Digestie slabă: 12 remedii naturale care să ajute digestia

Te confrunți cu o digestie slabă? Mulți oameni se confruntă frecvent cu această problemă, iar cauzele sunt diferite. Dificultatea de a digera chiar și mesele ușoare poate fi cauzată de patologii organice care necesită intervenția unui specialist. Cu toate acestea, adesea cauzele sunt atribuite stresului, anxietății, obiceiurilor alimentare greșite și activității fizice slabe.

Totuși, funcțiile gastrice și pancreatice pot fi reactivate adoptând un stil de viață mai sănătos, o dietă corectă bogată în fibre și apă, dar și puțină mișcare, mai ales după mese.

Digestia poate fi îmbunătățită într-un mod natural, urmând câțiva pași simpli. Sunt indicate mișcarea după mese și evitarea consumului unor cantități excesive de alimente. De asemenea, digestia poate fi ajutată de unele ceaiuri, infuzii sau decocturi care trebuie consumate după mese.

Printre cele mai utile remedii naturale pentru îmbunătățirea digestiei trebuie menționat consumul de ceaiuri fierbinți din plante specifice. Să aflăm împreună câteva dintre remediile digestive din care să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine!

Remedii naturale pentru digestie slabă

O dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe, legume și apă este prima regulă pentru îmbunătățirea funcțiilor gastrice și intestinale. Pe lângă obiceiurile bune de alimentație și mod de trai, există și remedii naturale care pot contracara cele mai supărătoare simptome ale indigestiei. Arsuri la stomac, eructații, constipație, somnolență și greață, balonări, crampe sunt doar câteva dintre acestea.

De fapt, multe plante sunt bogate în ingrediente active care sunt benefice pentru mucoasa gastrică și facilitează procesul digestiv atât în ​​stomac, cât și în intestin. Pot fi consumate sub formă de ceaiuri de plante, decocturi, tablete masticabile, administrate zilnic sau când e cazul.

Iată unele dintre cele mai eficiente modalități de a regla o digestie slabă:

1. Ceai digestiv din semințe de fenicul și rozmarin

Este un ceai digestiv care combină proprietățile diuretice, tonifiante și digestive ale feniculului, cu proprietățile dezinfectante ale rozmarinului. Poate fi preparat prin infuzarea a două lingurițe de semințe de fenicul și o linguriță de rozmarin în jumătate de litru de apă clocotită timp de 10-15 minute. Filtrat și consumat încă fierbinte după mesele principale, este un panaceu pentru accelerarea digestiei. Semințele de fenicul sunt recomandate pentru a combate durerile de stomac, colicile intestinale, pentru a promova digestia și diureza și pentru a tonifica corpul.

2. Ceai digestiv cu anghinare

Frunzele de anghinare uscate sunt bogate in cinarină, o substanță cu acțiune coleretică și colagogă, cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta digestia, creșterea secrețiilor biliare și creșterea excreției de colesterol în bilă. 5 grame de frunze de anghinare uscate se pun la infuzat în 250 de mililitri de apă clocotită. După 10 minute se filtrează și se bea după mesele principale.

3. Ceai de mentă – atât de eficient în caz de digestie slabă

Din mentă se obține un medicament fitoterapeutic cu proprietăți tonic-eupeptice transportate de mentol și fitocomplexul plantei. De fapt, mentolul relaxează mușchii stomacului și luptă împotriva tulburărilor gastrointestinale, prin stimularea producerii de sucuri gastrice.

4. Suc de lămâie și bicarbonat de sodiu

Unul dintre cele mai populare remedii ale bunicii pentru a ajuta digestia. Într-un pahar cu apă adaugă două linguri de suc de lămâie și un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecă și consumă sucul imediat. Este un remediu care, pe lângă promovarea digestiei, ajută la reducerea arsurilor la stomac.

5. Decoct de ghimbir, scorțișoară și cardamom

Ghimbirul este o plantă originară din Asia, folosită în mod tradițional în scopuri alimentare și de vindecare în medicina chineză și indiană. Pentru a pregăti acest decoct, ai nevoie de 30 de grame de amestec de plante constând din: rădăcină de ghimbir, coajă de scorțișoară și semințe de cardamom. Se fierbe amestecul într-un litru de apă timp de aproximativ 3 minute, se strecoară și se lasă să se răcească. Bea o ceașcă din decoct după mese.

6. Infuzie de coada șoricelului

Este un remediu pe bază de plante potrivit pentru promovarea digestiei, precum și ameliorarea crampelor menstruale, dar și ca un calmant natural. Infuzia se prepară din1,5 grame de plantă la o cană de apă. Trebuie pregătită chiar înainte de utilizare și pot fi consumate mai multe căni pe zi.

7. Decoct de apă fierbinte și coajă de lămâie

Este un remediu al bunicii vechi, aproape întotdeauna eficient. Coaja de la o jumătate de lămâie trebuie să fiarbă în apă timp de câteva minute, până când apa capătă culoare și aromă. Apoi se filtrează și se consumă la temperatura considerată ideală pentru o băutură care poate favoriza digestia: 38° C.

8. Grapefruit – un alt remediu pentru digestie slabă

Printre alimentele considerate potrivite în caz de digestie dificilă se numără grapefruitul. Prin urmare, ar fi mai potrivit să consumi acest fruct în timpul zilei și în caz de probleme digestive. Mai mult, consumul întregului fruct la sfârșitul mesei nu numai că îmbunătățește digestia, ci ajută la prevenirea balonării.

9. Decoct de coji de mere și portocale

Te-ai gândit vreodată că poți prepara un decoct digestiv folosind acele părți ale fructelor care sunt adesea aruncate? Soluția ideală este să ai la dispoziție fructe organice. Dacă ai niște coajă de portocale și măr, nu le arunca, ci folosește-le pentru a pregăti un decoct digestiv excelent. Într-un vas cu 250 ml de apă, pui la fiert o linguriță de coajă de portocală mărunțită și o linguriță de coajă de măr tocată. lași să fiarbă timp de aproximativ zece minute. Se filtrează și se bea după mesele principale.

10. Infuzie de salvie și mușețel

Salvia și mușețelul sunt două dintre cele mai populare plante medicinale folosite, ambele considerate a fi eficiente pentru a ajuta digestia. Ai nevoie de o linguriță de frunze de salvie uscate și o linguriță de flori de mușețel uscate pentru o cană de 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute, se filtrează și se bea după mesele principale.

11. Sticlă cu apă fierbinte

O sticlă cu apă fierbinte așezată în zona stomacului sau, alternativ, o pernă umplută cu sâmburi de cireșe sau semințe de in – încălzită pe calorifer/sobă/în cuptorul cu microunde -ajută la dilatarea vaselor de sânge și la procesul de digestie.

12. Digestie slabă? Remediu: tablete masticabile

Comprimatele masticabile din produse naturale pot fi consumate lent în gură chiar și în timpul altor activități. Acestea nu necesită precauții. Luate de două sau trei ori pe zi, mai ales după mese, pot calma principalele simptome ale unei digestii slabe și pot accelera funcțiile gastrice. De exemplu, poți apela la ierburi, rădăcini, condimente și fructe, pe care le găsești în magazinele cu produse naturale sau în farmacii. Cele mai eficiente tablete masticabile pentru indigestie pot conține:

  • Extract de suc de mere;
  • Cicoare;
  • Ghimbir;
  • Lemn dulce;
  • Gențiană.
My title page contents