Ce să mănânci după sărbători? Ce alimente să alegi și ce greșeli să eviți?

Ce să mănânci după sărbători? Ce să mănânci atunci când ții o dietă după sărbători? Descoperă ce include un meniu de detoxifiere, ce alimente să alegi și greșeli să eviți!

Crăciunul mult așteptat a și trecut, lăsând în urma lui poate câteva kilograme în plus. De aici apare și dorința de a reveni în formă după unele exagerări la masă. Dieta post-Crăciun devine astfel o tradiție, care face parte și din bunele intenții pentru noul an. Există mai multe strategii pentru a pierde rapid în greutate, dar experții avertizează că toate sunt greșite, deoarece în acest fel corpul ajunge să fie slăbit. În plus, cuvântul dietă nu trebuie neapărat asociat cu privarea, ci este un mod de a trăi bine, cu o dietă sănătoasă și echilibrată.

Mai mult decât atât, dieta post-Crăciun este și o chestiune de abordare; trebuie să ne concentrăm asupra obiceiurilor sănătoase. De exemplu, nutriționiștii recomandă să se înceapă cu mese pe bază de plante și să se limiteze carbohidrații. De fapt, beneficiile legumelor, care sunt bogate în fibre și micronutrienți, sunt adesea subestimate. Sosurile și salatele sunt, de asemenea, aliați valoroși pentru purificarea corpului.

Prima masă a zilei, micul dejun, trebuie să fie echilibrată și hrănitoare

Deci, trebuie să existe proteine, cum ar fi ouăle sau iaurtul, carbohidrații, cum ar fi cerealele integrale sau pâinea integrală și o porție de fructe sau legume. În acest fel, vei avea energie pe tot parcursul dimineții și se va menține sațietatea. Tot specialiștii avertizează că binecunoscutul termen de „detoxifiere” este adesea folosit atunci când vorbim despre dieta post-Crăciun, dar este adesea asociat cu diete extreme și do-it-yourself.

O săptămână poate fi bună pentru restabilirea echilibrului deranjat de sărbători, dar, după cum sfătuiește Annamaria Acquaviva, dietetician și nutriționist pentru California Prune Board din Italia și director științific la stațiunea Palazzo di Varignana – Castel San Pietro Terme (BO) pentru revista Elle Italia, „este important să se urmeze o dietă bogată în alimente sănătoase, evitând alimentele procesate, zaharurile adăugate și băuturile alcoolice. În plus, consumul excesiv de apă și exercițiile fizice regulate ajută la stimularea metabolismului și la eliminarea toxinelor”.

Ce să mănânci după sărbători? Meniu de detoxifiere și greșeli de evitat

Alimentele de detoxifiere preferate pentru o dietă urmară după sărbători sunt fructele și legumele proaspete, cum ar fi citricele, merele, morcovii, spanacul și kale, dar și prunele californiene. Acestea sunt alimente bogate în antioxidanți și substanțe nutritive, cum ar fi fibrele, care promovează detoxifierea organismului.

În plus, există băuturi detoxifiante, cum ar fi ceaiurile din plante făcute din păpădie sau anghinare. De asemenea, binecunoscuta apă cu lămâie dimineața nu face minunile pe care le aștepți uneori, dar este o modalitate de a începe ziua și de a stimula digestia, după cum susține și dieteticianul amintit. Așadar, ziua cu dieta de detoxifiere de după Crăciun poate începe cu apă și lămâie; apoi un mic dejun ușor pe bază de plante; în timp ce în timpul zilei sunt recomandate mese cu proteine slabe, legume și ceai drenant.

Nu uita de apă!

Înainte de mesele principale, poți savura un pahar de apă; de asemenea, poți începe cu legume preparate în sosuri și salată bogată în legume drenate, cum ar fi feniculul și țelina.

Pâinea și grisinele trebuie evitate, deoarece reprezintă o porție suplimentară de carbohidrați.

Pentru a scăpa de retenția de apă, trebuie să ai grijă să te hidratezi corespunzător. Drenarea ceaiurilor din plante ajută, dar nu face minuni. De aceea, sfatul expertului este să bei multă apă și infuzii precum ceai verde, ceai de mentă, ceai de ghimbir și ceaiuri din plante, cum ar fi păpădia sau urzica, anghinarea sau ciulinul de lapte, neîndulcite. Cu toate acestea, trebuie să știi că efectul acestor ceaiuri din plante este limitat; deci ai nevoie de o dietă echilibrată și de activitate fizică pentru a avea rezultate pe termen lung.

În ceea ce privește greșelile de evitat: nu uita că nu trebuie să sari peste mese! Pot apărea atacuri bruște de foame care te vor împinge spre consumul de alimente bogate în zaharuri.

My title page contents