Îmbogățește-ți viața cu ritualuri mici! De ce să o faci și care sunt alegerile tale? Ritualurile au făcut întotdeauna parte din existența umană. Să vedem care sunt beneficiile lor și cum să le introducem în viața noastră.
Fiecare nouă zi este o provocare! Căutăm să ne fie cât mai bine, astfel că fiecare dintre noi își îmbogățește zilele cu multe ritualuri mici care se repetă; de fiecare dată când apare o anumită situație, repetăm anumite ritualuri.
De exemplu, ne bem cafeaua în același loc dimineața; pregătim ceaiul nostru preferat din plante la sfârșitul unei zile obositoare, pentru a ne relaxa și a ne recâștiga starea de bine. La sfârșitul zilei, facem lista sarcinilor pentru a doua zi.
De ce avem nevoie de unele ritualuri?
Pentru că ritualurile ne liniștesc, ne mângâie! Continuăm să le practicăm tocmai pentru că reprezintă un mic „colac de salvare” într-o viață plină de evenimente neașteptate.
De fapt, acestea sunt lucruri pe care le facem automat, fără să ne gândim prea mult la ele. Acesta este un avantaj imens: activarea ritualurilor potrivite, adică obiceiurile bune, ne permite să ne schimbăm viața puțin câte puțin aproape fără efort.
Dar, să vedem care sunt beneficiile micilor ritualuri din viața noastră! Să încercăm să înțelegem mai bine modul în care ritualurile ne pot ajuta să ne îmbunătățim viața și cum să le alegem pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor noastre.
Îmbogățește-ți viața cu ritualuri mici! Iată câteva dintre beneficiile ritualurilor:
Numeroase studii științifice au confirmat beneficiile adoptării ritualurilor care sunt întotdeauna aceleași în viața noastră. Astfel, știind că trebuie să facem un anumit lucru, care este întotdeauna același, ne poate ajuta să ne simțim în controlul mai mare al acțiunilor noastre.
Mai mult decât atât, studiile arată că ritualurile pot îmbunătăți, de asemenea, legătura dintre indivizi și calitatea relațiilor sociale; fie că este vorba de familie, dragoste sau prietenie.
De exemplu, împărtășirea unei serii de mici ritualuri cu partenerul îmbunătățește afinitatea cuplului, creând o mai mare armonie și crescând nivelul de empatie; prin urmare, ajungem să ne înțelegem partenerul din ce în ce mai bine și vom avea dorința să împărtășim din ce în ce mai multe lucruri cu el.
Cum să alegi ritualurile potrivite ție?
Am înțeles puterea enormă a ritualurilor pentru bunăstarea noastră, dar cum înțelegem ce ritualuri sunt potrivite pentru noi și cum le putem introduce în zilele noastre?
Iată trei sfaturi pentru a începe să practici mici ritualuri:
Fii creativ
Fiecare acțiune care se repetă în viața noastră (cu o anumită frecvență) poate constitui baza pentru un nou ritual, care poate aduce mai multă motivație; mai multă conștientizare și mai multă seninătate în viața noastră.
De exemplu, poți lua în calcul ca seara de sâmbătă să aibă o cină tematică; pentru a implica întreaga familie în degustarea diferitelor feluri de mâncare decât de obicei; dar și pentru a îmbunătăți relația cu ceilalți membri ai familiei.
Poți organiza, de asemenea, o seară de film în familie, într-o anumită zi; filmul va fi ales, de fiecare dată, de alt membru al familiei.
Poți dedica un moment îngrijirii plantelor; vei simți o adevărată relaxare.
Indiferent de ritualul pe care dorești să-l introduci în viața ta, nu trebuie să uiți să-l „atașezi” unui obicei sau eveniment care există deja; numai în acest fel, ritualul se va înrădăcina și va deveni un obicei stabilit.
Nu te gândi prea mult
Ritualurile pot fi, de asemenea, bizare și ciudate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ele. De ce să nu repetăm o experiență pozitivă, dacă ne simțim bine după ce am practicat anumite ritualuri, dacă simțim o îmbunătățire a bunăstării noastre?
De exemplu, dacă îți este frică de zbor, ritualul poate consta în alegerea filmului pe care să-l vizionezi în timpul călătoriei cu avionul. În acest fel, în loc să te concentrezi asupra zborului în sine, vei aștepta deja cu nerăbdare să vizionezi filmul. Practic, îți deviezi atenția de la ceva care nu-ți oferă liniște și o stare bună.
Ia în considerare momentele de tranziție
Ritualurile, în sensul lor cel mai vechi, nu sunt gesturi care sunt efectuate în mod repetat în cursul vieții; acestea reprezintă praguri care separă faze importante ale vieții; de exemplu: tranziția la maturitate, sfârșitul vieții singure, intrarea într-o casă nouă și așa mai departe.
O modalitate bună de a introduce ritualuri în viața noastră este, de asemenea, să le conectăm la momente importante de tranziție pentru existența noastră ca ființe umane; fiind inspirate, de exemplu, de ritualurile practicate de anumite triburi din întreaga lume.
Deci, înainte de a te muta într-o casă nouă, te poți consola emoțional organizând o „petrecere de rămas bun” pentru casa veche; amintindu-ți, totodată, de toate vremurile bune petrecute acolo și invitând oamenii care erau importanți în acea casă.
Și acestea sunt doar câteva exemple. Practic, poți crea un mic ritual din absolut orice subiect și ocazie din viața ta.