Chiar dacă îți iubești partenerul mai presus de tine, acesta nu are dreptul să-ți influențeze principiile, deciziile, relațiile. Încearcă să o facă? Și n-ai descoperit până acum indicii că ai un partener manipulator?!
Destul de ironic, în relațiile în care ar trebui să primim dragoste, îngrijire și sprijin, uneori ajungem să fim controlați ca o marionetă de către partener. Până la urmă nu este atât de vinovat ”păpușarul” cât este ”păpușa”. Pentru că permite să se întâmple acest lucru. Hai să vedem care sunt cele mai comune trucuri de acest gen și ce indicii că ai un partener manipulator recunoști.
Indicii că ai un partener manipulator
N-ar trebui să fie foarte greu să realizezi că nu deții niciun control asupra ta. Cu vigilența mărită și cu simțurile puse în gardă, vei recunoaște fiecare truc prin care încearcă să te pună pe linia dorită de el/ea.
Tu ești vinovat/ă. Mereu.
Un manipulator se descurcă excelent în a te face să te simți vinovat/ă și atunci când nu ești. De exemplu îi ceri ajutorul într-o oarecare privință. Răspunsul lui este ceva de genul ”Dar tu nu vezi că am treabă? Ai impresia că stau degeaba?” Și uite cum deja ești vinovat/ă doar pentru că ai apelat la el.
El/ea este victima. Mereu.
Cine nu se înduioșează când vede o pisicuță sau un cățeluș neajutorat? Exact așa vrea și manipulatorul să îl vezi. Este trucul pe care îl folosește ori de câte ori cere o favoare, ori de câte ori vrea să obțină un beneficiu și ori de câte ori vrea să se eschiveze de la un efort.
Te provoacă
Atunci când manipulatorul nu are argumente pentru a te convinge, te va provoca. Va face tot ce îi stă în putință pentru a-ți declanșa emoții negative și pentru a te enerva. Scopul lui este să te bage într-o încurcătură inutilă și să te determine să spui ceva ce lui i-ar folosi pentru a se apăra. Dacă observi acest truc, nu trebuie decât să rămâi liniștit/ă și să încerci să aduci discuția înapoi la subiect. Dacă nu reușești, încheie calm și politicos ”tratativele”.
Te zorește
Cu cât ai mai puțin timp la dispoziție pentru a lua o decizie, cu atât ai mai puțin timp să te gândești. Un manipulator te va forța să iei decizia cât mai repede, tocmai pentru a nu avea timp să te gândești. Dejoacă-i planurile! Anunță-l că te vei gândi la ce ți-a spus și îl vei anunța ce ai decis imediat ce vei lua hotărârea.
Nu îi pasă
Nepăsarea este caracteristica manipulatorilor. Dacă vrei să discuți cu el/ea problemele tale ori să-i împărtășești sentimentele pe care le ai, un manipulator fie va evita discuția sub pretextul că este ocupat/ă, fie o va deturna către problemele lui. ”Ai cărat singur/ă două sacoșe atât de grele? Ei, acum înțelegi cât mă chinuiesc eu de fiecare dată când merg la cumpărături?”
”O să mor fără tine”
Această tehnică manipulativă este un șantaj emoțional, cel mai egoist dintre toate. Manipulatorul joacă pe sentimentul de frică și de vină, impunând partenerului responsabilitate pentru viața și sănătatea sa. Cu alte cuvinte transmite mesajul „Mă voi sinucide dacă mă părăsești”. Dar este doar o amenințare folosită pentru a-și asigura propria bunăstare.
”Dar nu ți-am spus?!”
Aceasta este o tehnică foarte urâtă, care se bazează pe denaturarea faptelor care au avut loc și răstălmăcirea lor. Manipulatorul urmărește doar să te deruteze, asigurându-și pentru sine cea mai confortabilă poziție. „Nu, cu siguranță nu asta ți-am spus!” ,”Mi-aș fi amintit că mi-ai cerut ajutorul. E ceva în neregulă cu tine…” Atât de bine folosesc unii manipulatori acest truc încât ajungi să crezi că memoria îți joacă feste.
Te îndepărtează de scop
Un manipulator nu va dori niciodată să discutați despre problemele voastre comune. Este așa de priceput în a evita discuția încât te va face să crezi că s-a încheiat chiar înainte de a fi început. Ca să îi ții piept va trebui să fii extraordinar de perseverent/ă și hotărât/ă în a o purta.