Greutatea în sarcină este un subiect de mare interes pentru viitoarele mămici. Câte kilograme e recomandat să iei în sarcină? Multe femei, când află că așteaptă un copil, se întreabă cât de mult ar putea lua în greutate în timpul sarcinii și cum crește greutatea în timpul sarcinii.
Așa cum probabil știi, momentul sarcinii este caracterizat pentru toate femeile de unele modificări fizice. Formele devin rotunjite, apare starea de balonare și, adesea, viitoarele mămici își schimbă percepția despre sine și imaginea pe care au avut-o despre propriul corp până să rămână însărcinate. Toate acestea sunt schimbări naturale și fiziologice și depind și de schimbările hormonale care urmăresc să creeze condițiile optime pentru creșterea copilului.
Dar, cât de mult te poți îngrășa în sarcină? Și cum să calculezi corect greutatea în perioada celor 9 luni?
În timpul sarcinii, creșterea greutății corporale răspunde așadar unei nevoi fiziologice naturale. Greutatea poate fi împărțită astfel:
- pentru copil (aproximativ 3,5 kg);
- pentru placentă (aproximativ 650 de grame);
- pentru lichidul amniotic (aproximativ 1 kg);
- mărirea uterului (aproximativ 1 kg);
- lichide reținute (2-3 kg).
Cu toate acestea, pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a copilului, este esențial ca această creștere în greutate să fie menținută în anumite limite. Și chiar nu este deloc necesar să „mânânci pentru doi”, așa cum spune o credință populară. Dimpotrivă, este foarte important să ții sub control greutatea corporală, cu monitorizare constantă din primele săptămâni de sarcină.
De asemenea, greutatea mamei este importantă chiar înainte de sarcină. Adică în momentul concepției. Cea mai bună condiție pentru creșterea optimă a fătului este să ai o greutate normală la începutul sarcinii. Totodată, să o controlezi pentru a te asigura că are loc o creștere treptată și, în general, decurge într-un ritm moderat.
Este bine ca viitoarea mamă să-ș facă obiceiul de a se cântări regulat și de a nota modificările de greutate pentru a le arăta medicului, dacă este necesar. În orice caz, greutatea va fi verificată în timpul vizitelor prenatale. Mai ales începând cu a 12-a săptămână (dacă au existat situații de risc, chiar și mai devreme).
Creștere în greutate în primul trimestru
Greutatea din primul trimestru nu ar trebui să varieze foarte mult. În primele trei luni de sarcină, creșterea în greutate are ca scop, în principal, acumularea de rezerve de energie necesare pentru a garanta copilului în creștere un aport adecvat de nutrienți. În acest prim trimestru, creșterea masei corporale a mamei are, prin urmare, o importanță limitată și este legată în esență de nevoia de a satisface nevoile fetale viitoare și de pregătirea fizică pentru alăptare.
În această fază, greutatea fătului nu crește în așa fel încât să interfereze semnificativ cu cea a mamei. Rezervele de energie sunt deosebit de necesare în ultimele luni de sarcină. În acea perioadă, fătul crește mai rapid determinând o creștere semnificativă a greutății mamei.
În general, o creștere în greutate de 1,5 kg până la 2 kg este normală. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca din cauza stărilor de greață și a vărsăturilor, în loc să iei în greutate, să pierzi din aceasta.
Greutatea în al doilea trimestru
Creșterea reală în greutate devine mai evidentă începând cu luna a patra. De fapt, în al doilea trimestru te simți mult mai bine, ți-e foame și începi să te îngrași câteva kilograme în plus. Așadar, greutatea în această perioadă crește și apoi încetinește în ultimele trei luni de gestație, în care dezvoltarea fătului afectează profund creșterea în greutate a mamei.
Greutatea în trimestrul trei
În al doilea și al treilea trimestru se recomandă o creștere de doar 300 Kcal, față de cele necesare în mod normal pentru alimentația mamei. În general, o femeie care avea o greutate normală înainte de sarcină, la sfârșitul sarcinii poate să fi luat aproximativ 11 până la 16 kilograme. Situația poate varia însă de la caz la caz.
Greutatea în sarcină. Tabelul greutății sarcinii
Iată care ar trebui să fie creșterea greutății corporale medii a gravidei în timpul sarcinii:
Primul trimestru: 1,5-2 Kg (500 de grame pe lună);
Al doilea trimestru: 4,5-5,5 kg (350-450 de grame pe săptămână);
Al treilea trimestru: 2,5-3,5 Kg (200-300 de grame pe săptămână).
Desigur, acești parametri trebuie considerați o referință validă, nu o lege absolută.
O ușoară abatere de la valorile recomandate este adesea fiziologică. Pot exista multe variații individuale care depind adesea de mai mulți factori, unii nemodificabili, cum ar fi:
- înălțimea și greutatea inițială a viitoarei mame;
- moştenire genetică;
- greutatea copilului.
Pe de altă parte, alte modificări depind strict de comportament și de obiceiurile stilului de viață, cum ar fi:
- aportul zilnic de calorii;
- consumul de alimente bogate în sare;
- obiceiul de a fuma;
- un stil de viață sedentar.
O creștere excesivă poate fi responsabilă, de exemplu, pentru un risc mai mare ca fătul să fie macrozomal (cu o greutate mai mare de 4 kg). Cu posibile complicații în momentul nașterii. Supraalimentarea în timpul sarcinii stresează și sistemul digestiv al gravidei. Cu posibile repercusiuni asupra progresului metabolic al bebelușului și cu risc crescut de obezitate infantilă.
Trebuie să-ți faci griji dacă, în loc să te îngrași, slăbești în schimb?
Dacă te confrunți cu starea de greață severă în primul trimestru sau chiar de hyperemesis gravidarum, este destul de normal să ajungi în cea de-a patra lună cu kilograme în minus.
Pe de altă parte, creșterea redusă a greutății ar putea indica o alimentație proastă a fătului sau o patologie în curs. În consecință, crește riscul de naștere prematură și întârzieri în dezvoltare. Cu diverse consecințe în timpul vârstelor târzii ale copilului. Greutatea mică la naștere este în general asociată cu o mortalitate fetală și perinatală mai mare. Astfel, crește riscul de malformații și stări anemice din cauza lipsei de fier, vitamina A sau vitamina B12.