Florile de salcâm și beneficiile lor

Florile de salcâm sunt printre vedetele lunii mai. Salcâmul (Robinia pseudoacacia ) este o plantă ornamentală, dar și o plantă medicinală, care aparține familiei Fabaceae, o familie imensă, există 100 de specii de existente salcâmi. Fiecare tip de salcâm are propriile sale proprietăți specifice.

Pe lângă aspectul foarte interesant și mirosul cuceritor, florile de salcâm sunt folosite cu succes în tratamentele naturiste ale afecțiunilor digestive si respiratorii, dar si pentru durerile de cap de origine necunoscută. Florile se folosesc sub forma de pulbere, ceai de salcâm, tinctură sau vin de salcâm.

Proprietățile salcâmului: Mult apreciat pentru frumusețea florilor sale albe și parfumate.

Originar din America de Nord și Centrală, are multe proprietăți pentru sănătate, antiseptice, astringente și antiinflamatoare. În medicina pe bază de plante este indicat în tratamentul faringitei și al stomatitei. Conține vitamine precum A, B1, B2, B3 și minerale precum fier, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, potasiu și zinc, dar și numeroase uleiuri esențiale. Este folosit nu numai pentru  producerea de miere, ci  și ca  remediu natural. Există numeroase proprietăți care garantează utilizarea acestuia în fitoterapie și medicina populară. Acest lucru se datorează prezenței flavonoidelor, mucilagiilor, taninilor catehetici și a derivaților flavanici.

Florile de salcâm – Utilizări și beneficii ale salcâmului

Există multe utilizări și beneficii ale salcâmului. Fiind o plantă de nectar, salcâmul este utilizat pe scară largă în apicultură. Salcâmul are un rol nutritiv important în nutriție. Florile sale frumoase și albe atrag albinele care produc la rândul lor o miere excelentă și prețioasă: minunată, parfumată, de culoare deschisă și cu gust dulce.

Salcâmul are o floare cu proprietăți diuretice, aromate, laxative, emoliente, energizante și restaurative. În plus, florile sunt bogate în proteine, vitamine, săruri naturale și aminoacizi. Ajută și digestia: poți prepara o infuzie cu 30 g de flori uscate într-un litru de apă. Bea un pahar din această infuzie la sfârșitul mesei. Un remediu excelent în medicina naturală și fitoterapie.

Extractele de frunze, scoarță și flori de salcâm ne oferă efecte benefice și de durată. De exemplu, ceaiul de salcâm este excelent pentru durerile de gât și poate calma durerea și elimina inflamația.

Decoctul, pe de altă parte, este util pentru tratarea dizenteriei. În general, extractele de salcâm sunt deosebit de eficiente pentru tratarea bolilor care afectează sistemul respirator și pentru eliminarea sau calmarea tusei cu flegmă. Utilizarea sa este, de asemenea, eficientă pentru tratarea diareei persistente.

Extractul de frunze de salcâm are proprietăți antibacteriene, antibiotice și chiar anticancerigene.

Evident, cu toții am încercat de câteva ori în viața noastră beneficiile mierii de salcâm, foarte dulci și energizante. Mierea de salcâm este folosită pentru îndulcirea laptelui cu miere sau a altor băuturi calde când suntem răciți. Mierea de salcâm oferă cu siguranță energie, dar, mai presus de toate, calmează durerile în gât, adesea un simptom al gripei, favorizează subțierea flegmei și ajută la calmarea tusei. Este un puternic antibacterian și are, de asemenea, un efect laxativ ușor, util pentru cei care suferă de constipație.

Florile de salcâm sunt indicate în aromaterapie

În acest sens este recomandat ca florile de salcâm să fie păstrate în primă fază într-un colt al dormitorului. După ce se usucă, acestea trebuie puse într-un sac de pânză, pe care îl așezi apoi sub pernă. Acest lucru va oferi un parfum plăcut în timpul somnului.

P altă formă de aromaterapie include plimbările în preajma salcâmilor înfloriți sau timpul petrecut seara pe o bancă în vecinătatea unui salcâm înflorit. Iar dacă te lupți cu insomniile cauzate de stres și încordare nervoasă, un remediu excelent este o baie parfumată cu flori de salcâm. Pentru o cadă cu apă ai nevoie de doi pumni de flori de salcâm.

Profită cât mai mult de beneficiile florilor de salcâm! Te vei simți minunat.

 

 

My title page contents