În ce constă dieta care combate stresul? În prezent, stresul pune stăpânire peste fiecare dintre noi mai devreme sau mai târziu. Există mai multe metode de a recunoaște simptomele acestuia și multe metode pentru a-l combate, dar primul lucru care trebuie luat în considerare pentru a împiedica organismul nostru să simtă efectele grijilor este alimentația.
Cu cât este mai sănătos și mai puternic un organism, cu atât va fi mai capabil să facă față stresului.
Dieta care combate stresul. Mănâncă multe fructe și legume
Consumul multor fructe și legume, de diferite culori, te ajută să-ți asiguri mai întâi doza necesară de vitamina C, care nu se găsește doar în citrice, ci și în alte fructe (de exemplu, în kiwi și căpșuni) și în legume (de exemplu, în ardei). Din păcate, fiind o vitamină solubilă în apă, dacă vei găti legumele în apă, poți pierde cantități mari de vitamina C. De aceea, e de preferat ca legumele să fie gătite la abur și, de asemenea, să mănânci și legume crude. Important e să consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi. În acest fel, vei putea să-ți asiguri nu doar necesarul de vitamina C, dar și de alți micronutrienți care promovează buna funcționare a circuitelor neuronale, importante pentru bunăstarea emoțională și răspunsul la stres: vitamine din complexul B, zinc, magneziu și calciu.
Redu consumul de sare!
O altă strategie care pare să ajute la combaterea stresului este limitarea consumului de sare. Acest lucru poate ajuta la reducerea expunerii la cortizol, hormonul stresului. O stare de tensiune cronică, asociată cu creșterea nivelului de cortizol, poate crește tendința de a te refugia în alimentele de confort. Reducerea consumului de sare te poate ajuta, de asemenea, să eviți depășirea consumului de alimente gustoase, dar sărace în nutrienți.
Alege grăsimile „bune”
În special, ar trebui să alegi grăsimi polinesaturate Omega 3, pe care le poți asimila consumând pești precum somon, macrou, hamsii și ton.
Mănâncă cereale integrale
Cerealele sunt surse de triptofan, un precursor al serotoninei, cunoscut și ca „hormon al bunei dispoziții”. Consumul de cereale pare a fi util, în special pentru cei care sunt deosebit de sensibili la presiunea tensiunilor zilnice.
Alimentele anti-stres sunt o modalitate excelentă de a te relaxa. Nu toată lumea știe, dar stresul se vindecă pornind de la nutriție.
Dieta care combate stresul. Iată cele 10 alimente care ajută la combaterea stresului:
1. Ovăz cu fructe de pădure și nuci
O astfel de gustare poate ajuta la combaterea stresului. Stabilizează starea de spirit datorită vitaminelor B și C, iar nucile alungă stresul, deoarece sunt bogate în Omega-3, care pare să dea o stare de fericire.
2. Legume crude cu brânză
Când te simți stresat emoțional sau fizic, sistemul nervos este epuizat și acest lucru provoacă și mai multă tensiune în corp. Brânza ajută la relaxare, iar legumele au un conținut ridicat de fibre, ceea ce ajută la digestie. În acest fel, cei mai importanți nutrienți vor fi absorbiți cu ușurință.
3. Apă și lămâie
Poate că știi deja că un pahar cu apă fierbinte și lămâie consumat la începutul zilei, ajută la furnizarea energiei potrivite pentru a face față stresului. Apa ajută la eliminarea deșeurilor din corp, în timp ce lămâia furnizează vitamine și minerale esențiale organismului.
4. Sushi
Peștele conține alte niveluri de Omega-3 care ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă și a stresului. Sushi-ul este așadar o alternativă excelentă, dacă nu îți place în mod special un sortiment de pește dar, totodată, îți dorești să scapi de anxietate.
5. Caju
Aceste nuci conțin magneziu și triptofan, ambele ajutând la relaxare. Ar trebui să mănânci câteva fructe de caju în fiecare zi, pentru a-ți întări sistemul imunitar și a-ți recăpăta energia.
6. Ciocolată neagră
Dacă treci printr-o perioadă grea și stresantă, consumă întotdeauna ciocolată neagră. Aceasta determină creierul să elibereze endorfine, capabile să scadă presiunea arterială. Alege, în special, ciocolata care conține 70% cacao, deoarece are niveluri mai mari de antioxidanți.
7. Ceai verde sau ceai de mușețel
Ceaiul verde și ceaiul de mușețel sunt remedii excelente pentru anxietate și stres. Mai ales ceaiul verde, deoarece conține teanină, un aminoacid special conceput pentru a promova relaxarea.
8. Arahide
Două alune îți oferă suficientă energie pentru o zi întreagă. Seleniul este un antioxidant care ajută la combaterea îmbătrânirii premature și previne anxietatea, deoarece echilibrează starea de spirit și previne depresia.
9. Quinoa
Quinoa este un ingredient folosit de vegetarieni, ce conține magneziu care relaxează vasele de sânge, ținând stresul sub control. De asemenea, este bogată în fibre și are un efect pozitiv asupra depresiei.
10. Mere
Dacă mănânci un măr în fiecare zi, te va ajuta la prevenirea depresiei. De fapt, fructele ajută la producerea de neurotransmițători antidepresivi, iar efectele asupra organismului sunt evidente.