Furie: 10 sfaturi pentru a încerca să o gestionezi

Furie: 10 sfaturi pentru a încerca să o gestionezi. Furia este o emoție normală și chiar sănătoasă, dar este important să o abordăm într-un mod pozitiv. În cazul în care este lăsată necontrolată, furia poate pune o presiune atât asupra sănătății persoanei, cât și asupra relațiilor cu alte persoane.

Atunci când furia nu poate fi gestionată, acest lucru poate duce la situații pe care le-ai putea regreta, țipând la membrii familiei, dezvoltând probleme de sănătate sau chiar recurgând la violență fizică.

De ce să gestionezi furia?

Furia este o emoție de bază pe care fiecare persoană o poate simți, care poate avea intensități diferite. Unele sunt foarte ușoare – iritații – altele intense – furie extremă. Nu este neapărat o emoție negativă, dimpotrivă: devine adesea sentimentul care ne împinge să luăm atitudine, să îndemnăm la schimbare, să înfruntăm provocările cu hotărâre.

Dacă este scăpată de sub control, totuși, furia poate deveni dăunătoare pentru persoana însăși și pentru ceilalți.

Furie: 10 sfaturi pentru a încerca să o gestionezi. Ce recomandă specialiștii?

Furia necontrolată poate avea adesea consecințe foarte grave: De aceea, dacă știi că ești predispus la furie, ar trebui să iei câteva măsuri de precauție.

Meditează înainte de a acționa

Când ești cuprins de impulsivitate, este obișnuit să spui sau să faci lucruri pe care le-ai putea regreta mai târziu. În aceste cazuri, este bine să-ți rezervi câteva minute pentru a-ți aduna gândurile; pentru a evalua argumentele pro și contra, pentru a construi o viziune completă și clară asupra situației; pentru a lua în considerare toate aspectele. Inclusiv punctul de vedere al celuilalt și pentru a încerca să cauți soluții alternative la cele mai instinctive și automate.

Odată ce ți-ai recăpătat luciditatea, trebuie să exersezi exprimarea frustrării tale într-un mod decisiv, dar neconflictual. Cum să faci asta? Respectând motivațiile și sentimentele celorlalți, împărtășind în mod clar preocupările și nevoile tale și încercând să menții un ton calm.

Exercițiu

Activitatea fizică ajută la reducerea stresului. Când percepi pericolul unei crize de furie, este extrem de util să te eliberezi de tensiunea acumulată și să faci mișcare. De exemplu, prin alergare sau printr-o plimbare vioaie. Să privești în jur, să petreci timp și să-ți îndrepți atenția către stimuli mai plăcuți, care îți vor permite să scapi de gândurile negative.

Ia o pauză

Luând pauze scurte în timpul perioadelor zilei care tind să fie mai stresante este o idee minunată pentru a-ți limpezi mintea. Crearea unui spațiu pentru relaxare poate fi importantă. Te va ajuta să gestionezi ceea ce trebuie, să te confrunți fără a te irita, datorită unei distanțe emoționale adecvate.

Nu ține ranchiună

Dacă permitem furiei și altor experiențe negative să înlocuiască sentimentele pozitive, riscăm să fim copleșiți de amărăciune și de un sentiment de nedreptate constantă. Pe de altă parte, știind cum să privești cealaltă persoană, într-un mod binevoitor, acceptând limitările, meritele și punctele de vedere, îți permite să consolidezi învățarea, flexibilitatea și relațiile. Scalarea este un instrument puternic.

Umor și tensiune

Folosirea umorului pentru a face față la ceea ce te înfurie este o modalitate de a ușura starea de spirit. Aceasta, rândul său, poate ajuta la reducerea tensiunii. Este important, totuși, să eviți sarcasmul: poate înrăutăți lucrurile prin exacerbarea sentimentelor.

Relaxare

Când furia crește, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a încerca să te relaxezi. De exemplu, poți face exerciții de respirație profundă, îți poți imagina situații relaxante sau poți repeta un cuvânt sau o expresie liniștitoare, cum ar fi „Vei fi bine!” sau „Relaxează-te!”, „Este doar o stare temporară”. Unii oameni scriu, alții ascultă muzică sau fac exerciții de yoga pentru a se relaxa. Toată lumea poate consolida mici strategii, în funcție de stilul personal.

Când să soliciți ajutor?

A învăța să controlezi furia este o provocare. Este important să consulți un specialist. Să treci printr-un proces de revizuire a unor aspecte ale sinelui, însoțit de profesioniști competenți. Aceasta, dacă furia pare scăpată de sub control și o sursă de suferință pentru sine și pentru ceilalți. Mindfulness este locul de unde să începi.

My title page contents