Igiena orală și vizitele frecvente la medicul stomatolog mențin dantura sănătoasă. Perioada sarcinii necesită un plus de îngrijire? Iată sfatul specialistului.
În cele 9 luni de sarcină, femeile se pot confrunta cu problema gingiilor inflamate. Schimbările hormonale din această perioadă sensibilizează gingiile și le fac mai vulnerabile în fața plăcii bacteriene, cea care generează de fapt senzibilizarea și sângerarea.
Sarcina contribuie la deteriorarea danturii?
“Sarcina afectează dinții mamei; copilașul consumă minerale din corpul și dinții mamei. Total neadevărat!”, spune dr.Lorelei Nassar, specialist în chirurgie dentară și implantologie.
„În urma cercetărilor efectuate, s-a dovedit că atunci când organismul este privat de calciu, oasele devin poroase în timp, până la etape de fractură spontană, însă dinții rămân INTACȚI.
Sarcina NU afectează dinții, dar afectează gingia!
Din ce cauză? Pentru că în sarcină se modifică echilibrul hormonal din corpul mămicii, iar hormonii sexuali feminini afectează cu precădere zonele cu vase mici de sânge, inclusiv gingia. Așadar, în sarcină, ca și în timpul menstruației, gingia este ușor inflamată și sângerează la atingere și periaj”, adaugă specialistul în stomatologie.
Să periem mai puțin dinții în perioada sarcinii? Dimpotrivă!
Cum se explică totuși că deseori mămicile revin la dentist cu carii foarte mari? Explicația este simplă: “ În perioada sarcinii nu se mai gândește nimeni la dentist deoarece toată atenția este dedicată viitorului bebeluș. După naștere, accentul se pune pe alăptare, prin urmare nevoile dentare sunt din nou ignorate. Și uite așa în numai câteva luni orice leziune se agravează”, spune dr.Nassar.
Igiena bucală – o prioritate și în sarcină
“Periaj, duș bucal și spălaturi cu apă de gură – toate sunt obligatorii în rutina zilnică a viitoarelor mămici si nu numai lor. Apoi, orice leziune observată trebuie tratată imediat. Recomand că aceste tratamente să fie în trimestrul din mijloc al sarcinii, când fătul e stabil și se poate executa orice manoperă, cu anestezia corespunzătoare, evident”, încheie dr.lorelei Nassar.
Reguli de îngrijire în perioada pandemiei
Igiena zilnică poate preveni orice problemă dentară. În cazul unei dureri acute, este important să vă adresați unui medic specialist. Doar el vă poate sfătui ce măsuri puteți lua de acasă.
Pentru detalii sau programări accesați www.drnassar.ro.