Carnea în alimentația copilului

Carnea este o componentă importantă în dieta corectă a copilului. Mai ales în timpul înțărcării, când reprezintă o etapă crucială. De fapt, ea furnizează proteine „nobile“ cu valoare biologică ridicată. Conține toți aminoacizii esențiali. De exemplu lizina, foarte importantă pentru creștere, pe care organismul nu este capabil s-o producă independent.

Carnea, o sursă importantă de vitamine

Carnea este o sursă excelentă de fier, zinc, cupru, seleniu și vitamine B, cum ar fi B6 și B12. Esențiale pentru creier și dezvoltarea corespunzătoare cognitivă și a sistemului nervos. Aceste substanțe nutritive din carne implicate în formarea membranelor celulare și a creierului, stimulează intelectul și funcțiile cognitive. Acestea sunt extrem de importante pentru organismul aflat în creștere.

Așadar, o dietă bogată în legume și apoi în fibre, care este potrivită pentru adult, nu poate fi generalizată. Deoarece nevoile nutriționale variază nu numai de la persoană la persoană, ci și în funcție de climă și mai ales de vârstă. Prin urmare, în climatul deosebit de rece și în cazul copiilor, o dietă bazată exclusiv pe legume nu este adecvată. Sau necesită o completare prin suplimente specifice. Trebuie să se ia în considerare faptul că omul se naște aproape carnivor și moare aproape erbivor. Deoarece alimentele de origine vegetală trebuie să crească treptat. Copilul primește lapte, ca prima și singura sursă de hrană, care asigură toate nevoile.

Și carne… și legume!

Îndemnând copiii să mănânce prea multe legume, acest fapt provoacă o ingestie excesivă și prea devreme a fibrei. În plus, forțează sistemul digestiv să încerce să obțină ceea ce corpul are nevoie de la un aliment sărac. Dacă apoi, pe parcursul vieții, vor primi o dietă bogată în alimente cu o valoare nutritivă ridicată, obezitatea este asigurată. Acest fapt este confirmat de problemele foarte grave cu care se confruntă copiii care nu primesc alimente adecvate de origine animală: creșterea redusă, dezvoltarea abdominală excesivă, anemia frecventă .

Un exemplu este re-apariția rahitismului, o boala care a fost eradicată, datorită bunăstării. Lipsa consumului de carne și a produselor alimentare de origine animală ridicate în valoare nutritivă provoacă carențe de calciu și vitamina D.

Conform unor cercetări recente, copiii alăptați de mame vegane sau vegetariene prezintă semne de anemie și întârzieri în creșterea somatică și cognitivă. Alte studii au arătat capacitatea redusă a copiilor cu deficit de fier de a se concentra și de a învăța. Mai ales în cazul copiilor cu vârsta între 3 și 5 ani. O dietă săracă în proteine animale, mai puțin de 20 g pe zi, are un impact negativ semnificativ asupra „performanței lor cognitive“.

Ce trebuie să mănânce copilul?

Se recomandă să se înceapă diversificarea cu carne mai delicată: de iepure, de curcan, sau carne de pui. Acestea au un conținut scăzut de grăsimi și de colagen, care ajută digestia. Poate fi adăugată și carnea de miel. Apoi se trece treptat la cele mai gustoase tipuri de carne. Cum ar fi carnea de vițel și carnea de vită. O dietă variată, bazată pe modelul mediteranean, cu o prezență de carne de 3 ori pe săptămână, rezultă ca fiind cea mai potrivită pentru creșterea optimă a copilului.

My title page contents