E foarte important să-i vizitezi pe bunici…chiar dacă tu ai crescut!

Când copiii erau mici, bunicii erau mereu prezenți. Copiii sunt mari? Este timpul să le întorci vizitele, mai ales dacă au unele probleme cognitive. Vizitele le vor face mult bine.

 

O mamă povestește despre relația copiilor ei cu bunicii. Ea spune că atunci când copiii ei erau foarte mici, bunicii s-au dovedit a fi un ajutor prețios, afectuos, atent și fără niciun cost. Acum a trecut timpul și au apărut unele probleme de sănătate în cazul bunicilor.

Fii langa ei!

De aceea, ea spune că acesta este momentul în care fiecare părinte și fiecare copil trebuie să întoarcă vizitele celor ce mereu le-au fost alături. Dați-le bunicilor un moment de afecțiune și atenție! Pentru ei, acest moment are o mare valoare, mai ales dacă se confruntă cu probleme cognitive.

De asemenea, amintește-ți și de cei care își pierd memoria

Impactul emoțional al vizitei unei persoane iubite făcute unei persoane în vârstă este enorm și are efect pozitiv. Acest lucru a fost dovedit printr-un studiu care a analizat comportamentul celor mai vulnerabili vârstnici: pacienții cu Alzheimer. Asociația engleză de binefacere Alzheimer Society a efectuat o serie de studii asupra unor persoane în vârstă, cu boala Alzheimer.

Vizitele pot schimba evolutia bolii

Aceștia au fost supuși unor teste pentru a li se verifica starea de spirit și comportamentul după ce au primit o vizită de la prieteni sau rude. Experții au remarcat că dispoziția bolnavilor de Alzheimer se îmbunătățea în mod clar în urma vizitei. Aceștia nu mai aveau un comportament atât de agitat, iar funcțiile cognitive se ameliorau, chiar dacă doar temporar.

Emotiile conteaza

Studiul a concluzionat, că, evident, memoria emoțională a unei persoane bolnave de Alzheimer este mai intensă decât memoria psihologică. Pacientul nu își poate aminti exact cine este persoana din fața lui, dar el știe cu certitudine că acea persoană este una dragă lui. Prezența acestei persoane îi face foarte bine. De aceea este util, ba chiar esențial să mergeți și să-i vizitați pe cei apropiați cu Alzheimer. Chiar dacă voi credeți că ei nu vă mai recunosc. Nu este așa, ba dimpotrivă, ei vor găsi un mare confort într-o simplă vizită de zece minute.

Ne găsim timp să-i vizităm pe bunici

Recomandarea de a vizita bunicii e valabilă și dacă bunicii sunt perfect lucizi. Anii au trecut, nepoții au crescut, poate sunt deja adolescenți și, cu siguranță nu mai au nevoie de ajutorul bunicilor. Aceștia din urmă se pot simți puțin „dați la o parte”. Când copiii cresc, ei se întorc singuri de la școală, iau singuri autobuzul pentru a merge la înot sau la cursul de chitară. În plus, aceștia nu mai permit celor din familie să le arate direct gesturi de afecțiune.

Bunici singuri

Bunicii se trezesc brusc fără tot ce primeau până atunci. Chiar și în dorința copiilor de a fi independenți, este indicat să-i învățăm cât de important e să-și manifeste afecțiunea față de cei ce le-au oferit atâta sprijin în drumul lor spre ceea ce sunt astăzi. Chiar dacă bunicii nu le mai pot spune povești nepoților prea mari, ei au nevoie să-i vadă, să vorbească cu ei. Du-te împreună cu copilul tău să-i vezi pe bunici, invită-i la prânz în oraș, vizitează împreună cu ei o expoziție sau mergi la un film, dacă le face plăcere!

Fă-le bunicilor un mic dar!

În aceste zile de sărbătoare, fă-le un mic dar: o carte sau o selecție bună de ceai, și provoacă-i la un selfie. Vă veți amuza împreună. Pentru cei în vârstă este o oportunitate de a ieși din rutină și de a păstra întotdeauna vii acele relații care constituie un adevărat motiv pentru viață și sănătate… la bătrânețe!

My title page contents