Fructe și legume disponibile în decembrie – Consumul de fructe și legume de sezon permite adesea diversificarea dietei și hrănirea în funcție de ciclurile și ritmurile naturale. Și totul în beneficiul omului și al mediului! Să vedem, așadar, ce tipuri de fructe și legume sunt disponibile în decembrie!
Și, de asemenea, să nu uităm că decembrie aduce cu sine începutul iernii. Să profităm de ocazie pentru a ne reîncărca bateriile cu necesarul de vitamine!
Ce fructe sunt disponibile în decembrie?
Decembrie este mai presus de toate perioada citricelor: portocalele, lămâile, mandarinele și clementinele, dar și grapefruitul nu pot lipsi de pe mesele noastre. Alte fructe de sezon în luna decembrie sunt merele, perele și kiwi, care ne însoțesc pe tot parcursul sezonului rece.
Portocalele
Sunt bogate în vitamina C, esențială în timpul iernii pentru a stimula sistemul imunitar, dar și în alte substanțe antioxidante. Însă, pentru a beneficia pe deplin de proprietățile lor, este recomandabil să le mănânci întregi, nu sub formă de suc. Partea albă este, de fapt, deosebit de bogat în pectină, o fibră foarte utilă pentru sănătatea intestinului și a sistemului cardiovascular.
Mandarinele
Sunt bogate în vitamine și minerale; în plus, conțin brom, o substanță care ajută la relaxare și promovează somnul. Și nu în ultimul rând, acestea sunt foarte bogate în fibre. Parfumate și colorate, ele pot fi, de asemenea, utile pentru a îmbogăți decorul pentru masa de sărbători.
Lămâia
Foarte bogată în vitamina C și antioxidanți, lămâia este un fruct citric cu multiple virtuți.
Kiwi
Kiwi este regele vitaminei C: 2 kiwi acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina C la adulți. Practic, aceste fructe sunt o mină de vitamina C, pe care o conțin într-o cantitate mai mare decât portocale; În plus, datorită conținutului de fibre, ele ajută la păstrarea regularității intestinale.
Mere
Aceste fructe concentrează în coajă proprietăți antioxidante remarcabile. De aceea, este de preferat să fie consumate mere organice, deoarece pesticidele se găsesc în principal în coajă.
Merele sunt deosebit de bogate în fibre și, printre alte substanțe nutritive, conțin quercetină, un antioxidant natural puternic.
Pere
Perele de toamnă și de iarnă, cum ar fi Kaiser, Conference sau Decana, au proprietăți antioxidante remarcabile. Ca și în cazul merelor, este mai bine să le cumperi pe cele organice pentru a le putea mânca cu tot cu coajă.
De asemenea, perele conțin lignină, o fibră dietetică foarte utilă pentru sănătatea cardiovasculară. Ele sunt, totodată, foarte bogate în alți nutrienți, în special calciu și bor.
Alimentația în timpul iernii: ce legume sunt disponibile în decembrie?
În decembrie, în principal, este timpul pentru fenicul, broccoli, varză și conopidă, dar și pentru cicoare și sfeclă roșie.
Broccoli și Conopida
Două legume bogate în glucozinolați, substanțe care au un rol protector împotriva cancerului și ajută ficatul să elimine toxinele. Gătitul moderat permite cel mai bine păstrarea acestor proprietăți.
Varza de Bruxelles
Pe lângă un conținut bogat în glucozinolați, varza de Bruxelles este bogată în calciu și vitamina C. Printre altele, calciul conținut în varza de Bruxelles este absorbit foarte bine de organism.
Varza neagră (Kale)
Este una dintre cele mai bogate legume în calciu! De asemenea, este o sursă bună de potasiu și mangan, dar conține și antioxidanți, esențiali pentru sănătatea corpului nostru.
Varza roșie
Sub formă crudă este o sursă de potasiu, fosfor și vitamina K. Ca alte legume din familia Brassicaceae, varza roșie este bogată în calciu, magneziu, mangan și în alte minerale importante care contribuie la creșterea oaselor; densitatea mineralelor protejează împotriva osteoporozei, a artritei și a altor tipuri de inflamații.
Varza, conopida și broccoli sunt toate legume bogate în antioxidanți, dar au și un conținut bun de clorofilă. Ca urmare, ele ajută organismul să producă hemoglobină și să lupte împotriva anemiei.
Feniculul
Este o sursă bună de vitamina B9 și de potasiu. Conține o mulțime de fibre și este o legumă săracă în calorii. Foarte util la sfârșitul mesei, feniculul promovează digestia și poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Feniculul are, de asemenea, proprietăți purificatoare și este util împotriva formării gazelor abdominale. Are o putere excelentă de sațietate și foarte puține calorii. Prin urmare, feniculul este, de asemenea, excelent pentru cei care doresc să urmeze o dietă pentru a pierde în greutate.
Andivele
Conțin acid cicoric – un compus cu proprietăți antioxidante – vitamina A, B9 și K.
Prazul
Este bogat în fibre și potasiu și aparține aceleiași familii din care fac parte usturoiul și ceapa.
Spanacul
Este o sursă excelentă de betacaroten, o substanță care promovează sănătatea ochilor. Cu o putere antioxidantă ridicată, consumul de spanac ajută la prevenirea cancerului.
Sfecla roșie
Este bogată în vitamine și minerale. De asemenea, conține o cantitate bună de zahăr. Are rol depurativ și promovează digestia.
Știai că frunzele de sfeclă roșie sunt, de asemenea, excelente pentru consum?