Efectele benefice ale merișoarelor. Marile puteri din micile fructe

Mici, delicate, de un roșu strălucitor, fructele de merișor pot fi întâlnite în zonele de munte, la altitudini de peste 1300 de metri. De efectele benefice ale merișoarelor vă puteți bucura fie că sunt în stare proaspătă, fie sub formă de capsule.

Fructele de merișor conţin glucoză şi fructoză. De asemenea, sunt bogate în minerale esenţiale şi acizi organici, printre care şi vitamina C. Efectele benefice ale merișoarelor se datorează și conţinutului mare de antocianine antioxidante şi de proantocianine.

Efectele benefice ale merișoarelor

Nu am putea vorbi despre merișoare fără a aminti de conținutul lor bogat în antioxidanți, care le fac să fie considerate miraculoase pentru sănătate. La fel cum n-am putea ignora probioticele existente în compoziția lor. Însă este obligatoriu de precizat faptul că, sub formă de capsule, nu sunt total inofensive și că pot provoca reacții adverse dacă nu este respectată doza recomandată.
Principalele proprietăți pe care fitoterapia le recunoaște merișoarelor:

  • antiinflamatoare
  • antiseptice
  • astringente
  • diuretice
  • diaforetice (provoacă transpiraţia).

Spaima infecțiilor urinare

Merișoarele ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar. Meritul este al unor compuși numiți proantocianidine. Acestea împiedică bacteriile E. coli să se atașeze de mucoasa uretrei și vezicii urinare. Dacă bacteriile nu se pot lipi de țesuturi, acestea nu sunt în măsură să se multiplice și să provoace o infecție. Administrarea zilnică de capsule cu merișor conținând 36 mg de proantocianidine, timp de două luni, poate reduce semnificativ frecvența infecțiilor urinare mai ales la femei.

Conțin antioxidanți puternici

Merișoarele sunt pline de antioxidanți, care protejează organismul de efectele cauzate de radicalii liberi (boli de inimă și diabet). Administrarea de suplimente de merișor în fiecare zi timp de opt săptămâni s-a dovedit că reduce semnificativ markerii stresului oxidativ din organism.

Alte beneficii

Deși cercetările privind beneficiile merișoarelor sunt oarecum limitate, se sugerează că ar mai oferi și alte avantaje:

  • Îmbunătățirea sănătății inimii. Consumul regulat de suc de merișoare poate scădea riscul de boli cardiace prin creșterea colesterolului „bun”, reducerea inflamației și prevenirea oxidării colesterolului.
  • Protecție împotriva ulcerațiilor stomacale. Anumiți compuși din sucul de merișoare pot ajuta la eliminarea infecțiilor bacteriene cu H. pylori în stomac, reducând riscul de ulcerații.
  • Un control mai bun al zahărului din sânge. Mai multe studii au descoperit că sucul de merișoare poate reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat.
  • Protecția împotriva cancerului. Studiile în eprubetă și pe animale au arătat că unii compuși găsiți în merișoare pot proteja împotriva cancerului și încetinesc creșterea tumorilor.
  • Dinți și gingii mai sănătoase. Aceiași compuși care împiedică conectarea bacteriilor la tractul urinar împiedică și acumularea bacteriilor în gură, reducând astfel bolile cavității bucale.
    Imunitate crescută. Mai multe studii au descoperit că unii compuși din sucul de merișoare pot stimula imunitatea și pot reduce simptomele gripei.

Știai că…
… o pastilă de pulbere de merișoare este echivalentul unui pahar de 200 ml de suc din același fruct?

My title page contents