Gingivita la copii are diferite simptome, dar un tratament corect poate rezolva în mod eficient această boală. Este o tulburare care poate afecta grav dezvoltarea dinților copiilor. Deci este recomandat să iei măsuri urgente, pentru a evita complicațiile și riscurile. Diagnosticul precoce este fundamental, începând cu analiza simptomelor împreună cu pediatrul. În aceste cazuri, pot apărea gingii umflate și respirație urâtă.
Părinții ar trebui să consulte medicul copilului imediat, dacă apar aceste probleme. Dar, care sunt celelalte simptome ale gingivitei?
Gingivita la copii. Simptomele gingivitei
Simptomele gingivitei la copii sunt foarte asemănătoare cu cele ale adulților. Printre acestea:
– sângerarea gingiilor;
– umflarea gingiilor;
– curățarea gingiilor cu o posibilă extragere a rădăcinilor dinților (în cele mai grave cazuri);
– respirație urâtă care nu dispare nici măcar în cazul unei igiene orale corecte;
– sângerarea gingiilor în timpul igienei zilnice sau chiar fără motiv;
– stare generală de rău;
– nervozitatea copilului.
Gingivita la copii. Cauze
Cauzele gingivitei sunt în mare parte de origine bacteriană. Proliferarea bacteriilor responsabile este favorizată de lipsa de vitamina C și B și de igiena orală slabă. Din acest motiv, părinții sunt sfătuiți să urmărească cu atenție igiena orală a copiilor lor.
Gingivita la copii. Îngrijire
Atunci când apar simptome de gingivită la copii, este recomandat să se consulte imediat medicul pediatru pentru un tratament eficient. În caz contrar, se poate dezvolta și parodontita, cu consecințe mai grave chiar și pentru cei mici. În cazul gingivitei, cu toate acestea, unele remedii naturale pot fi utile întotdeauna, atunci când consulți un medic. Printre acestea se numără ceaiul din nalbă, care este un remediu natural valabil împotriva gingiilor umflate și sângerânde. De fapt, nalba are o acțiune antiinflamatoare generală și acționează ca un fel de apă de gură naturală. Aceasta poate fi administrată copiilor în gingivita timpurie și ușoară. În caz contrar, medicul poate prescrie diferite remedii.
De asemenea, se recomandă efectuarea cu grijă a igienei orale a copiilor și învățarea corectă a spălării dinților. Copilul trebuie să folosească o periuță de dinți cu peri moi, care nu afectează gingiile. Totodată, se recomandă o dietă bogată în vitaminele B și C, care protejează împotriva agresiunii bacteriene.