Frica de injecție la copii este un sentiment cât se poate de comun! El poate fi prevenit dacă știi câteva trucuri care îl vor ajuta pe micuțul tău să fie mai curajos!
La vârste mici, copiii vor face injecții, de cele mai multe ori vaccinuri. În aceste momente, ca părinte, te poți confrunta cu tot felul de reacții din parte celui mic. Plânsul necontrolat, tremuratul sau lipsa poftei de mâncare sunt câteva dintre reacții.
Însă, dacă știi cum să îl încurajezi pe cel mic și cum să îl ajuți să își depășească teama, toate aceste reacții pot fi evitate, sau cel puțin ameliorate!
Iată ce trebuie să știi, potrivit todaysparent.com, despre frica de injecție la copii și cum îi poți ajuta în funcție de vârtă:
Bebelușii
În cazul bebelușilor, contactul fizic este cheia pentru un vaccin reușit, fără prea multe bătăi de cap. Specialiștii recomandă ca, părinții să își păstreze calmul și să îl îmbrățișeze pe cel mic, tinându-l în poziție verticală. Mai mult decât atât, dacă este posibil, alăptează bebelușul înainte și după injecție.
O solutie împotriva durerii sunt cremele cu anestezic. Acestea se aplică local, în general cu 30 de minute înaintea injecției. Pentru astfel de produse, cel mai indicat este să discuți cu medicul și cu farmacistul pentru a vedea dacă este o variantă potrivită pentru copilul tău.
Frica de injecție la copii – ce se întâmplă în cazul preșcolarilor?
În acest caz, specialiștii recomandă pregătirea copilului înainte de vaccin. Când ați plecat de acasă, sau chiar mai devreme, în dimineața zilei în care mergeți la vaccin, discută cu cel mic despre ceea ce urmează să se întâmple.
Dacă este o fire curioasă și dornică să exploreze, micuțul tău va fi încântat să știe ce urmează să i se întâmple. De exemplu, îi poți arăta un ac și este foarte important să îi explici că nu va intra în întregime în piele.
În timpul injecției, încurajează-l pe cel mic să își mențină calmul, să stea cuminte și să își controleze respirația.
În cazul în care cel mic nu este pregătit pentru injecție, îi poți cere părerea medicului cu privire la aplicarea unei loțiuni pe baza de anestezic.
Școlarii și frica de injecție
Frica de injecții la copii se manifestă, evident, și în cazul școlarilor. Pe ei îi poți ajuta prin distragerea atenției și menținerea respirației constante. Mai mult decât atât, pe școlari îi mai poți ajuta și le poți distrage atenția prin muzică. Folosește melodia lor preferată pentru a-i ajuta să aibă mai multă încredere și să se bucure de o stare de bine.
Mai mult decât atât, școalrii sunt puțin mai ușor de încurajat, mai ales prin recompense. Spre exemplu, dacă a fost cuminte la medic îl poți răsplăti pe micuțul tău cu o înghețată, o ciocolată sau chiar cu o jucărie nouă, dacă știi că asta își dorește și a fost cuminte în cabinetul medicului.