Indiferent de vârstă, comunicarea este o abilitate importantă. Pentru copii, capacitatea de a comunica și asculta instrucțiunile este un pas esențial în dezvoltare. Află tot ce trebuie să știi cu privire la limbajul pozitiv în comunicarea cu copilul.
Uneori poate fi frustrant dacă un adult nu poate înțelege ce spune copilul. La fel și pentru copil, dacă nu poate folosi cuvinte pentru a transmite ce își dorește să transmită. Limbajul pozitiv în comunicarea cu copilul este crucial pentru dezvoltarea lui.
Limbajul pozitiv în comunicarea cu copilul
Un preșcolar va avea un vocabular suficient de diversificat pentru a susține conversații simple. De asemenea, el va putea împărtăși tot ceea ce simte. Iată câteva sfaturi pentru a încuraja comunicarea pozitivă cu copiii.
Ascultă ca să înțelegi
Un copil de vârstă preșcolară va comunica în detaliu ceea ce știe și poate oferi informații de bază despre un eveniment/întâmplare. Pentru a menține deschise liniile de comunicare între un copil și un adult, este mai important să îl asculți pentru a-l înțelege decât să-l asculți pentru a-i răspunde. Copilul vrea să știe că este înțeles, indiferent cât de lipsit de importanță poate părea subiectul pentru tine. Este important să se simtă liber să vorbească, deoarece așa își poate construi încrederea și stima atunci când comunică. Acest lucru este fundament pentru viitoarele lui conversații pe măsură ce crește.
Coboară la nivelul lui
Pentru a ajuta copilul să se simtă mai confortabil atunci când comunică cu tine, apleacă-te astfel încât să fii la nivelul ochilor lui. Acest lucru arată că îl asculți proactiv, că ești atentă. De asemenea, în acest mod se construiește legătura dintre adult și copil.
Vor exista și momente în care va trebui să comunici cu privire la un comportament greșit al lui. Important este să îi oferi feedback-ul negativ într-un mod care să îi lase o perspectivă pozitivă. Este important pentru copil să experimenteze, pentru că așa învață să gestioneze conversațiile negative pe care le va avea el însuși în viitor.
A te coborî la nivelul lui și a-i vorbi cu calm despre comportamentul său îl poate ajuta să se simtă mai puțin intimidat. Avantajul: va înțelege ce i se spune. Oferindu-i cu blândețe sfaturi despre cum va trebui să se comporte data viitoare, îl ajută să aiba o atitudine pozitivă față de astfel de interacțiuni.
Recunoaște-i sentimentele
Comunicarea se dezvoltă prin exprimarea modului în care se simte cineva. Când un copil împărtășește despre cum se simte, dorește să-i fie recunoscute sentimentele. Nu respinge ceea ce îți împărtășeste spunându-i „Nu mai plânge!” sau „Ești un prost dacă plângi!”. Cuvintele tale îl pot face să se simtă invalidat. În plus, este modalitatea sigură pentru el de a-ți ascunde pe viitor ce simte. Menține liniile de comunicare deschise, oferind empatie. Răspunde cu „Am înțeles cum te simți”. Îl ajută să-ți spună ce simte fără teama de a fi judecat.
Controlează-ți răspunsul
Copiii pot spune și face lucruri care provoacă un răspuns emoțional din partea ta. Comunicarea pozitivă cu copiii se bazează foarte mult pe modul în care îți controlezi emoțiile. Abține-te de a spune cuvinte pe care le-ai putea regreta mai târziu. Controlează-ți izbucnirile și încearcă să rămâi calmă, mai ales în fața unui comportament greșit al copilului. Numără până la zece înainte de a-i răspunde.
Fii clară
Când vorbești cu copilului fii clară și hotărâtă în instrucțiunile pe care vrei să i le transmiți. Dacă va simți lipsa ta de încredere în felul în care îi vorbești, va face contrariul a ceea ce i s-a cerut. Modul în care îi vorbești nu doar că reflectă caracterul tău, dar este și un exemplu. Copilul va imita comportamentul pe care îl vede.