Gem de rubarbă și căpșuni. Răsfăț de mai… vreau!

GEM DE RUBARBĂ ȘI CĂPȘUNI. RĂSFĂȚ DE MAI… VREAU!

Rubarba este o plantă rafinată, cu gust acru și ușor amar. Plină de virtuți gastronomice, dar și terapeutice, rubarba este indicată în gastronomie pentru prepararea dulciurilor, prăjiturilor, budinci, sorbeturilor, jeleurilor, compoturilor și conservelor. 

„Gem de rubarbă și căpșuni” este o rețetă tipică norvegiană.

Rubarba este o plantă originară din Asia, care s-a răspândit în Europa după 2700 î.Hr. Numele ei derivă și din unirea a două cuvinte grecești: „ra” sau plante și „barbaron”, ceea ce înseamnă barbar. De ce barbar? Deoarece această planta fusese cultivată printre triburile „barbare”. Deci, o plantă folosită mult în rețetele norvegiene și scandinave. Rubarba este foarte potrivită pentru tratarea bolilor hepatice și, în doze mici, de asemenea, ajută împotriva constipației și digestiei lente.

Acest gem, pe lângă faptul că este foarte bun pe pâine sau în prăjituri, este perfect pentru a însoți brânzeturile vechi.

 

Gem de rubarbă și căpșuni

Ai nevoie de:

500 g de căpșuni

500 g de rubarbă

800 g de zahăr

1 păstaie de vanilie

5 boabe de piper roz

 

Pregătești gem de rubarbă și căpșuni așa:

Pentru a face gemul de căpșuni și de rubarbă, mai întâi trebuie să speli căpșunile într-un vas plin cu apă. Și, dacă este necesar, repeți operațiunea de schimbare a apei, apoi le clătești foarte bine. Ai grijă, să nu le zdrobești! Apoi le usuci bine cu hârtie absorbantă de bucătărie, le scoți codița verde, le tai în bucăți mici și le pui într-o cratiță. Vasul în care se pregătește gemul trebuie să aibă fund dublu, pentru a nu se prinde gemul de cratiță.

În cazul rubarbei, dacă are frunze, le tai imediat, deoarece nu ai nevoie de ele. Speli bine tijele de rubarbă sub jet de apă rece, apoi le usuci prin tamponare cu prosoape de hârtie. Cu un cuțit, elimini coaja rubarbei (tragi fâșii). Apoi tai tijele în bucăți mici și le adaugi peste căpșuni. Pui și zahărul, boabele de piper roz și jumătate păstaie de vanilie. Totul peste căpșuni și rubarbă.

Amesteci ușor, pentru a încorpora uniform zahărul. Acoperi și pui cratița într-un loc răcoros pentru a se macera compoziția timp de 3-4 ore.

După perioada de macerare, pui cratița pe foc mic, timp de aproximativ 1 oră sau cel mult 2 ore. Din când în când verifici și amesteci, în special către final, atunci când gemul începe să scadă, astfel încât să nu se prindă de cratiță.

Pui gemul în borcane sterilizate anterior (sterilizarea borcanelor este foarte importantă pentru a evita problemele cu mucegaiul și bacteriile). Odată ce ai turnat gemul în borcane, le închizi cu capace și le întorci cu susul în jos pentru a se vida.

My title page contents