Cuplul în criză. La ce semnale trebuie să reflectăm? La începutul poveștii tale de dragoste totul a fost perfect, apoi timpul, grijile, viața de zi cu zi au făcut invizibile cadrele roz în care ai încadrat lumea, ca și cum nu ar fi existat niciodată. Rezultatul? O coborâre lentă spre ceea ce pare a fi un sfârșit aproape anunțat.
Dar… stai așa! Nu există relație perfectă și, mai presus de toate, nu există relație care să nu aibă nevoie să se reinventeze. Să înțelegem împreună care sunt semnele unui cuplu în criză.
Sunteți un cuplu în criză?
Există câteva semne care vă pot ajuta să înțelegeți că viața voastră de cuplu devine puțin șubredă. Atenție însă: aceste semnale au o natură ambivalentă. Sunt simptome-stimuli. Adică, pe de o parte, te fac să înțelegi că un mecanism din relația ta s-a blocat, pe de altă parte trebuie să te stimuleze să identifici problema și să o rezolvi. Partea bună e că există un truc chiar și în dragoste: o criză în cuplu poate întări relația; obstacolele sunt o oportunitate de a îmbunătăți relația și de a nu ceda.
Mai există luptă între parteneri?
Primul semnal este și cel mai paradoxal. Cuplul aflat în criză, de obicei, nu se mai ceartă. Relațiile sănătoase sunt pline de multe conflicte, iar dezacordul dintre voi doi este un semn că amândoi investiți în creșterea relației voastre. În schimb, a nu intra în conflict nu înseamnă să te resemnezi și să renunți. Mai bine o ceartă sănătoasă decât un zid al tăcerii.
Faceți sex?
Al doilea semn la care trebuie reflectat, conform specialiștilor, este lipsa sexului, înțeles nu doar ca o întâlnire fizică, ci și în sensul său cel mai profund și mai intim de conexiune. Este un cerc vicios: criza întunecă dorința, absența relațiilor distanțează partenerii și mai mult. Soluția? Vorbiți fiecare despre sentimentele voastre, despre cum vă simțiți. Intimitatea implică deschiderea și crearea unui sentiment de apropiere, afecțiune și familiaritate.
Critici și reproșuri
Un alt simptom al unei iubiri care oarecum se apropie de sfârșit este acela de a umple acea tăcere amintită mai sus cu critici și reproșuri. Este mai ușor pentru tine să subliniezi mai degrabă micile defecte și obiceiurile inconfortabile ale partenerului, decât meritele.
Dar știi că acest semnal este cel mai periculos? Motivele? Potrivit experților, nu numai pentru că un cuplu aflat în criză suferă, ci pentru că, ceea ce îi reproșezi partenerului este de fapt ceea ce faci. Cu privire la critici, o faci inconștient. Gândindu-te la acest lucru este o necesitate, deoarece ai putea reuși dintr-o singură lovitură să salvezi relația și să începi un dialog fructuos cu cele mai importante părți, nerezolvat de ego-ul tău.
În concluzie, nu trebuie să inventezi nicio rețetă magică pentru a o obține ceea ce-ți dorești. Angajamentul este secretul constant și continuu, pentru că atâta timp cât există iubire… Există speranță!