Potrivit oamenilor de știință, există peste 400 de forme de anemie, cea mai frecventă la copii fiind cea feriprivă.

Potrivit oamenilor de știință, există peste 400 de forme de anemie, cea mai frecventă la copii fiind cea feriprivă. Suplimentele de fier sunt importante, dar și acele diete pentru copii anemici sunt de mare ajutor.

 

Anemia feriprivă este depistată de obicei la copiii cu vârste de până la doi ani. Pediatria modernă o consideră chiar fiziologică, dar asta nu înseamnă că nu sunt obligatorii măsurile de combatere a ei. Prin administrarea de suplimente de fier, completată de diete pentru copii anemici. Anemia feriprivă nu trebuie nicidecum ignorată sau bagatelizată. Nu de alta, dar un bebeluș care are are deficit de fier riscă întârzieri în dezvoltarea mersului și vorbirii.

Laptele matern

Din fericire, sugarii hrăniți la sân sunt protejați în fața anemiei prin lipsă de fier, pentru că laptele matern – chiar dacă nu conține acest mineral într-o cantitate impresionată -, conține  lactoferină iar aceasta creşte sensibil biodisponibilitatea fierului din laptele matern. Bebelușii hrăniți însă artificial, cu formulă de lapte, în mod obligatoriu vor primi una îmbogățită cu fier.

Atenție la diversificare!

Începerea diversificării alimentației (niciodată mai devreme de șase luni!) este recomandat să fie făcută cu legume, fructe și cereale îmbogățite cu fier. De la vârsta de șapte luni, treptat, cu respectarea regulii celor trei zile, vor putea fi introduse carnea, gălbenușul de ou, peștele, frunzele verzi. Cerealele fortificate vor continua să ocupe un loc important.

Cum recunoști anemia

Simptomele anemiei sunt evidente, dar, chiar și așa, pot trece neobservate sau puse pe seama altor suferințe. Un copil anemic este palid, pavilionul urechii devine transparent iar mucoasa care căptușește pleoapele nu are culoare. Pe lângă acestea, cel mic are o stare generală alterată, o capacitate scăzută de efort, nu are chef de joacă, nu are poftă de mâncare, este somnolent și are tendința de a sta mai mult în pat.

Mituri în diete pentru copii anemici

Laptele de capră vindecă anemia

Nici vorbă de așa ceva! Laptele de capră este sărac în acid folic, iar fără acesta copilul face o formă de anemie numită chiar „anemia laptelui de capră”.

Anemicii trebuie să mănânce alimente de culoare roșie pentru creșterea numărului de globule roșii

În acest caz ne referim în special la sfeclă, despre care se crede că ar fi magică în privința anemiei. Este o poveste de-a dreptul amuzantă…

Spanacul conține mult fier

Da, conține fier, dar conține și acid fitic. Iar acesta are capacitatea de a elimina din organism fierul acumulat din spanac și depozitele de fier deja existente.

Adevăratele surse de fier sunt…

  • Laptele matern
  • Formulele de lapte
  • Cerealele integrale
  • Ficatul de pui
  • Ouăle
  • Carnea de pui, curcan, vită
  • Sucul de prune
  • Caisele
  • Strugurii
My title page contents