6 remedii naturale pentru insomnie

În cele ce urmează, voi încerca să-ți prezint 6 remedii naturale pentru insomnie. Somnul este o necesitate primară. Somnul este esențial pentru sănătate: ajută corpul și creierul să funcționeze corect. Un somn bun poate îmbunătăți învățarea, memoria, luarea deciziilor și chiar creativitatea.

Lipsa somnului te poate face nervos și iritabil, fără chef de socializare, și chiar ineficient în activitățile de zi cu zi. În plus, a dormi suficient este legat de un risc mai mic de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și obezitate. Totuși, calitatea și cantitatea de somn sunt la un nivel minim, iar tot mai mulți oameni suferă de lipsa de somn. Un somn odihnitor variază de la o persoană la alta și ar trebui să dureze între șase și nouă ore.

Insomnia poate fi o stare de rău trecătoare, având la bază un motiv delicat sau important din viață, dar există și cazuri când reprezintă o adevărată problemă de sănătate.

Iată 6 remedii naturale pentru insomnie:

1. Melatonina

Melatonina este un hormon produs în mod natural de organism, care semnalează creierului că este timpul să intre în repaus și să doarmă. Ciclul de producție al acestui hormon și secreția acestuia sunt influențate de momentele zilei: melatonina crește în mod natural seara și scade dimineața. Suplimentele de melatonină au devenit un ajutor de somn foarte popular, în special în cazurile în care ciclul melatoninei este întrerupt.

În plus, multe studii arată că melatonina îmbunătățește calitatea și durata somnului pe tot parcursul zilei. Acest lucru este benefic în special pentru persoanele care lucrează noaptea și sunt nevoite să doarmă ziua. Mai exact, melatonina reduce timpul necesar adormirii și crește durata totală a somnului. Suplimentele de melatonină sunt sigure atunci când sunt utilizate pentru perioade scurte, în timp ce siguranța utilizării pe termen lung nu este cunoscută.

2. Valeriană

Valeriana (Valeriana officinalis) reduce semnificativ timpul necesar dormirii, inducând somnul fiziologic. Este contraindicată copiilor cu vârsta sub 3 ani. Rădăcina de valeriană este frecvent utilizată ca tratament natural pentru simptomele de anxietate, depresie și menopauză. Conform unor studii recente, 300-900 mg de valeriană luate înainte de culcare pot îmbunătăți calitatea somnului.

3. Lavanda – unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru insomnie

Lavanda este o plantă întâlnită peste tot în lume. Parfumul liniștitor al lavandei poate ajuta la inducerea somnului. Mai multe studii au arătat că pur și simplu, mirosul de ulei de lavandă simțit timp de 30 de minute înainte de culcare poate îmbunătăți calitatea somnului. Aceste efecte par deosebit de accentuate la cei care suferă de insomnie ușoară, în special la femei și tineri.

În plus, un mic studiu la persoanele în vârstă a concluzionat că aromaterapia cu lavandă poate fi la fel de eficientă ca și medicamentele tradiționale și, posibil, cu mai puține efecte secundare.

4. Floarea pasiunii – Passiflora Incarnata

Passiflora este un remediu natural destul de comun pentru insomnie. Promovează odihna și relaxarea de noapte la copii și adulți. Facilitează o activitate relaxantă a mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal și genito-urinar.  Este utilizată pe scară largă în asociere cu valeriana și roinița. În prezent, studiile arată că floarea pasiunii poate fi mai benefică atunci când este luată sub formă de ceai decât atunci când este luată ca supliment.

5. Glicină

Glicina este un aminoacid care joacă un rol important în sistemul nervos. Nu se știe exact cum funcționează, dar se crede că glicina funcționează parțial prin scăderea temperaturii, indicându-ne  că este timpul să dormim.

Într-un studiu, participanții care sufereau de insomnie au luat 3 grame de glicină sau un placebo chiar înainte de culcare. Cei cărora li s-a administrat glicină au raportat că s-au simțit mai puțin obosiți în ziua următoare. De asemenea, au pretins îmbunătățiri în privința vitalității și clarității. Un alt studiu a analizat efectele glicinei la participanții care suferă de insomnie. Cercetătorii le-au măsurat undele cerebrale, ritmul cardiac și respirația în timp ce dormeau. Pacienții care au luat 3 grame de glicină înainte de culcare au prezentat îmbunătățiri ale calității somnului comparativ cu cei care au luat un placebo. Suplimentele de glicină i-au ajutat să adoarmă mai repede.

Glicina poate fi obținută și din alimente. Cele mai bogate sunt: bulionul făcut din oase fierte, carnea, ouăle, carnea de pasăre, peștele, fasolea, spanacul, varza, și fructe, cum ar fi banane și kiwi.

6. Păducel

Cunoscută ca plantă cu efecte relaxante, păducelul poate ajuta și în cazurile de tulburări cardiovasculare. Utilizarea acestuia este indicată în special atunci când o perioadă de stres provoacă palpitații sau o ușoară creștere a tensiunii arteriale.

Concluzii

Somnul bun este la fel de important pentru sănătatea generală ca și mâncarea sănătoasă și exercițiile fizice regulate.

 

 

 

 

 

My title page contents