Diareea la copii. Ce măsuri să iei? Diareea este o tulburare supărătoare pentru copii și stresantă pentru părinți. În cele mai multe cazuri, problema se rezolvă în câteva zile. Cu toate acestea, cel mai bun lucru de făcut este să ai grijă ca micul pacient să fie în permanență hidratat în timp ce se vindecă.
Dacă micuțul se confruntă cu această afecțiune intestinală, consultă medicul pediatru pentru sfaturi. În plus, poți recurge la diverse remedii pentru a opri episoadele diareice.
Diareea la copii poate fi controlată de părinți. Iată ce măsuri poți lua:
1. Acordă atenție alimentelor care par să agraveze starea copilului
În mod normal, apetitul nu ar trebui să scadă din cauza diareei, astfel că vei putea să-l hrănești pe cel mic ca de obicei. Cu toate acestea, dacă simți că situația se înrăutățește imediat ce mănâncă ceva, ar fi de preferat să elimini acel aliment special din dieta lui până când se simte mai bine. Oferă-i doar acele alimente pe care le poate tolera fără probleme și evită introducerea altora noi dacă problema este încă prezentă. Copiii cu diaree pot întâmpina dificultăți temporare în digerarea produselor lactate. Evită să le dai până când se recuperează.
2. Micșorează porțiile
O masă abundentă este probabil să înrăutățească problema, așa că ar trebui să-i oferi copilului porții mai mici, la intervale regulate pe tot parcursul zilei. Încearcă să-l faci să mănânce de 6 ori pe zi, pentru a vedea dacă astfel, simptomele sunt ameliorate sau dispar complet.
3. Încearcă dieta BRAT
Prin creșterea aportului de fibre, este posibil să reduci simptomele diareei. Dieta BRAT este o alegere excelentă în acest sens. Este o dietă destul de frugală, constând în cea mai mare parte din banane, orez brun, piure de mere și pâine prăjită integrală, toate fiind ușor de digerat. Unele studii au arătat că diareea dispare mai repede atunci când copilul mănâncă alimente foarte digerabile. Alte alimente la fel de digerabile de luat în considerare sunt:
- Paste
- Fasole
- Piure de cartofi
- Piure de morcovi
- Covrigei
- Biscuiți sărați
4. Diareea la copii. Ia în considerare aportul zilnic de grăsimi
Oferindu-i alimente bogate în grăsimi, acest lucru îl va ajuta să se vindece mai repede. Acest lucru este deosebit de important în cazul în care copilul suferă de „diaree infantilă”, o formă cronică de diaree care afectează copiii mai mici. Iată câteva opțiuni sănătoase:
- Lapte integral
- Ulei de măsline
- Brânză
- Înghețată
5. Adaugă o ceașcă de iaurt la dieta zilnică a copilului
Iaurtul poate restabili echilibrul florei intestinale, ajutând la oprirea diareei. Dacă cel mic are un iaurt preferat, încearcă să i-l oferi ca gustare. Alege un tip de iaurt cu bacterii vii de acid lactic, cum ar fi „lactobacillus acidophilus” și „bifidobacterium bifidum”.
6. Încurajează copilul să bea multă apă
Diareea poate provoca deshidratare severă la copii, deci este important să-i încurajezi să bea multă apă atunci când sunt bolnavi.
Copilul trebuie să aibă la îndemână o sticlă cu apă, din care să bea pe tot parcursul zilei.
Nu-i dați soluții de electroliți de rehidratare, cu excepția cazului în care medicul pediatru te sfătuiește să faci acest lucru. Acestea sunt adesea necesare numai dacă copilul începe să piardă foarte multe lichide.
De asemenea, specialiștii recomandă să nu i se dea copilului băuturi sportive, băuturi acidulate sau sucuri de fructe. Conținutul ridicat de zahăr poate agrava diareea.
7. Lapte și cereale la micul dejun
Este o altă modalitate excelentă de a oferi copilului lichide suplimentare pentru a reface cantitatea de lichide pierdute și pentru a preveni deshidratarea.
Permite-i să-și aleagă cerealele preferate și să adauge o jumătate de pahar de lapte. Încurajează-l să consume totul.
În schimb, dacă cel mic are încă diaree după ce a băut lapte, poate ar fi mai potrivit să-l elimini din alimentație timp de câteva zile.
8. Bulion sau supă
O altă soluție pentru a reface rezervele de lichide ale copilului este să-l faci să mănânce un bol de bulion sau o porție de supă ca gustare sau la prânz. Poți face bulion de pui sau chiar o supă simplă cu paste sau legume. Sarea conținută în aceste feluri de mâncare poate ajuta, de asemenea, la refacerea lichidelor.
9. Sună medicul pediatru
Dacă observi o schimbare bruscă a frecvenței sau consistenței scaunului, este probabil din cauza diareei. Chiar dacă poți trata copilul acasă, trebuie să consulți medicul pediatru pentru a afla despre terapia care trebuie urmată. Diareea poate fi cauzată de o intoleranță alimentară, infecție sau altă tulburare care necesită asistență medicală.
10. Ia în considerare posibilele cauze ale diareei
Când durează mai puțin de două săptămâni, se numește diaree acută. Este o problemă destul de frecventă, dar se manifestă într-o formă severă. Poate depinde de:
- Procesele inflamatorii
- Infecții bacteriene sau virale
- Utilizarea antibioticelor
- Intoleranțe alimentare, alergii alimentare sau intoxicații alimentare
11. Ia în considerare posibilele cauze ale diareei cronice
Este mai puțin frecventă, dar se poate manifesta într-un mod sever. De obicei, durează mai mult de două săptămâni și depinde de:
- Factori alimentari
- Infecţii
- Boala inflamatorie intestinală
- Boala celiacă
12. Consultă imediat medicul pediatru dacă copilul prezintă semne de deshidratare
Problema ar trebui să se îmbunătățească în 3-4 zile. Dacă cel mic nu se recuperează sau are simptome de deshidratare, adresează-te imediat medicului. Du copilul la camera de gardă, dacă nu poți merge la pediatru. Semnele de deshidratare la copii includ:
- Plâns fără lacrimi
- Gură sau limbă uscată sau lipicioasă
- Ochii scufundați
- Urinare rară sau scutec uscat
- Letargie sau somnolență excesivă
- Creșterea iritabilității
- Vomă
- Febră peste 38 °C
13. Diareea la copii: Iată ce trebuie să reții dacă sunt prezente simptome severe:
Diareea poate fi însoțită de unele simptome severe care indică o situație de urgență. Du copilul la urgențe sau sună la 112 dacă detectezi oricare dintre următoarele simptome:
- Urme de sânge în scaun
- Vărsături repetate sau însoțite de urme de sânge sau bilă
- Dilatarea, sensibilitatea sau mărirea abdomenului
- Paloare cu sau fără mici pete roșii, rotunde pe piele
- Dificultate de a se da jos din pat
- Leșin
- Convulsii
Atenție!
Consultă medicul pediatru dacă observi semne de deshidratare sau simți că starea copilului nu se îmbunătățește după câteva zile.
Nu-i da niciodată medicamente antidiareice pentru adulți. Ele pot fi periculoase pentru copii.
Sursa: 3 moduri de a opri diareea la copii – wikiHow.