Frica de avion la copii. Cum liniștești copilul?

Cum abordezi și rezolvi frica de avion la copii? Ați ajuns la aeroport și ați reușit cumva să treceți cu chiu vai de controalele de securitate. Urcați în avion și te așezi într-un scaun cu vedere pe fereastră, îndemnându-l pe micuțul tău să privească pe fereastră. În timp ce avionul decolează pe pistă și începe să se ridice în aer, copilul tău speriat, la tine în brațe, începe să urle de-a dreptul. Pe fundal se aud motoarele avionului. Ce e de făcut?

 

Iată 3 pași pentru a ajuta copilul să-și depășească frica de a zbura și pentru a face zborul mai plăcut.

 

Sfat 1: Pregătește copilul și discută cu el despre zbor

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copil, pentru a-l pregăti cel mai bine pentru zbor, este să-i povestești exact ceea ce se va întâmpla. Desigur, informațiile trebuie adaptate vârstei copilului.

Frica de avion la copii. Nou-născut

Evident, un copil abia născut nu poate înțelege exact ce se întâmplă. În loc să te concentrezi asupra zborului în sine, concentrează-te pe lucruri care îl fac pe copil să se simtă confortabil. Asigură-te că orice păturică sau jucărie de care este atras este la îndemâna lui. Încearcă să-i creezi cât mai posibil confortul de acasă.

Frica de avion la copii. Copil mic

Imaginația copilului este în formare. Construiește-i copilului un avion din cutii de carton. Ajută-l să se urce în avionul lui, să-și găsească centura de siguranță și să devină confortabil. Spune-i că tu ești însoțitorul de zbor și familiarizează-l cu evenimentele obișnuite din timpul unui zbor. Treceți peste zgomotele pe care le va face un avion: zgomotul motorului, angrenajele de aterizare care se deschid sau se închid, zgomotele specifice aterizării.

Anunță-l că turbulența este normală și că avionul se poate agita uneori și este doar o parte din experiență. Spune-i să-și miște maxilarul, pentru că e posibil ca la decolare să-l doară urechile.

Frica de avion la copii. Copil mai mic/mai mare

Dacă, deși e mai mare, copilul nu a zburat deloc, este în regulă! Unele dintre ideile anterioare vor funcționa în continuare, și la vârste puțin mai mari. Copiii puțin mai mari pot viziona filme sau desene animate care introduc zborul în moduri pozitive. Pot folosi cărți de colorat care arată în detaliu interiorul și exteriorul unui avion, precum și piloții, însoțitorii de zbor etc.

De făcut: Întreabă-ți copilul dacă are întrebări cu privire la viitoarea voastră călătorie aeriană. Încearcă să-i răspunzi întrebărilor lui și oferă-i copilului șansa de a vorbi despre orice anxietate ar putea avea pe parcursul călătoriei.

Ce să nu faci: Să-ți influențezi copilul cu propriile temeri și preocupări legate de zbor. Ca și în cazul adulților, oferă-i șansa de a discuta despre gânduri, sentimente și emoții. Teama la copii este adesea din necunoscut, așa că asigură-te că îi oferi explicația și liniștea de care are nevoie.

Sfat 2: Distragerea atenției

La fel ca în alte situații în care încerci să calmezi un copil, distragerea și/sau mângâierea este adesea exact ceea ce are nevoie copilul în acel moment. Îmbrățișează-l, dă-i o gustare, cântă-i o melodie sau jucați împreună un joc.

Anunță însoțitorul de zbor că este primul zbor al copilului și întreabă-l dacă știe metode dovedite de timp de calmare a anxietății. Sunt profesioniști bine pregătiți și au, de obicei, experiență în îngrijirea pasagerilor de toate vârstele.

Sfat 3: Stai calm

Dacă tu manifești frică, și copilului îi va fi frică. Copiii își iau indicii din toate aspectele vieții. Spune-i că turbulența este o parte normală a zborului și piloții experimentați vă vor păstra în siguranță.

 

My title page contents