Criza vârstei mijlocii. Semne de avertizare și consecințe

Criza vârstei mijlocii – Din ce în ce mai des, în psihologie și nu numai, auzim despre „criza de la mijlocul vieții”, sau acel fenomen pentru care individul, indiferent dacă este femeie sau bărbat, se luptă să accepte faza de tranziție între tinerețe și bătrânețe și care apare de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani.

Acest sentiment de pierdere, uneori, poate duce chiar la o formă de depresie; de aceea, este necesar să vorbim despre această „suferință”, fără a ne ascunde în spatele unor forme de stigmatizare sau rușine de orice fel.

Când te vei afla în această perioadă, vei începe să-ți pui la îndoială întreaga viață: alegerile tale, planurile tale de viitor, cariera profesională și chiar viața ta amoroasă.

Pentru tine, totul își va pierde treptat sensul. Așa că vei începe să acționezi impulsiv, să faci schimbări mari și să te întrebi dacă vei putea vreodată să găsești conștiința de sine și un scop împlinit.

Pe scurt, vei fi complet pierdut! Vestea bună: în niciun ca nu ești prima persoană care trece prin criza vârstei mijlocii.

Ce este criza vârstei mijlocii?

Criza de la mijlocul vieții, cunoscută și sub numele de criza vârstei mijlocii, se referă la disconfortul mental și fizic cu care se confruntă, de obicei, bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Se știe, de fapt, că fazele de tranziție (vezi adolescența) sunt cele mai dureroase din viața unei persoane; deoarece sunt împânzite de schimbări care sunt adesea greu de acceptat.

Criza de la mijlocul vieții este de fapt o criză existențială. Apare atunci când o persoană ajunge la o vârstă decisivă. când își pune la îndoială identitatea. De obicei, este declanșată de schimbări bruște, naturale sau provocate, cum ar fi dorința de a rămâne tineri, plecarea copiilor de acasă sau perioada menopauzei la femei.

În plus, persoanele afectate de această criză existențială simt rapid o stare de rău profundă. De fapt, sănătatea mintală este cea mai afectată. De altfel, depresia poate fi o consecință gravă a crizei de la mijlocul vieții. În mod similar, pot apărea diferite fobii.

De fapt, anxietățile permanente fac viața cu adevărat dificilă pentru persoanele din categoria de vârstă amintită.

Criza vârstei mijlocii la bărbați

Această criză din timpul vârstei mijlocii este un fapt care se referă în principal la bărbați. Căderea părului, creșterea în greutate, un sentiment mai mare de slăbiciune sau epuizare, o scădere a performanțelor sexuale, toate sunt schimbări care subminează stima de sine a bărbaților; în plus, le provoacă acestora disconfort și disperare.

Criza vârstei mijlocii la femei

Deși nici femeile nu sunt ocolite de această criză a vârstei mijlocii, totuși, acestea sunt mai puține decât bărbații; aceasta nu înseamnă că nu suferă deloc de această criză. Apariția ridurilor și a părului alb, câteva kilograme în plus, instalarea menopauzei, plecarea copiilor la studii, sunt toate experiențe adesea trăite prost de femeia care se simte brusc golită de utilitatea și feminitatea ei.

Când se întâmplă acest lucru, femeile percep – în mod eronat – viața lor ca fiind lipsită de sens; acest sentiment le compromite foarte mult starea de sănătate mintală.

Care sunt cauzele care provoacă această criză?

Cauzele din spatele apariției unei astfel de crize sunt adesea legate între ele, fiecare în felul său, cu impact asupra psihicului bărbaților și femeilor. Pentru mulți oameni, vârsta mijlocie este o perioadă în care relațiile și rolurile se schimbă. Este posibil ca unele persoane să fie nevoite să înceapă să aibă grijă de părinții în vârstă; în timp ce alții sunt afectați de plecarea copiilor lor la casele lor.

Pentru unii, vârsta mijlocie poate fi, de asemenea, un moment de regret! În această perioadă procesul de îmbătrânire devine mai evident ca niciodată.

Unii oameni pot dezvolta boli, în timp ce alții încep să observe o scădere a abilităților lor fizice.

Pentru unii oameni, criza vârstei mijlocii se caracterizează printr-o reflecție intensă. Ei își analizează viața și se întreabă unde ar fi fost astăzi dacă ar fi făcut alegeri diferite. Astfel, unii ar putea regreta că nu și-au ales o altă carieră sau că nu și-au creat viața la care visau cândva. Alții pot reflecta asupra celor mai fericite zile din viața lor.

Multe studii indică faptul că fericirea are o formă de U. Declinul treptat al fericirii începe la sfârșitul adolescenței și continuă până la vârsta de patruzeci de ani. Fericirea începe să crească din nou de la vârsta de cincizeci de ani.

Dar, în timp ce dovezile sugerează că oamenii devin mai fericiți la bătrânețe, există o credință larg răspândită că fericirea continuă să scadă odată cu vârsta. De exemplu, unele persoane de cincizeci de ani ar putea crede că viața lor se va înrăutăți; ceea ce ar putea declanșa o criză a vieții de mijloc. Pe scurt, fizicul se schimbă, cerințele de muncă sunt mai mari, bolile sunt mai frecvente și copiii părăsesc cuibul. Acestea sunt principalele cauze ale crizei de la mijlocul vieții!

Cât durează?

În ceea ce privește durata medie a crizei de la mijlocul vieții, nu există o cuantificare clară și precisă. De fapt, variabilele care determină perioada de timp în care apare criza sunt destul de multe: pot fi luni sau ani. Totul depinde de personalitatea bărbatului sau a femeii afectate, de contextul social, de relațiile și de drumul pe care decide fiecare să-l urmeze pentru a face față și a rezolva definitiv problema.

Iată 10 semne de avertizare ale crizei vârstei mijlocii:

1. Timpul scapă de sub control

Pe măsură ce anii trec, suntem uneori copleșiți de timpul pe care l-am pierdut pentru a ne realiza visele și pentru a crea o viață mai bună. Acest lucru duce adesea la o dorință arzătoare de a face schimbări mari; cum ar fi cumpărarea unei mașini scumpe. Cu toate acestea, de obicei nu este o decizie nouă, ci ceva la care visăm de mult timp.

2. Ai o viață bună, dar nu ești mulțumit

Când viața și munca nu funcționează, verifică-ți punctele forte și valorile. S-ar putea să ai succes, dar să nu fii mulțumit, iar acest lucru poate indica faptul că a venit timpul pentru o schimbare. Păstrează-ți calmul și evaluează-ți punctele forte. Întreabă-te: „La ce mă pricep cu adevărat?

3. Simți că viața ta este pe pilot automat

Când simți că repeți aceleași lucruri iar și iar, poate fi descurajant. Dar nu dispera! Criza de la mijlocul vieții ar trebui să fie o oportunitate de a încetini, de a-ți reevalua dorințele și de a corecta cursul vieții. Cultivarea conștiinței de sine te poate ajuta să intrii în contact cu adevăratele tale dorințe.

4. Te copleșește un sentiment de confuzie

A te simți confuz poate însemna că nu mai ești mulțumit de ceea ce faci acum sau de locul în care te afli. S-ar putea să fii în continuare foarte bun, dar nu vezi cum te ajută acest lucru să-ți atingi obiectivele. Este timpul să faci un pas înapoi și să revii cu un plan care să-ți permită să faci ceea ce îți place.

5. Ești apatic

Totul te lasă indiferent! Este important să apreciezi ceea ce funcționează în viața ta, apoi să iei măsuri în fiecare zi pentru a-ți modela viața așa cum îți dorești să fie. Mergeți înainte decisiv, nu te întoarce în trecut! Puterea ta este în prezent, nu în trecut sau în viitor.

6. Ești gelos pe ceilalți

Când petreci mai mult timp analizând trecutul altora decât gândindu-te la viitorul tău, amintește-ți că succesele altora se bazează în mare măsură pe un set diferit de posibilități și alegeri diferite de ale tale.

Întreabă-te dacă ai fi făcut alegeri similare în locul lor? Este timpul să nu te mai gândești la viitorul altcuiva și să începi să-ți planifici propriul tău parcurs prin viață.

7. Ai pierdut din vedere scopul final

Simți că viața ta nu are niciun scop sau că are un scop mai mare decât ceea ce îți oferă viața de zi cu zi? Este timpul să acționezi! Începe să faci voluntariat sau să-i ajuți pe cei aflați în nevoie. O criză a vieții de mijloc poate fi, de asemenea, un avertisment că ești prea egocentric.

8. Planurile tale eșuează

Un semn al crizei vârstei mijlocii este că planurile tale nu mai funcționează. De fapt, totul îngheață sau eșuează.

Când se întâmplă acest lucru, fii bun cu tine însuți. Dă-ți permisiunea de a schimba cursul și începe să te întrebi de ce vei avea nevoie cel mai mult în această etapă a vieții.

9. Ți-ai pierdut pasiunea

Faci aceeași treabă sau te comporți în același mod de ani de zile. Dar simți că această situație te sufocă. Îți lipsește pasiunea. Viața ta a devenit aproape de rutină și trebuie să găsești ceea ce te face fericit.

10. Ești gata să abandonezi ceea ce ai construit

Prin urmare, cei care trec printr-o criză de viață mijlocie pot renunța cu ușurință la tot pentru a-și urma pasiunea. Poate fi un nou loc de muncă, un hobby, o acțiune de voluntariat. Pe scurt, ceva nou care să fie preocuparea ta pentru următoarea perioadă a vieții.

 

My title page contents