Insomnie și tulburări de somn la menopauză

Insomnie și tulburări de somn la menopauză… Îți sună cunoscut? Multe femei se plâng de tulburări de somn în legătură cu menopauza. Insomnia, sindroamele de durere, sforăitul sunt cele mai frecvente schimbări pe care femeile le simt acestea în perioada menopauzei. Astfel că noaptea devine adesea lungă și obositoare.

Insomnia manifestată în timpul menopauzei este o tulburare cu caracteristici foarte specifice în ceea ce privește spectrul insomniei. Aceasta deoarece fiziologia somnului la femei este unică și este influențată de variațiile hormonale în perioadele de: menstruaţie, graviditate, postpartum, menopauză.

Prin urmare, tulburările de somn pot însoți femeia în diferite etape ale vieții ei.

Insomnia la femeile aflate în perimenopauză și la menopauză

Conform cercetării sondajului „Sleep in America” al Fundației Naționale a Somnului dedicat sănătății somnului femeilor, în perimenopauză, menopauză și postmenopauză (femei cu vârste între 40 și 60 de ani) 59% dintre femei au experimentat tulburări de insomnie pentru câteva nopți pe săptămână; 43% dintre femei au raportat simptome de tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn și sindromul picioarelor neliniștite; în timp ce 20% au acuzat bufeuri și transpirații nocturne.

Important de menționat că fiecare simptom îl poate afecta pe celălalt. Anxietatea și depresia cresc în procente în rândul femeilor în jurul vârstei de 50 de ani; în plus, chiar și vârsta în sine este un element de modificare a somnului, deoarece la bărbați și femei numărul de ore de somn de noapte este redus odată cu creșterea somnului de după-amiază.

Stresul este, de asemenea, prezent în această perioadă a vieții; reactivitatea stresului este, de asemenea, influențată de schimbările hormonale, precum și odată cu înaintarea în vârstă se demonstrează creșterea generalizată a tulburărilor medicale și în populația feminină de debut al fibromialgiei, incontinenței urinare, nocturiei și refluxului gastroesofagian.

Insomnia de la menopauză

În plus, la elementele care caracterizează fiziologic somnul bun al femeii după vârsta de 40 de ani trebuie adăugați factori de mediu și comportament care afectează procesul unui somn bun. Printre acestea:

  • Odihna de după-amiază care modifică o regularitate a somnului;
  • Avansarea sau modificarea orelor de somn de noapte;
  • Consumul de alcool și cafea seara;
  • Apneea de somn la femei;
  • Tulburări de mediu, cum ar fi sforăitul partenerului sau dispozitivele pornite pe timp de noapte;
  • Probleme psihosociale și anxietăți cu privire la viitor.

La rândul său, insomnia cauzată de perioada menopauzei este legată cauzal de agravarea comorbidităților, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare în general și expunerea la riscul de ateroscleroză carotidiană.

Insomnie și tulburări de somn la menopauză. Terapii pentru insomnie la menopauză recomandate de neurolog:

Relaxare

Relaxarea musculară progresivă, antrenamentul autogen și terapia biofeedback au scopul de a reduce tensiunea musculară și alte tipuri de excitare fiziologică; în timp ce antrenamentul imaginativ, meditația, oprirea gândirii sunt câteva dintre metodele folosite pentru a contracara excitarea cognitivă. Înainte de fiecare activitate de relaxare este recomandat să se stabilească un ritual care să însoțească adormirea (purtarea pijamalelor, periajul dinților și alte mici rutine de menținut în timp).

Igiena somnului

O parte din această activitate se referă la controlul stimulului și include:

  • să mergi la culcare numai atunci când simți nevoia de somn, nu în alte momente ale zilei;
  • să utilizezi patul și dormitorul numai pentru dormit și să nu le asociezi cu alte activități de veghe;
  • să te ridici din pat, dacă nu poți dormi în 15 minute, și să faci o activitate liniștită, cum ar fi cititul într-o altă cameră;
  • să te ridici din pat la aceeași oră în fiecare dimineață, pentru a restabili ritmurile circadiene;
  • să eviți somnul de după-amiază, chiar dacă te simți obosită după o noapte albă.

 

 

My title page contents