Tusea seacă la copii: cum să o vindeci?

Tusea seacă la copii poate complica viața acestora. Tusea este un mecanism de apărare al corpului uman. Cu toate acestea, dacă tusea uscată persistă, trebuie să apelăm la un specialist.

Tusea uscată este o tulburare care nu generează niciun tip de mucus. În plus, poate provoca iritații și dacă nu acorzi atenție simptomelor, poate deveni mai severă de fiecare dată când (re)apare. Tusea uscată este foarte des întâlnită la copiii mai mici de 10 de ani. Poate apărea de mai multe ori pe an și poate fi cauzată de mai mulți factori. Uneori este chiar necesară, deoarece permite expulzarea corpurilor străine, a unei substanțe ingerate sau poate fi pur și simplu manifestarea unei răceli.

Tusea seacă sau uscată a fost etichetată ca fiind o boală, dar, de fapt, este un mecanism natural pe care organismul îl folosește pentru curățarea tractului respirator.

De ce apare tusea seacă la copii? Care sunt cauzele?

Cauzele acestui tip de tuse pot fi variate. Printre cele mai frecvente regăsim inflamațiile tractului respirator, ale bronhiilor și laringelui. De asemenea, unele situații speciale pot provoca episoade de tuse uscată fără alte simptome de boală. De exemplu: medii contaminate de fum, umiditate în exces sau modificări bruște ale temperaturii.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale tusei uscate la copii sunt următoarele:

  • Medii foarte reci și uscate;
  • Locuri cu aer condiționat;
  • Mirosuri foarte puternice;
  • Reacții alergice;
  • Cantități mari de praf;
  • Iritarea tractului respirator din cauza frigului sau a gripei;
  • Reflux gastric.

Adesea, părinții caută remedii pentru combaterea tusei uscate la copii. Unele se bazează pe leacuri naturale și altele pe medicamente. Scopul este de a le oferi celor mici o stare de bine, eliberarea de stresul pe care îl provoacă o astfel de tuse.

Tratamente naturale pentru calmarea tusei uscate la copii

Există mai multe remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor tusei uscate la copii. Acestea le vor oferi alinare și îi vor ajuta să se simtă mai bine.

Multe lichide

În perioada de iritare a tractului respirator este esențial un consum crescut de lichide pentru îmbunătățirea simptomelor. A oferi copilului suficientă apă și ceai, de mai multe ori pe zi, este o modalitate excelentă de a menține mucoasele umede. În plus, consumarea acestora la temperatura camerei va reduce la minim tusea.

Inhalații cu abur

Pentru cele mai bune rezultate, copilul trebuie să inhaleze vapori de apă caldă timp de cel puțin 20 de minute. Acest lucru va ajuta la reducerea iritației și la umezirea tractului respirator. Asigură-te, însă, că temperatura nu este prea mare, pentru a evita arsurile.

Sucuri de fructe

În cazul tusei uscate la copii, nu trebuie administrate sucuri de fructe citrice. Acestea, de fapt, favorizează formarea de mucus. În plus, ai grijă să nu-i oferi lichide fierbinți. Nu uita că, tractul respirator face parte din piele. Astfel, mucoasa, ca și restul pielii, trebuie tratată la temperatura camerei.

Vaporizator

Pune un vaporizator în camera copilului. Pune-l în funcțiune pentru câteva minute, cât timp nu este prezent copilul în cameră. Copilul trebuie să aibă o cameră umedă, dar să fie și caldă. Poți utiliza esențe de eucalipt sau laur (dafin): mirosul va ajuta la deschiderea tractului respirator și la relaxare în timp ce copilul doarme.

Miere și lămâie

Dă-i copilului o linguriță de miere cu câteva picături de lămâie, înainte de a merge la culcare. Acest lucru îl va ajuta să se simtă mai bine a doua zi, deoarece ameliorează episoadele de tuse uscată. Este normal ca tusea să crească în intensitate peste noapte. Acest lucru se întâmplă din cauza poziției orizontale a corpului în timp ce dormim. De aceea, crește senzația de înec și iritare a mucoaselor.

Este foarte important să ții sub control tusea uscată la copii. Dacă tusea nu se îmbunătățește după utilizarea acestor remedii, trebuie să consulți un specialist.

My title page contents