Ce analize se fac pentru rinichi și când să te îngrijorezi

Vrei să știi ce analize se fac pentru rinichi?

Pe seama bolilor renale circulă o mulțime de mituri. Ba că ar fi cauzate de o hidratare necorespunzătoare, ba de o dietă nesănătoasă, ba de lipsa activității fizice. Nu apleca urechea la ele. Află ce analize se fac pentru rinichi.

 

În realitate este vorba fie despre infecții și abuz de antiinflamatoare, fie pur și simplu are legătură cu organismul, cu acizii nucleici, cu dezintegrarea lor și cu producerea de creatinină. Dacă vrei să știi ce analize se fac pentru rinichi și să afli mai multe lucruri despre afectarea renală, citește în continuare.

Simptome care să te alarmeze

Tabloul simptomatic al problemelor renale este destul de vast. Atunci când cunoști semnele ai marele avantaj de a te putea adresa medicului înainte ca lucrurile să devină grave. Iată care sunt acestea:

  • durere inițial localizată pe partea dreaptă sau stângă, după care ea se manifestă bilateral
  • dese treziri nocturne pentru a urina
  • eliminarea unor cantități mai mari de urină
  • dificultăți la urinare, senzație de presiune
  • modificarea culorii urinei (mai închisă), uneori chiar conținând sânge
  • oboseală, stare de slăbiciune
  • piele uscată, mâncărimi, erupții cutanate
  • umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, feței

Ce analize se fac pentru rinichi

Pentru a descoperi o posibilă afecţiune a rinichilor şi căilor urinare, se vor efectua în primul rând, teste de sânge: uree serică, creatinină serică și acid uric seric. Creatinina este o analiză care arată cât de bine funcționează celulele renale și este obligatoriu să fie efectuată anual, chiar și în lipsa simptomelor. De asemenea, sunt necesare şi testări urinare: examenul sumar de urină şi urocultura. În funcție de valoarea creatininei se poate stabili insuficiența renală. Pragul de la care aceasta devine periculoasă este 1,5. O infecție urinară va fi evidențiată de o analiză numită urocultură, și în cazul în care va fi depistată prezența acesteia, va fi urmată de o antibiogramă. Antibioticul se prescrie pe baza acesteia, țintit. Este greșit să tratezi disconfortul creat de o infecție urinară cu antiinflamatoare. Acest tip de medicamente poate duce la insuficiență renală. Așadar, o infecție netratată sau tratată necorespunzător poate avea un deznodământ dezastruos.

Recoltarea de urină

Examenul de urină este obligatoriu pentru toți pacienții, dar mai cu seamă pentru cei care suferă de hipertensiune, diabet sau ateroscleroză. Sumarul de urină se recoltează la prima oră a dimineții (când urina este mai concentrată), într-un recipient foarte curat (nesteril). Urocultura însă se recoltează într-un recipient steril. O urină normală nu trebuie să conțină sânge, proteine, glucoză și cetone, analiza de laborator evidențiindu-le dacă ele sunt prezente. Sângele din urină poate proveni de la orice nivel al tractului urinar iar prezența glucozei indică un diabet zaharat.

Măsuri care să protejeze rinichii

  1. Consumă o cantitate suficientă de lichide (apă plată), 10-12 pahare pe parcursul zilei.
  2. Evită excesul de sare și limitează consumul de brânzeturi sărate, murături, afumături și mezeluri care pot conține cantități mari de sare.
  3. Evită fumatul.
  4. Controlează-ți tensiunea arterială.
  5. Nu folosi antiinflamatoare nesteroidiene fără recomandarea medicului.
My title page contents