Depresia postpartum: 10 sfaturi utile

Depresia postpartum: 10 sfaturi utile. A vorbi despre depresia postpartum și a oferi informații corecte ajută la intervenția imediată, înainte ca relația mamă-copil să fie afectată. Depresia postpartum este o problemă tăcută care poate transforma perioada imediat după naștere într-un coșmar. 

Cu toate acestea, a preveni depresia postpartum este cea mai bună armă pentru a ajuta proaspăta mamă și membrii familiei să recunoască imediat problema. Depresia postpartum este o afecțiune depresivă care se manifestă în prima lună de la nașterea copilului.

Nu confunda depresia postpartum cu baby blues

Depresia postpartum și baby blues sunt două stări emoționale diferite pe care le pot experimenta proaspetele mămici după naștere. De fapt, aceasta este o condiție complet tranzitorie și temporară, legată de necesitatea unei perioade de adaptare la sosirea unui copil și la toate schimbările pe care aceasta le implică.

Baby blues – Este o stare temporară de tristețe, anxietate și schimbări de dispoziție care apare în primele 7-10 zile după naștere și afectează aproximativ 70%-80% dintre mame. Este cauzată de fluctuațiile hormonale și adaptarea la noul rol de mamă.

Depresia postpartum – Este o afecțiune mai serioasă, care poate dura luni de zile dacă nu este tratată. Simptomele includ tristețe profundă, lipsa energiei, dificultăți în conectarea cu bebelușul și sentimente de inutilitate. Depresia postpartum este din fericire mai puțin frecventă, vorbim despre un procent orientativ între 10 și 15%. Cu toate acestea, tabloul clinic este mult mai grav și compromis și poate avea repercusiuni puternice nu numai asupra mamei, ci și asupra copilului. Este o adevărată depresie, ale cărei cauze se regăsesc și în modificările hormonale legate de naștere.

Scăderea estrogenului și modificările hormonale ale prolactinei, progesteronului și așa mai departe, contribuie de fapt la crearea unei scăderi a stării de spirit. La aceasta trebuie adăugate o serie de factori de risc importanți: se pare că mamele singure sau mamele care locuiesc în cuplu, dar cu un partener absent emoțional au șanse mai mari de a dezvolta depresie postnatală.

Condițiile economice, izolarea socială și evenimentele traumatizante de viață joacă, de asemenea, un rol important. Intervenția imediată, prin apelarea la serviciile unui psiholog, este singura modalitate de a învinge depresia și de a reveni la îngrijirea copilului.

Depresia postpartum. Simptome: cum să recunoști depresia postpartum

Cum poți recunoaște depresia postpartum dintr-o simplă tristețe în timpul sarcinii?

Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome care trebuie să apară pe o perioadă de cel puțin două săptămâni:

  • Depresie și crize de plâns;
  • Anxietate și agitație;
  • Oboseală continuă;
  • Pierderea plăcerii pentru activitățile normale;
  • Stimă de sine scăzută;
  • Modificări ale apetitului și somnului;
  • Sentimente de vinovăție;
  • Detașarea de nou-născut și teama de a-l putea răni;
  • Izolare;
  • Gânduri frecvente de moarte și/sau sinucidere.

Ce măsuri să iei? Iată 10 sfaturi pentru a face față depresiei postpartum:

Să vedem ce pot face mama și membrii familiei pentru a acționa și a promova procesul de vindecare.

1. Nu-ți fie rușine

Dacă simți că ai toate aceste sentimente și dacă te regăsești în principalele simptomeale depresiei postpartum, nu-ți fie teamă să ceri ajutor. A fi bolnav nu este o rușine și doar implicându-ți membrii familiei poți reveni în sfârșit la starea de bine.

2. Evită abuzul de cofeină

Pierderea somnului, ritmurile perturbate ale zilei, nervozitatea, duc adesea la abuzul de cafea și ceai, în încercarea de a recâștiga acele energii pe care simțiți că le-ai pierdut. Acest lucru nu va face decât să crească tensiunea și să declanșeze un cerc vicios din care va fi dificil să ieși.

3. Restabilește o alimentație adecvată

Continuarea alimentației sănătoase chiar și după naștere furnizează organismului toți nutrienții de care acesta are nevoie. Evită să sari peste mese sau să exagerezi cu gustările și dulciurile. Fă un efort pentru a mânca cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi, preferând o dietă echilibrată.

4. Înconjoară-te de familie și prieteni

Prezența și sprijinul oamenilor din jurul tău este una dintre cheile succesului recuperării tale. Tocmai sentimentul de singurătate este cel care hrănește depresia, așa că încearcă să nu fii singură în această perioadă din viața ta. Chiar dacă micuțul are nevoie de multă îngrijire, nu renunța la vizita unei prietene la o cafea și la o discuție.

5. Împărtășește-ți emoțiile și gândurile

A-ți interioriza sentimentele riscă să creeze un bolovan în interiorul tău. Nu-ți fie teamă să exprimi ceea ce gândești și simți. Veți afla cu mare surpriză că mama sau soacra ta s-au simțit la rândul lor pierdute imediat după naștere. Fiecare mamă știe ce înseamnă să te confrunți cu postpartumul și asta te va ajuta să nu te simți ca o mamă rea.

6. Asigură-te că este prezent un membru al familiei pentru a răspunde nevoilor copilului

Bebelușii au nevoie de un părinte care să știe cum să răspundă imediat la toate nevoile lor de bază, atât practice, cât și emoționale. Depresia poate împiedica mama să aibă claritatea mentală și puterea de a putea avea grijă de copilul ei. Din acest motiv, este esențial ca tatăl sau un alt membru al familiei să fie prezent și activ.

7. Încearcă relaxarea

Relaxarea și antrenamentul autogene sunt, de asemenea, recomandate în depresia postpartum. Oferă-ți spațiu doar pentru tine, pentru a te deconecta și a-ți recăpăta puterile, renunțând la sentimentele negative și gândurile îngrijorătoare.

8. Stimulează-ți endorfinele

Implicarea în activități plăcute, o plimbare plăcută în aer liber, sunt toate momente de relaxare care ajută la restabilirea bunei dispoziții. A fi închis în casă tot timpul, chiar mai rău în pat ascunsă sub pătură, nu va face decât să stimuleze gânduri rele. Adună-te, fă-ți curaj și ieși afară, mai ales în zilele frumoase și însorite.

9. Începe să delegi

Dacă nu poți avea grijă de copil și de curățenia casei sau te confrunți cu alte provocări care apar… spune STOP! Oprește-te și gândește-te de ce poți scăpa. Eliberează-te de tot ce nu este urgent! Munca poate aștepta, în timp ce membrii familiei te pot ajuta să gestionezi casa. Amintește-ți că nu ești o femeie minune!

10. Implică-l mai mult pe tatăl copilului

Maternitatea este adesea considerată o relație exclusivă mamă-copil, uitând că există și tați. Lasă-l și pe el să intre în acest joc de două persoane, lasă-l să aibă grijă de cel mic, să-i schimbe scutecul sau să te ajute cu baia. În acest fel, vei simți mai puțin povara responsabilității și vei putea învăța să ai încredere în partenerul tău.

 

My title page contents