50% mai multe șanse să se formeze alta în următorii 10 ani. Nu există nici o modalitate sigură de a preveni pietrele la rinichi, mai ales dacă ai un istoric familial al afecțiunii. Însă o combinație de modificări ale dietei și stilului de viață, precum și anumite medicamente, te pot ajuta să reduci riscul.

Ce sunt pietrele la rinichi și ce trebuie să știi despre ele?

Numite în mod obișnuit „pietre la rinichi”, acestea sunt formațiuni de material solid care se acumulează în rinichi și a căror expulzare poate fi dureroasă și uneori poate dura chiar ani. Însă cu îngrijirea potrivită, este posibil să se prevină formarea de pietre la rinichi.

O piatră la rinichi este o porțiune mică, uneori microscopică, de material solid care se formează în rinichi atunci când urina are niveluri foarte ridicate de anumite substanțe. O piatră nu numai că se poate dezvolta și rămâne în rinichi, dar se poate elimina prin tractul urinar. Piatra la rinichi poate fi excretată în mod natural prin urinare, în timp ce în unele cazuri trebuie să fie „ajutată”. În cele mai multe cazuri, formarea pietrelor la rinichi este un proces dureros, mai ales atunci când dimensiunea pietrei este considerabilă.

Pietrele la rinichi se formează ca urmare a prezenței în cantități excesive a trei componente: calciu, fosfor și oxalat de calciu. Aceste trei elemente sunt, de asemenea, prezente în anumite alimente, al căror aport frecvent poate contribui la formarea de pietre.

Mai trebuie știut că unii oameni sunt mai predispuși decât alții să sufere de pietre la rinichi. De aceea, dacă te numeri printre aceștia, este mai bine să știi cum să previi formarea de pietre la rinichi.

Cine e în pericol?

Există oameni mai susceptibili de a dezvolta pietre la rinichi. Poți să suferi de pietre la rinichi dacă te încadrezi într-unul dintre aceste profiluri:

  • Suferi de o tulburare care modifică procentul, în urină, al celor trei elemente (calciu, fosfor și oxalat de calciu) descrise mai sus;
  • Cazuri de pietre la rinichi au fost deja detectate în familie;
  • Suferi de boli cronice ale tractului urinar sau, în orice caz, cu episoade frecvente și repetate;
  • Ai probleme cu blocarea în tractul urinar;
  • Suferi de probleme digestive;
  • Nu consumi cantitatea zilnică recomandată de apă (cel puțin doi litri pe zi);
  • Folosești anumite medicamente.

Cauzele formării pietrelor la rinichi

Cea mai frecventă cauză a pietrelor la rinichi este creșterea nivelului de calciu. Excesul acestui mineral care nu este utilizat de sistemul osos sau de mușchi, trece prin rinichi, fiind eliminat cu urina.

Alte tipuri de pietre la rinichi pot fi cauzate, deși mai puțin frecvent, de cantități mari de acid uric (în cazul celor care consumă cantități mari de crustacee, pește și carne), struvit (un mineral care este de obicei depus după o infecție a tractului urinar) și cistină (un compus organic care este transmis într-un mod ereditar).

Cei care au suferit deja de pietre la rinichi, precum și cei care sunt predispuși la formarea lor, ar trebui să urmeze un stil de viață sănătos și o serie de obiceiuri bune.

Iată ce trebuie să faci ca să previi formarea de pietre la rinichi:

Hidratează-te întotdeauna

Apa ajută la eliminarea tuturor toxinelor din organism și la prevenirea acumulării calciului în rinichi și în tractul urinar. Poți începe cu un pahar pe zi și apoi să crești doza până când ajungi la cantitatea recomandată de aproximativ doi litri.

Dacă nu îți place să bei apă, poți opta pentru infuzii pe bază de plante sau sucuri naturale de fructe. Atenție: nici băuturile alcoolice, nici cafeaua, nici băuturile răcoritoare nu înlocuiesc apa. Dacă nu bei suficientă apă, producția de urină va fi scăzută. Ceea ce înseamnă că urina este mai concentrată și mai puțin probabil să dizolve sărurile urinare care provoacă pietre.

Limonada și sucul de portocale sunt, de asemenea, opțiuni bune. Ambele conțin citrat, care poate împiedica formarea de pietre. Încearcă să bei aproximativ opt pahare de lichide pe zi sau suficient pentru a produce doi litri de urină. Dacă faci exerciții fizice sau transpiri mult sau dacă ai antecedente de pietre cistină, vei avea nevoie de lichide suplimentare.

Culoarea urinei arată dacă ești hidratat: ar trebui să fie transparentă sau galben pal. Dacă este închisă la culoare, trebuie să bei mai mult.

Fă mișcare fizică!

Este mai probabil să ai pietre la rinichi atunci când nu faci suficientă mișcare fizică. În timp, un stil de viață sedentar prelungit nu doar că predispune la îngrășare și crește colesterolul, dar promovează, de asemenea, o eliberare mai mare de calciu în organism. Numeroase studii arată că practicarea regulată a activității fizice reduce șansele de a dezvolta pietre la rinichi cu 30%.

Poți merge la plimbare în parc sau poți face yoga. De asemenea, poți lucra în grădină. Orice activitate care vă ridică de pe scaun este binevenită!

Mănâncă mai multe alimente bogate în calciu

Cel mai frecvent tip de piatră la rinichi este piatra de oxalat de calciu. Ceea ce îi face pe mulți oameni să creadă că ar trebui să evite consumul de calciu. Dimpotrivă! Dietele sărace în calciu pot crește riscul de pietre la rinichi și riscul de osteoporoză.

Laptele, brânza și iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sunt toate opțiuni alimentare bune, bogate în calciu.

Aprovizionează-ți corpul cu mai mult magneziu

Deficitul de magneziu este direct legat de formarea pietrelor la rinichi. De fapt, magneziul este vital pentru asimilarea calciului.

Iată o mică listă de alimente care au un conținut ridicat de magneziu:

  • Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul;
  • Fasole;
  • Fructe uscate, cum ar fi migdalele;
  • Semințe (în special de dovleac, susan și floarea-soarelui);
  • Avocado.

Mănâncă mai puține alimente bogate în oxalat

Unele pietre la rinichi sunt realizate din oxalat, un compus natural care se găsește în alimentele care se leagă de calciu în urină pentru a forma pietre la rinichi. Limitarea alimentelor bogate în oxalat poate ajuta la prevenirea formării pietrei.

Alimentele bogate în oxalați sunt:

  • spanac
  • ciocolată
  • cartofi dulci
  • cafea
  • sfeclă
  • rubarbă
  • produse din soia
  • tărâțe de grâu

Oxalatul și calciul se leagă în tractul digestiv înainte de a ajunge la rinichi. Deci este mai dificil să se formeze pietre dacă mănânci alimente bogate în oxalat și alimente bogate în calciu în același timp.

Ai grijă la greutate!

Obezitatea este un factor care crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi, dar și numeroase alte boli și tulburări. De aceea, fă tot posibilul să o ții sub control, prin sport și alimentație sănătoasă. Prin urmare, nu mânca prea multă carne roșie și evită, în general, proteinele de origine animală. Aceste alimente, de fapt, sunt bogate în purină, un compus care provoacă pietre la rinichi din acid uric.

Redu consumul de sare

Deși nu ne dăm seama, sarea este prezentă în multe alimente pe care le consumăm în fiecare zi. Mai ales când vine vorba de alimente rafinate sau mâncăruri gata preparate. Prin urmare, evită consumul acestora și, în același timp, redu și cantitatea de sare pe care o adaugi de obicei în mâncare.

Cantitatea zilnică de sodiu indicată este de aproximativ 2,3 grame pentru tineri și 1,5 grame pentru adulți. Pentru a reduce aportul de sodiu, citește cu atenție etichetele produselor alimentare.

De asemenea, poți înlocui sarea cu ierburi proaspete sau un amestec de condimente pe bază de plante fără sare.

Mănâncă mai multe citrice

Acidul citric conținut în citrice, cum ar fi portocalele și lămâile, ajută la protejarea funcției renale. Pentru a evita formarea pietrelor la rinichi sau pentru a reduce creșterea dimensiunii lor, bea frecvent sucuri și limonadă. În plus, consumă acest tip de fructe în mod natural.

Mănâncă mai puține proteine animale

Alimentele bogate în proteine animale sunt acide și pot crește aciditatea urinei. Un nivel ridicat de acid în urină poate provoca pietre la rinichi atât de acid uric, cât și pietre de oxalat de calciu.

Încearcă să limitezi sau chiar să eviți să consumi carne de vită, de pasăre, de porc și pește.

Evită suplimentele de vitamina C

Suplimentarea cu vitamina C (acid ascorbic) poate provoca pietre la rinichi, în special la bărbați.

Potrivit unui studiu din 2013, bărbații care au luat doze mari de suplimente de vitamina C și-au dublat riscul de a forma o piatră la rinichi. Cercetătorii nu cred că vitamina C conținută în alimente prezintă același risc.

 

 

My title page contents