BENEFICIILE LĂPTIȘORULUI DE MATCĂ. MULTE, DAR MOMENTAN NEDOVEDITE 100%

În timp ce beneficiile lăptișorului de matcă au fost apreciate în antichitate, ele sunt ignorate în mare parte de către medicii occidentali. Motivul? Insuficienta cercetare a acestui produs miraculos.

 

Și totuși, acest produs apicol – care este diferit de miere – este frecvent utilizat ca tratament alternativ pentru o varietate de afecțiuni fizice și mentale. Până în prezent, multe dintre beneficiile lăptișorului de matcă nu au fost 100% dovedite. Cea mai mare parte a cercetărilor disponibile este limitată la teste de laborator sau efectuate pe animale. Ingerarea lăptișorului de matcă nu este 100% fără riscuri. Ocazional au fost raportate reacții adverse grave, cum ar fi anafilaxia.

Beneficiile lăptișorului de matcă

Deși cercetările actuale sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care lăptișorul de matcă poate fi inclus într-un stil de viață sănătos. Dar continuă să fie vândut ca supliment alimentar, pentru a trata o varietate de afecțiuni, dintre care unele cronice.

Conține o varietate de substanțe nutritive

Lăptișorul de matcă este format din apă, carbohidrați, proteine și grăsimi. Nu se cunoaște profilul său chimic complet, dar se crede că efectele sale pozitive asupra sănătății provin din proteinele sale unice și acizii grași. Acestea includ nouă glicoproteine și doi acizi grași. Lăptișorul de matcă mai conține, de asemenea, vitamine din grupul B și urme minerale. Cu toate acestea, compoziția de nutrienți variază considerabil între diferitele surse de lăptișor de matcă. Unele dintre vitaminele prezente de obicei includ tiamina (B1), riboflavina (B2), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), niacina (B3), acidul folic (B9), inositolul (B8) și biotina (B7).

Poate produce efecte antioxidante și antiinflamatorii

Se pretinde că lăptișorul de matcă reduce reduce inflamația și stresul oxidativ. În plus, mai multe studii de laborator indică niveluri reduse de substanțe chimice pro-inflamatorii eliberate din celulele imune tratate cu lăptișor de matcă. În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, studiile umane lipsesc. Sunt necesare mai multe date pentru a trage orice concluzii definitive cu privire la beneficiile lăptișorului de matcă în tratarea inflamației.

Poate reduce riscul bolilor de inimă prin impactul asupra nivelului de colesterol

Atât studiile efectuate pe animale cât și pe cele umane demonstrează că lăptișorul de matcă poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol, reducând riscul bolilor de inimă. Deși mecanismul exact rămâne neclar, proteine specifice din lăptișorul de matcă pot ajuta la scăderea colesterolului.

Poate ajuta la vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii

Lăptișorul de matcă – utilizat atât oral, cât și topic – poate susține vindecarea rănilor și a altor afecțiuni inflamatorii ale pielii. Se știe că are un efect antibacterian, care poate păstra rănile curate și ferite de infecții. Un studiu realizat pe animale a scos la iveală o creștere a producției de colagen. Iar un studiu de laborator, în eprubetă, a arătat o capacitate semnificativ îmbunătățită de reparare a țesuturilor în celulele umane.

Beneficiile lăptișorului de matcă în scăderea tensiunii arteriale

Lăptișorul de matcă poate proteja inima și sistemul circulator prin reducerea tensiunii arteriale. Mai multe studii în eprubetă indică faptul că proteinele specifice din acesta relaxează celulele musculare netede în vene și artere, scăzând astfel tensiunea arterială. Sunt însă necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre lăptișorul de matcă și tensiunea arterială.

Reglează nivelul zahărului din sânge prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației

Lăptișorul de matcă poate îmbunătăți, de asemenea, controlul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației. Studii multiple efectuate pe animale au arătat o sensibilitate crescută la insulină și un efect protector aparent asupra țesutului pancreatic, hepatic și reproductiv la șobolani obezi și diabetici tratați cu lăptișor de matcă. Cercetarea pe acest subiect este limitată.

Proprietățile antioxidante pot sprijini funcția creierului

Lăptișorul de matcă poate stimula funcția creierului. Un studiu a dezvăluit că șoarecii cu stres indus tratați cu lăptișor de matcă au avut niveluri mai mici de hormoni de stres și un sistem nervos central mai robust decât grupul de control. Poate crește secreția de lacrimi și tratează ochii uscați cronic. Rezultatele unui studiu pe animale indică faptul că lăptișorul de matcă poate crește secreția lacrimală din glandele lacrimale. Astfel, el ar putea servi drept soluție cu risc redus pentru ochii uscați cronic.

Poate avea efecte anti-îmbătrânire

Lăptișorul de matcă poate încetini procesul de îmbătrânire în mai multe moduri. Câteva studii arată o durata de viață crescută și performanțe cognitive îmbunătățite la șobolani tratați oral cu lăptișor de matcă. De altfel el este uneori inclus în produsele de îngrijire a pielii topice pentru a sprijini menținerea pielii sănătoase, cu aspect mai tânăr. Cercetările pe animale indică faptul că lăptișorul de matcă poate susține producția crescută de colagen și protecția împotriva afectării pielii asociate cu expunerea la radiații UV.

Poate susține un sistem imunitar sănătos

Lăptișorul de matcă poate îmbunătăți răspunsul imun natural al organismului la bacterii și virusuri. Sunt însă necesare mai multe studii umane pentru a confirma aceste efecte.

Beneficiile lăptișorului de matcă în reducerea efectelor secundare ale tratamentului împotriva cancerului

Chimioterapia și alte tratamente pentru cancer vin cu efecte secundare negative semnificative, incluzând insuficiență cardiacă, inflamație și probleme gastrointestinale. Lăptișorul de matcă poate reduce unele dintre aceste reacții adverse asociate cu anumite tratamente împotriva cancerului.

Poate reduce anumite simptome ale menopauzei

Menopauza determină o reducere a producției de hormoni, care este asociată cu reacții adverse fizice și psihice, cum ar fi durerea, memoria afectată, depresia și anxietatea. Un studiu efectuat pe un eșantion de 42 de femei aflate în postmenopauză a demonstrat beneficiile lăptișorului de matcă. Studiul a concluzionat că suplimentarea zilnică cu 800 mg de lăptișor de matcă timp de 12 săptămâni a fost eficientă în reducerea durerilor de spate și a anxietății.

My title page contents