Depresia de vară nu e chiar ușoară. Probabil ai auzit despre tulburarea afectivă sezonieră sau SAD, care afectează aproximativ 4% până la 6% din populația SUA. 70-80% dintre cei cu această tulburare sunt femei. Se manifestă prin oboseală, tristeţe, iritabilitate, letargie, prin scăderea libidoului și prin tulburări de somn.
SAD determină în mod obișnuit depresia, deoarece zilele devin mai scurte și mai reci. Dar aproximativ 10% dintre persoanele cu SAD o fac în sens invers – începutul verii declanșează simptomele depresiei. Unele studii au constatat că în țările din apropierea ecuatorului – cum ar fi India – SAD este mai frecventă vara decât iarna.
Cinci cauze ale depresiei de vară, conform specialiștilor:
1. Programări întrerupte în timpul verii
Dacă ai avut depresie înainte, probabil că știi că a avea o rutină de încredere este adesea cheia pentru eliminarea simptomelor. Dar, în timpul verii, rutina se strică – și această întrerupere poate fi stresantă. Copiii sunt în vacanță și trebuie să îi supraveghezi mai mult cât sunt acasă. Dacă sunt plecați, le duci grija. Vacanțele îți pot perturba munca, somnul și obiceiurile alimentare. Toate acestea pot contribui la depresia de vară.
2. Probleme legate de imaginea corpului
Pe măsură ce temperatura urcă și straturile de îmbrăcăminte se împuținează, multe persoane se simt extrem de conștiente de corpul lor. Foarte multe persoane se simt jenate de cum arată și evită să se descopere prea mult, deși temperaturile sunt foarte ridicate. Ba chiar se izolează.
3. Grijile financiare
Cheltuielile din vară pot fi apăsătoare. Ai nevoie și de vacanță, desigur. Și dacă ești un părinte care muncește, este posibil să fii nevoită să strângi mai mulți bani pentru taberele de vară ale copiilor. Sau te preocupă grija pentru a-ți ține copiii ocupați în timp ce te afli la locul de muncă: participarea la cursuri de vară, filme, muzee. Cheltuielile pot contribui la un sentiment de depresie pe timpul verii.
4. Căldura
Multe persoane se bucură de căldura sufocantă. Dar pentru cei care nu fac asta, căldura verii poate deveni cu adevărat apăsătoare. Poți fi tentată să îți petreci fiecare weekend izolată în casă, de teama căldurii de afară. Este posibil să începi să eviți plimbările obișnuite înainte de cină, din cauza umidității. Poate că începi să apelezi la mâncare nesănătoasă, pe motiv că e prea cald pentru a găti. Aceste lucruri pot contribui la depresia de vară.
Depresia de vară. Ce poți face?
1. Urmează un program
În general, oamenii au nevoie de un program pentru a rămâne sănătoși. Notează-ți în agendă programul zilnic: unde trebuie să mergi, cât stai la serviciu și ce sarcini ai de îndeplinit. Ce poți vizita cu copiii, ce mâncare să pregătești. Încearcă să notezi toate lucrurile care-ți trec prin cap și să le programezi pe zile.
2. Planifică ceva distractiv
Nu trebuie să fie ceva costisitor. Poți lua masa de prânz cu o prietenă sau să petreci o după-amiază relaxantă acasă, citind cu un roman. Programează-ți mereu ceva frumos.
3. Somn
Este important să ai un somn bun chiar și în timpul verii. Adică, chiar dacă evenimentele zilei se schimbă de la o săptămână la alta, asigură-te că îți menții programul de somn la fel. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară. Trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață și nu dormi mai puțin de 7 ore și nu mai mult de 9 ore pe noapte. O persoană deprimată tinde să doarmă mai mult, pentru „a omorî” timpul. Totuși, somnul suplimentar crește depresia.
4. Exerciții fizice
În timpul lunilor de vară, este ușor să abandonezi orice program de exerciții fizice, pe care l-ai început într-un mod disciplinat, deoarece căldura poate fi periculoasă, ba chiar neatrăgătoare. Poți alege să alergi dimineața devreme în timpul verii, înainte ca umiditatea să se facă simțită și să încerci să înoți mai des.
5. Fii în jurul oamenilor
Așa cum este tentant ca să te izolezi în timpul verii, fă un efort să fii în jurul oamenilor. Chiar dacă nu te alături discuției, te va ajuta starea de spirit și, în special, gândurile care te încurcă. Dacă nu vrei să ieși din locuința ta cu aer condiționat, poți invita pe cineva la tine: un membru al familiei, o prietenă sau o colegă de serviciu, pentru a rămâne conectată cu lumea și a nu te izola complet.