Legume de toamnă. 10 legume pe care să le ai în farfurie toamna

Legume de toamnă. 10 legume pe care să le ai în farfurie toamna

Ce legume de toamnă preferi să consumi? Toamna oferă culori și gust din abundență, datorită legumelor bogate în proprietăți benefice și perfecte pentru a prepara rețete ușoare și pline de gust.

Legumele de toamnă ne surprind prin gustul lor dar, în plus, au o mulțime de beneficii: sunt pline de culoare, cu puține calorii, bogate în vitamine, minerale și multe altele. Legumele de toamnă au proprietăți care contracarează îmbătrânirea datorită conținutului ridicat de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi.

 

Legume de toamnă. Iată 10 legume pe care să le ai în farfurie toamna:

1. Dovleacul – cea mai bună legumă de toamnă

Dovleacul, leguma de toamnă prin excelență, apare în septembrie și încheie sezonul în martie. Dulce, versatil și bogat în antioxidanți, vitamina A și betacaroten, dovleacul este ingredientul principal al multor rețete tipice regionale și oferă un grad de sațietate ridicat, cu foarte puține calorii. În plus, are proprietăți purificatoare. Din dovleac poți pregăti atât diverse rețete de mâncăruri, dar și deserturi și smoothie-uri sănătoase, ieftine și rapide și chiar gem, oferindu-ne o cantitate excelentă de potasiu și betacaroten.

2. Morcovii – printre cele mai sănătoase legume de toamnă

Morcovii sunt o adevărată mină de vitamine, fier și betacaroten. Nu doar că ne ajută să ne îmbunătățim sănătatea ochilor, ci și pielea. Au putere diuretică, calmantă, hidratantă și antioxidantă. Morcovii îmbunătățesc digestia și inflamația tractului gastrointestinal. Mănâncă morcovi sub formă de gustare, în orice moment al zilei: îți vor alunga foamea, fără a adăuga calorii, și îți vor susține sănătatea.

3. Topinambur – o legumă de toamnă cu o mie de puteri

Acest tubercul este foarte bogat în fier și vitamine și are mai multe proprietăți benefice: ajută la purificarea organismului, ajută digestia, contribuie la menținerea nivelului de zahăr din sânge scăzut și la combaterea colesterolului. Adaugă topinambur în salată: îi va oferi un plus de aromă și va face bine sănătății.

4. Varză: o întreagă familie

Mai multe legume aparțin familiei verzei: varză neagră, varză albă, varză savoy, conopidă, broccoli, varza de Bruxelles, etc., un adevărat panaceu pentru sănătatea ta! Este o legumă foarte hrănitoare și sănătoasă, bogată în fibre și acizi grași, versatilă în bucătărie și plăcută la gust în supe și mâncăruri. Întreaga familie a verzei oferă organismului, în primul rând, o funcție antibacteriană și anti-îmbătrânire: consumul acestor legume din abundență va restabili luminozitatea și prospețimea pielii și te va ajuta să lupți împotriva osteoporozei datorită conținutului ridicat de calciu. Varza ajută și la activitatea intestinală și are o acțiune de vindecare excelentă în caz de ulcere. Ca să nu mai vorbim de vitamina C și potasiu!

5. Spanacul – îl vei găsi în septembrie, octombrie și noiembrie – întreaga toamnă e a lui

Știm deja: Spanacul ne dă putere și energie! Spanacul este foarte bogat în fier, dar nu doar atât. De asemenea, conține o cantitate mare de vitamine și are proprietăți laxative și diuretice. Ca să nu mai vorbim de sărurile minerale: potasiu, magneziu, cupru, calciu, fosfor și altele. De asemenea, este bogat în antioxidanți care ajută vederea.

6. Legume de toamnă: Ciupercile sunt adevărate vedete

Sărace în grăsimi, cu foarte puține calorii și o mie de moduri de a le prepara: ciupercile sunt cu adevarat vedetele toamnei! Conțin săruri minerale din abundență, fosfor, magneziu, potasiu, dar și vitamina B. Sunt antioxidanți excelenți și ajută organismul să se protejeze de viruși, în special de cei care apar odată cu prima răceală. Ciupercile sunt excelente consumate în orez, sotate, la cuptor sau crude, în salată.

7. Prazul – o legumă care dă savoare mâncării

Este una dintre cele mai bogate legume în apă și, prin urmare, cu conținut scăzut de calorii. De asemenea, este bogat în săruri minerale și vitamina A. Sotează prazul puțin într-o tigaie și bucură-te de el ca ingredient de bază al unei omlete ușoare și gustoase.

8. Țelina – una dintre minunatele legume de toamnă

Țelina este o legumă gustoasă și indispensabilă pentru gătit. Cea mai obișnuită utilizare a acesteia este în supa de legume, dar merge și crudă, în combinație cu brânzeturi, în salate, adăugată la salatele de orez sau în salatele cu piept de pui și maioneză. Este bogată în vitamina A, are proprietăți antiinflamatorii și este un aliment inamic pentru colesterol.

9. Broccoli – bogat în vitamina C

Este una dintre legumele de toamnă cu mai puține calorii. Se gătește în mod tradițional într-o tigaie cu ulei de măsline și sare, fiert la aburi, dar poate fi adăugat și crud în salate.

10. Usturoiul – nelipsit în bucătărie

Un ingredient indispensabil pentru a da aromă preparatelor, este, de asemenea, eficient pentru combaterea hipertensiunii și ca antiinflamator.

My title page contents