Duș rece sau fierbinte? 

Duș rece sau fierbinte? Orice mod de a face duș ai prefera, trebuie să știi că în toate cazurile există beneficii. Dacă un duș fierbinte este ceea ce organismul își dorește cel mai frecvent dimineața, trebuie să știi că și dușurile reci au beneficii semnificative.

Beneficiile pentru sănătate ale apei reci sunt legate de restrângerea vaselor de sânge, în timp ce apa fierbinte va deschide vasele de sânge. Apa fierbinte poate pompa complet sângele prin mușchi și organe și este excelentă pentru a ajuta la regenerare și detoxifiere. Un duș ideal, de fapt, ar trebui să includă alternarea apei calde și reci. Folosește mai întâi apă cât mai rece posibil timp de un minut, apoi foarte fierbinte încă un minut, alternând între rece și fierbinte timp de trei până la cinci cicluri.

Duș rece sau fierbinte? Ce fel de temperatură este potrivită?

Adesea, alegerea potrivită este undeva la mijloc, adică să faci duș la temperatura ideală, cuprinsă între 25 și 30 de grade. Această temperatură este mai eficientă atunci când sarcina de stres este foarte mare, deoarece are efecte benefice și pozitive asupra sistemului nervos. Daca, în schimb, optezi pentru un duș rece, temperatura nu trebuie să scadă sub 22 de grade.

Duș rece sau fierbinte. Care sunt beneficiile dușului rece?

Beneficiile dușurilor reci sunt mai multe: calmează și reduc senzația de mâncărime a pielii, eliminând nevoia de a te scărpina. Te ajută să te trezești mai ușor, deoarece cresc absorbția de oxigen, ritmul cardiac și reactivitatea. În plus, dușul rece stimulează circulația: atunci când apa rece ajunge în corp, în special prin umezirea picioarelor și a brațelor, restricționează circulația la suprafața corpului. Acest lucru face ca sângele din țesuturile mai profunde să circule la viteze mai mari pentru a menține temperatura ideală a corpului. Totodată, expunerea la temperaturi scăzute activează sistemul circulator pentru a reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

De asemenea, dușul rece ajută la reducerea durerilor musculare după antrenament, deoarece apa rece are proprietăți regenerative care vor permite mușchilor să se relaxeze și să se repare după o activitate intensă. Dacă alegi să faci un duș rece în locul unuia fierbinte, acest lucru te va ajuta să pierzi în greutate. Acest lucru este posibil deoarece unele celule adipoase, cum ar fi grăsimea brună, pot genera căldură prin arderea grăsimilor. Acest lucru are loc când corpul este expus la condiții de frig, cum ar fi sub duș.

În plus, dușurile reci sunt benefice pentru piele și sunt indicate pentru că restricționează fluxul sanguin, ceea ce conferă luminozitate pielii. Apa rece închide porii și întărește scalpul și părul. Totodată, apa rece, spre deosebire de apa fierbinte, nu usucă stratul de sebum, o barieră lubrifiată natural care protejează pielea și părul.

Contraindicațiile dușului rece

Oricâte beneficii ar avea dușurile reci, este posibil ca acestea să nu fie potrivite atunci când ești înfrigurat, deoarece temperatura scăzută a apei clar nu te va ajuta să te încălzești. De asemenea, acestea ar putea să nu fie indicate în caz de gripă sau infecții. Temperatura rece ar putea fi prea agresivă pentru sistemul imunitar. Alege să faci duș cu o apă mai caldă.

Care sunt beneficiile dușului fierbinte?

Multe persoane extrem de stresate și încordate aleg să facă un duș fierbinte pentru a se relaxa și a scăpa de stresul zilei sau pentru a adormi mai ușor. Explicația? Dușurile fierbinți activează sistemul nervos parasimpatic care provoacă oboseală. În plus, un duș fierbinte oferă ușurare în cazul unei infecții sau viroze respiratorii. Aburul poate fi folosit ca remediu natural pentru reducerea simptomelor de răceală și tuse. Căldura apei și aburul pot ajuta la decongestionarea căilor respiratorii, la dizolvarea sputei și la curățarea căilor nazale.

Dușurile fierbinți favorizează dilatarea porilor pielii, ceea ce îți va permite să cureți murdăria și excesul de sebum. De asemenea, dușurile fierbinți sunt bune pentru relaxarea mușchilor. Apa fierbinte ajută în mod eficient la ameliorarea tensiunii corporale și poate ajuta la calmarea oboselii musculare.

Contraindicațiile dușului fierbinte

Dușurile fierbinți nu sunt potrivite pentru pielea uscată sau iritată. Aceasta, deoarece apa fierbinte provoacă deteriorarea celulelor care produc keratină, care se află pe stratul exterior al pielii noastre: epiderma. Distrugerea acestor celule provoacă formarea pielii uscate și împiedică celulele să rețină umiditatea. De asemenea, dușurile fierbinți pot agrava unele afecțiuni ale pielii. Temperaturile mai ridicate facilitează uscarea pielii și agravează condiții precum eczema. De asemenea, dușurile fierbinți provoacă mâncărime. Un alt dezavantaj al dușului fierbinte este că acesta contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Dacă suferi de hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare, un duș prea fierbinte poate agrava aceste condiții.

 

 

My title page contents