Apropierea Crăciunului și a Anului Nou este pentru majoritatea persoanelor motiv de bucurie și distracție. Însă pentru cei care se confruntă cu depresia de sărbători este unul de tristețe, autoreflecție, singurătate și anxietate.
Ce provoacă depresia de sărbători? Stres, oboseală, așteptări nerealiste. Tristețea rămâne un sentiment cu adevărat personal și îl afectează doar pe cel în cauză. Iar răspunsul la stresul provocat de agitația generală sunt durerile de cap, insomnia, supraalimentația și uneori consumul excesiv de băuturi alcoolice.
Depresia de sărbători
Crăciunul vine cu așteptări mari de familii perfecte, fericite, care se bucură de sărbători și cadouri. Dar nu toți suntem capabili să fim în conformitate cu aceste idealuri. Pentru cei care au pierdut recent o persoană iubită, Crăciunul poate intensifica sentimentul de tristețe. Alții experimentează sentimentul de izolare, presiuni financiare sau escaladarea unor conflicte în familie, care fac ca perioada să fie una foarte stresantă.
De ce oamenii se deprimă de Crăciun
Unii oameni sunt deprimați de Crăciun din cauza comercializării excesive a sezonului, cu accent pe cadouri și activitățile sociale „perfecte”. Alții se deprimă pentru că sărbătoarea pare să fie un declanșator pentru autoreflecție excesivă. Este o perioada în care se consideră victime în comparație cu alte persoane care par „să aibă mai mult”. Mulți oameni se simt foarte singuri de Crăciun deoarece au suferit pierderea persoanelor dragi sau a locurilor de muncă. Din fericire, există anumite măsuri care pot fi făcute pentru a gestiona stresul și anxietatea în perioada festivă.
Grijile cu privire la bani
Sezonul festiv este o povară pentru portofel? Iată câteva sfaturi pentru gestionarea cheltuielilor de Crăciun și reducerea stresului de sezon:
- Identificați ceea ce vă provoacă stres financiar. Cumpărarea cadourilor și participarea la evenimente sociale este costisitoare? Planificați modalități de a reduce cheltuielile. De exemplu, ați putea sugera familiei și prietenilor că doriți să cumpărați doar cadouri pentru copii sau să organizați „Secret Santa” pentru adulți.
- Stabiliți un buget și respectați-l.
- Găsiți modalități ieftine de a vă distra. De exemplu un Revelion cu prietenii la care toată lumea aduce câte ceva.
Tratarea tensiunii familiale
Doar pentru că ai multe rude, nu înseamnă că membrii familiei tale se înțeleg cu ele, cu toate. Conflictele nerezolvate pot contribui la anxietatea de Crăciun. Iată câteva idei pentru a trece prin situații delicate:
- Stabiliți așteptări realiste. Crăciunul ar putea să nu fie fabuloasa reuniune de familie la care ați sperat. Planificați cum veți gestiona orice sentiment de anxietate sau depresie care poate apărea.
- Puneți copiii pe primul plan. De dragul lor, lăsați la o parte conflictele pe care le aveți cu rudele și permiteți-le celor mici să se bucure de sărbătoare.
- Bea cu măsură. Poate fi tentant să bei prea mult în perioada festivă, dar alcoolul poate contribui la stres, anxietate și depresie. Alcoolul poate fi o problemă dacă bei pentru a le face față!
- Evitați declanșatorii cunoscuți. Dacă familia are un istoric în care s-a certat cu privire la un anumit subiect, evitați să îl aduceți în discuție.
Gestionarea singurătății
Există modalități de a depăși singurătatea dacă sunteți izolați sau îndurerați de Crăciun pentru lipsa persoanei iubite:
- Conectați-vă cu prietenii și familia. Chiar dacă sunteți despărțiți de distanță, puteți rămâne în legătură cu cei dragi online sau prin telefon.
- Alegeți să faceți voluntariat. Există o mulțime de organizații de caritate care au nevoie de ajutor. Vă veți conecta cu oamenii și vă veți simți bine pentru că ați făcut un bine.
- Participați la evenimente sociale, mergeți la târguri și concerte de Crăciun. Ieșirea din casă poate ajuta la ameliorarea singurătății.
- Elaborați în avans un plan pentru ziua de Crăciun. Poate ajuta la evitarea deprimării sau stresului din ziua respectivă. Faceți-vă un mic dejun special, cumpărați-vă un cadou, participați la slujba de la biserică sau faceți o plimbare prin parc.