De ce se electrizează părul? Cauze și remedii

De ce se electrizează părul? Cauze și remedii. Tocmai te-ai privit în oglindă și ai constatat că firele tale de păr zboară în toate direcțiile și fără țintă? Ba chiar ai încercat să le aplatizezi cu un pieptene sau cu o perie, dar în zadar! Așadar, ce e de făcut atunci când te confrunți cu un păr electrizat?

În timpul iernii, se poate întâmpla ca părul nostru să înceapă să fluture necontrolat pe capul nostru. Acesta este efectul nedorit al părului electrizat, vizibil chiar și cu ochiul liber. Încercarea de a-l aplatiza este o provocare: de fapt, imediat, părul se întoarce sistematic în aer.

Totuși, de ce se electrizează părul?

Printre principalele cauze ale părului electric sunt adesea menționați factorii atmosferici, cum ar fi vântul sau aerul rece și uscat, considerați printre dușmanii numărul unu ai celor care iubesc un păr ordonat.

Eșarfele și bluzele de trening, care în multe cazuri sunt realizate din material acrilic, se numără, de asemenea, printre factorii care pot genera părul electrizat. Când părul se freacă de aceste obiecte, de fapt, se formează o acumulare de electricitate statică. Astfel, firele de păr sunt încărcate pozitiv ca urmare a pierderii electronilor datorită contactului cu diferite materiale și părul începe să se respingă reciproc.

În plus față de acești factori, deshidratarea sau lipsa de umiditate, precum și frecarea și modificările cuticulei, pot favoriza, de asemenea, dezvoltarea energiei electrostatice care face ca părul să fie electrizat. Dar, să aflăm mai multe detalii despre electrizarea părului.

De ce se electrizează părul? Principalele cauze ale părului electrizat:

1. Deshidratarea și lipsa umidității

Părul uscat este mai predispus la fenomene electrostatice. De asemenea, pierderea umidității în păr poate fi cauza atât a căldurii excesive, cât și a unui mediu deosebit de uscat și fără umiditate; ambele favorizează dispersia apei din firele de păr.

Astfel se explică de ce părul electrizat este mai frecvent în zilele reci de iarnă, când este vânt sau în prezența unui aer deosebit de uscat sau cald.

În plus, s-ar putea să te lupți cu părul electrizat chiar și vara, dacă în zilele fierbinți arzătoare, la serviciu sau acasă, aparatul de aer condiționat merge continuu. Acesta elimină umiditatea aerului.

2. Frecarea

Frecarea între diferite suprafețe, cum ar fi firul de lână sau țesăturile sintetice, promovează fenomene electrostatice. Frecarea, în special, slăbește suprafața părului care se modifică astfel. Prin urmare, părul își produce ionii pozitivi și este încărcat negativ, favorizând fenomenul părului electrizat.

3. Modificări ale cuticulei

Modificările cuticulelor sunt, de fapt, principala cauză care favorizează dezvoltarea fenomenelor electrostatice. În cele din urmă, părul electrizat este un semn important care semnalează modificări ale suprafeței părului.

Mai exact, acestea sunt modificări ale filmului hidrolipidic a părului care favorizează acțiunea deshidratării, a stresului mecanic de la frecare sau a deteriorării mai importante a cuticulei care astfel se deschide și expune cortexul încărcat negativ.

De aceea, nu tot părul devine electrizat, deși este iarnă, vânt sau mediul în care trăim este deosebit de uscat. Dacă îți menții părul sănătos și bine îngrijit, acesta este rezistent și nu devine electrizat!

Ce poți face pentru a limita părul electrizat? Iată 5 „remedii”:

1. Utilizarea unui balsam în mod regulat

Una dintre funcțiile balsamului este, de asemenea, de a elimina electrostatica de pe păr. Așa cum am menționat deja, părul electrizat este încărcat negativ. Astfel că, balsamul constă tocmai din compuși încărcați pozitiv care anulează efectul electrostatic.

În același timp, balsamul hrănește suprafața părului și repară cuticula.

2. Folosește un șampon ușor

Produsele pe care le folosim pentru spălarea părului sunt, de asemenea, de mare importanță. Pentru a evita electrizarea părului, este important să îl hidratezi și să îl hrănești, chiar și în timpul spălării.

Pentru asta, ideal ar fi să alegi un șampon delicat. Cel mai potrivit pentru spălarea frecventă, pentru o curățare eficientă și profundă a pielii cele mai sensibile.

3. Folosește o mască de reparare a serului, uleiului sau a cremei hidratante

Părul electrizat este de obicei uscat, încrețit și încurcat. Toate acestea sunt semne care indică un păr deteriorat și o cuticulă ce au nevoie să fie hrănite și tratate. În acest caz, un ser reparator sau un ulei hrănitor este suportul ideal de care părul tău are nevoie.

În acest sens, o mască hidratantă aplicată cel puțin o dată pe săptămână poate face diferența față de părul electrizat. Aplică masca în mod constant, atâta timp cât este necesar: părul tău se va reîncărca cu sănătate.

4. Evită să folosești un pieptene de plastic

După duș, piaptănă părul cu un pieptene sau cu o perie, dar nu din plastic. Pentru a evita electrizarea părului, sunt ideali pieptenii din lemn sau perii cu peri de fibre naturale.

Plasticul crește sarcina electrică a părului. Odată ce părul s-a uscat, pulverizează puțin lac de păr: în acest fel vei fixa pliul și vei preveni electrizarea părului.

5. Ferește-te de căldura excesivă

Evită să-ți speli părul cu apă foarte fierbinte și să-l usuci la temperaturi prea ridicate; de asemenea, evită utilizarea dispozitivului de îndreptare.

Pentru a-ți usca părul, idealul este un uscător de păr cu jet de ioni pentru a fi utilizat la o distanță de 20-30 de centimetri de păr.

Placa trebuie limitată la maximum 2 sau 3 ori pe săptămână. Dacă într-adevăr nu poți renunța la ea, alege una dintre cele mai noi modele de plăci de îndreptare din ceramică, mult mai delicate cu părul.

 

 

 

My title page contents