Îmbunătățirea comunicării părinților cu adolescenții se poate realiza cu multă iubire și înțelegere. Anii adolescenței sunt un amestec de optimism, emoție și reținere. Pe bună dreptate! Adolescența este o perioadă în care băieții și fetele încep să stabilească o independență mai mare față de părinți. Este, de asemenea, un moment în care tinerii încep să dezvolte sentimentul individualității personale care va ajuta la definirea identității lor viitoare ca adulți.
Adolescența este o perioadă de tranziție atât pentru copii, cât și pentru părinți. Ea implică schimbări individuale și familiale, care uneori pot perturba relațiile de familie. Prin îmbunătățirea comunicării și dezvoltarea unor mai bune abilități de soluționare a problemelor, membrii familiei pot colabora pentru a minimiza dezacordurile și a restabili armonia în casă.
Părinții trebuie să mențină liniile de comunicare deschise cu un adolescent
Comunicarea în astfel de familii se caracterizează prin respect reciproc și capacitatea de a schimba liber sentimente și idei. Părinții care înțeleg nevoia adolescentului lor pentru o măsură rezonabilă de independență și individualitate, încurajează astfel și creșterea și realizările copilului lor. Acest interes pozitiv consolidează legăturile relației părinte-copil. Atunci când un adolescent primește aprobarea părinților și consideră că părintele îi respectă cu adevărat realizările, acest gest promovează un concept de sine pozitiv și creează dorința de a împărtăși alte informații despre sine.
Multor părinți le este greu să stabilească și să mențină o comunicare deschisă cu copilul lor. Unii părinți au dificultăți în a înțelege schimbările prin care trece adolescentul. În același timp, unii adolescenți sunt atât de concentrați pe sine, încât nu apreciază sau nu acceptă preocupările firești ale părinților lor și, se răzvrătesc împotriva oricărei autorități parentale. În aceste condiții, pot apărea dispute frecvente, iar viața de familie poate deveni dificilă pentru toți.
Îmbunătățirea comunicării părinților cu adolescenții. O comunicare eficientă te poate ajuta dacă:
- te simți deconectat de copilul tău;
- tu și copilul tău nu vorbiți;
- îți dorești să încurajezi copilul să vorbească despre ce se întâmplă pentru el;
- vrei să-ți îmbunătățești relația cu copilul tău.
Ce este comunicarea eficientă?
Tu și copilul comunicați eficient atunci când:
- când te simți capabil să vorbești liber despre sentimentele tale și te simți auzit și înțeles.
- vorbești despre toate lucrurile mici și te simți confortabil vorbind despre lucrurile profunde, când trebuie;
- ai un mod apropiat și ușor de a împărtăși lucrurile și știți amândoi amândoi că nu vă veți judeca reciproc. Deoarece vă iubiți unul pe altul și manifestați înțelegere reciprocă.
Comunicarea cu adolescenții poate fi uneori dificilă, în familiile ocupate, dar trebuie să-ți faci timp și să-ți asculți copilul în fiecare zi. Să afli cum a decurs ziua acestuia. Când copilul tău nu mai depinde de tine la fel de mult ca altădată, este mai greu să știi tot ce se întâmplă în viața lui, deoarece comunicarea dintre părinți și adolescenți pare să scadă. Adolescenții sunt mai independenți și, prin urmare, trebuie ca voi, părinții, să vă faceți timp să vă conectați cu ei, pentru a afla cum merg lucrurile din viața acestora.
În perioada adolescenței, contrar aparențelor, copiii au nevoie de părinți mai mult decât oricând. Adolescenții trebuie ascultați, înțeleși și ghidați pe drumul cel bun.
Îmbunătățirea comunicării părinților cu adolescenții. Cum poți comunica mai bine cu adolescenții?
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ai conversații pozitive și constructive cu copilul tău:
- Să fii cu adevărat interesat și curios despre ceea ce îți spune copilul tău;
- Acordă-i toată atenția;
- Arată empatie – pune-te în locul copilului tău;
- Evită să-i dai instrucțiuni sau sfaturi nesolicitate;
- Alege pentru conversații un spațiu liniștit, fără distrageri.