Gravidă la piscină. Beneficii, riscuri, precauții

Înotul este o formă de mișcare ideală pentru o femeie însărcinată. Deși beneficiile lui sunt demonstrate – în principal diminuarea durerilor comune din această perioadă – o gravidă la piscină poate fi expusa și unor pericole.

 

Când începi să porți cu tine, în permanență, din ce în ce mai multe kilograme, senzația pe care o ai în apă, că ești ușoară ca un fulg (doar 10% din cât cântărești pe uscat!) este o adevărată binecuvântare. Și nu este singurul avantaj pe care îl are o gravidă la piscină. Mai sunt și altele. Dar deopotriva și unele riscuri.

Beneficiile înotului în timpul sarcinii

  • Este o modalitate blândă de a efectua exerciții fizice prenatale, fără a forța articulațiile. Ideal este să petreci 30 de minute pe zi în bazin, dar dacă nu ai această posibilitate poate fi și o dată la două, trei sau patru zile;
  • Previne umflarea picioarelor, și în special a gleznelor. Înotul stimulează circulația sângelui.
  • Diminuarea durerilor provocate de nervul sciatic. În apă, copilul din burtică plutește împreună cu tine, nu apasă pe nervul sciatic.
  • Reducere intensitatea și frecvența grețurilor matinale. Nu e glumă! Asta au constatat gravidele care merg să înoate de două ori pe săptămână.
  • Înotul menține tonusul muscular și crește rezistența. La momentul nașterii vei fi recunoscătoare bazinului în care te-ai antrenat!

Pericolul cel mai mare…

… îl reprezintă expunerea la niveluri ridicate ale clorului din apa bazinului. Potrivit oamenilor de știință, femeile însărcinate riscă apariția de malformații congenitale la copil sau chiar avort spontan dacă se expun unor niveluri ridicate ale acestei substanțe. Aceștia au explicat că, de fapt, nu neapărat clorul este cel periculos cât reacțiile și produsele secundare care se formează la întâlnirea acestuia cu materiile organice (celulele pielii sau produsele de îngrijire a corpului).
Chiar dacă tot ei au recunoscut că dovezile nu sunt chiar cele mai concludente, se recomandă totuși prudență. Subiectul rămâne unul sensibil. Pe de o parte trebuie protejată sănătatea gravidelor, iar pe de alta parte trebuie menținut și controlul asupra calității apei din piscine, din punct de vedere microbiologic.

Gravidă la piscină

Și totuși, în concluzie, înotul este benefic. Cu condiția de a avea grijă la câteva aspecte care țin de siguranța gravidei, dincolo de nivelul clorului din apă.

  • Fii foarte atentă când te deplasezi pe suprafețele ude, alunecoase, de pe marginea piscinei și din vestiar. Burtica schimbă centrul de greutate al corpului tău, așadar fii precaută!
  • Nu face imprudența să te scufunzi, în ambiția de a atinge fundul bazinului. Copilul din burtă nu este pregătit să facă față bulelor care se formează în mediul lui atunci când tu schimbi altitudinea sub presiunea apei.
  • Nu îți ține respirația când înoți. Menține-o constantă pentru că bebelușul are nevoie permanent de oxigen.
  • Hidratează-te. Corpul se supraîncălzește când înoți, chiar dacă nu simți. Bea 500 ml de apă înainte cu două ore de sesiunea de înot. De asemenea, plasează o sticlă cu apă pe marginea bazinului și savurează din ea chiar dacă nu îți este neapărat sete.
  • Pentru a înota ai nevoie de combustibil. De calorii în plus, în funcție de trimestrul de sarcină în care te afli și de greutatea ta. Nu e bine să mănânci înainte de a merge la bazin pentru că ți-ar putea îngreuna ”antrenamentul”? Ei, aș… Nici vorbă. Nu trebuie să servești o masă grea cu o oră înainte de repriza de înot, din alimente greu digerabile, dar poți mânca ceva ușor, o gustare de fructe sau un castronel de cereale cu lapte. Iar după efort este binevenită o altă gustare, de data aceasta bogată în proteine, cum ar fi un iaurt grecesc sau un sandviș cu carne de curcan.
My title page contents