Menopauza. Sună un pic amenințător pentru tine, draga doamnă? Nu uita! Fiecare etapă a vietii noastre are farmecul si dezavantajele ei. Inaintarea in varstă si depasirea pragului de 45, de 50 ani aduce pe langă implinirea prefosională si familială o schimbare majoră, femeile traversand o perioadă mai delicată care pentru majoritatea reprezantelor sexului frumos insemna un soc biologic, determinat de deficitul hormonal brusc instalat care bulverseaza functionarea organismului lor.
Ce este menopauza sau climaxul?
Menopauza- caci despre asta este vorba- este o perioadă fiziologică prin care trece fiecare femeie la un moment dat în viaţă. Este o schimbare care marchează sfârşitul sangerarilor menstruale, deci încetarea producerii de ovule. De asemenea, menopauza este un proces firesc, pe care unele femei nu-l resimt decât foarte putin ca pe ceva neplăcut, dar care pe fondul unor probleme preexistente, cum ar fi stresul, oboseala, bolile deja instalate, tulburaru hormonale, poate crea destule neplăceri.
Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor).
La ce varsta apare menopauza?
Menopauza se instalează între 45 şi 55 de ani. În România, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de 40 de ani menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.
Datorita faptului ca prima menstra apare la ultimele generatii in jurul varstei de 11-12 ani fata de 13- 14 ani cum era in urma cu 20 de ani, varsta instalarii menopauzei este in scadere de asemenea.
Exista si situatii in care menopauza este indusa artificial la varste mai timpurii ca urmare a interventiilor chirurgicale de extirpare a ovarelor si uterului, sau datorita chimioterapiei sau radioterapiei din diferite forme de cancer.
Menopauza este un proces fiziologic care se desfasoara in 3 etape:
- Premenopauzasau perimenopauza cu o durata de aproximativ 2 ani care este o perioadă de tranziţie caracterizată prin diminuarea şi apoi dispariţia fertilităţii cu cicluri menstruale neregulate, cu creşte frecvenţa ciclurilor anovulatorii, datorita scaderii productiei de estrogeni si progesteron si epuizarii rezervei de ovule a ovarelor
- Menopauza propriu-zisă corespunde opririi definitive a menstruaţiilor.
- Postmenopauza. Se întinde pe o perioadă de 2-6 ani după oprirea menstrelor, până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene.
Care sunt simptomele ce insotesc menopauza?
De fapt ce se petrece in „universul complicat” ce reprezinta organismul femeii pe masura ce ne apropiem de menoapauza?
Aceasta ” furtuna hormonala” isi anunta venirea si daca suntem atente la corpul nostru si incercam sa-l cunoastem si sa-l intelegem ne putem pregati pentru o trecere fireasca spre o noua etapa a vietii noastre ce are si ea farmecul ei. Simptomele specifice menopauzei sunt provocate de modificarea cantităţii de estrogen şi progesteron, produse de organism. Estrogenul este un hormon sexual feminin care reglează ciclul unei femei. Rolul estrogenilor este complex: actioneaza asupra receptorilor din creier, amelioreaza circulatia cerebrala, favorizeaza aportul glucozei, influneteaza actiunea osteoblastelor din oase, sporeste numarul conexiunilor intre neuroni iar carenta de estrogeni provoaca tulburari in toate aceste procese.
Bufeuri?
Cel mai des intalnite sunt tulburările neurovegetative si anume bufeurile. Se manifestă printr-o senzaţie brutală de căldură , descrise ca niste „valuri de caldura) la nivelul porţiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoţită de transpiraţii abundente şi roşeaţă. Bufeurile se asociază cu o senzaţie de sufocare şi produc o stare marcată de disconfort, mai ales dac survin noaptea, putând provoca insomnii şi astenie importantă, Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezintă un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comandă al sistemului hormonal şi al reglării temperaturii) şi ovare.
Dintre tulburarile generale cele mai de intalnite sunt ametelile, cefaleele, constipatia, durerile de muschi si cele de articulatii.
Tulburări genito-sexuale
Carenţa estrogenilor produce o uscăciune a mucoasei vaginale care poate conduce în timp la o subţiere a pereţilor vaginali şi la o atrofie vulvara iar libidoul este scazut datorita lipsei estrogenilor. La nivelul sanilor apar dureri persistente inca din perioada premenopauzei, si in timp se instaleaza atrofia glandelor mamare.
Osteoporoza
Reprezintă o manifestare tardivă a menopauzei ce apare datorita absentei estrogenilor ce determină o diminuare a matricei osoase asociată cu scăderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. . Osteoporoza este favorizată de dieta săracă în calciu şi proteine, de sedentarism, precum şi de lipsa expunerii la lumină naturală si se agraveaza o data cu inintarea in varsta putand aparea fracturile în urma unor traumatisme de intensitate scăzută şi fenomenele de tasare vertebrală.
Bolile cardiovasculare
Estrogenii au rol protectiv fata de bolile coronariene, hipertensiunea arterială şi accidentele vasculare cerebrale prin scadera nivelului colesterolului total şi al trigliceridelor şi cresterea nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). La menopauză, scăderea nivelului de estrogeni poate determina creşterea tensiunii arteriale şi fenomene de ateroscleroză (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial)
Tulburări psihoafective
Manifestările obişnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbările bruşte de dispoziţie, oboseala, insomnii, stări depresive, anxietatea, tulburări de memorie şi de concentrare, scăderea capacităţii de efort, labilitate emoţională, modificări ale libidoului mai ales la femeie ce aveau astfel de simptome in perioada premergatoare menstrei.
Creşterea în greutate
La marea majoritate a femeilor aflate la menopauză apare o crestere a greutatii , cu modificarea repartizării grăsimii, care se depune cu predilecţie pe abdomen şi şolduri. Această creştere ponderală se poate explica parţial prin factori hormonali şi este favorizată de scăderea activităţii fizice şi de o alimentaţie dezechilibrată.
Asa cum spuneam fiecare perioada are si partile ei frumoase iar printe efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauză, putem enumera involuţia şi dispariţia afecţiunilor benigne ale sânilor şi uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare dispar în timpul menopauzei iar riscul apritie cancerului de san estrogenocaptant scade de asemenea.
Tratamentul femeii aflate la menopauză
Masurile terapeutice pentru femeia aflata in perimenopauza si meopauza vizeaza mai multe obiective care conduc la corectarea tulburărilor datorate carenţei estrogenice: fenomenele neurovegetative, atrofia vulvovaginală, osteoporoza, îmbatrânirea cutanată, riscurile cardio-vasculare si creşterea ponderală si nu in ultimul rand restabilirea echilibrul psihic.
Principalul tratament alopat al tulburărilor menopauzei este reprezentat de terapia de substituţie hormonală.
Exista insa si solutii teraputice naturiste, blande si eficiente care pot preveni, corecta , trata si ameliora aceste simptome pe care le-am pomenit mai sus iar homeopatia/ gemoterapia poate fi un prieten si un ajutor de nadejde al femeilor in trecerea, usoara si cu seninatate spre o noua etapa a vietii noastre lipsita de stresul zilelor de mentruatie.
Menopauza interpretata homeopat
In conformitate cu mecanismele fiziopatologice implicate in instalarea menopauzei , o serie de simptome generate de aceasta se regasesc in tablourile clinice ale unor remedii homeopate.
Bufeurile ,valurile de caldura apar la 90% din cazuri , uneori chiar si la 5 ani dupa instalarea menopauzeisi sunt descrise de pacienta in cele mai diferite moduri de la starea de detasare pana la starea de exasperare.
- Lachesis :bufeurile apar si ziua si noaptea cu o intensitate si o frecventa foarte mare predominent noaptea , transpiratiile sunt la nivelul intregului corp ,profuze, insotite de agitatie , nervozitate cu senzatie de sufocare , pacienta este de obicei calduroasa si de aceea bufeurle sunt foarte greu de suportat
- Sepia: bufeurile au grade de intesitate diferita, de la usoare ,la severe, aproape ca si cele de la Lachesis dar apar la pacinete care de obicei sunt friguroase si bufeurile suunt insotite de insomnie si staree de iritabiliatate
- Sulphur exista bufeuri , exista transpiratie ,dar nu de intensitaea si frecventa de la Lachesis – Pulsatilla – bufeurile sunt intense , dar nu sunt insotite de agitatia de la Lachesis si nici de iritabilitatea de la Sepia , dar pacienta manifesta dorinta de aer curat , dormind cu geamul deschis si iarna si vara
- Sanguinaria – bufeuri insotite de transpiratii profuze , numai in partea superioara a corpului insotite de roseata de un rosu aprins la fata si piept
Constipatia
- Lachesis, – constipatia poate fi severa , un scaun la 2-3 zile , evacuat cu dificultate , si insotit de distensie abdominala insotita de hemoroizi externi durerosi .
- La Sepia , constipatia poate fi severa , un scaun la 2-3 zile , evacuat cu dificultate , si insotit de distensie abdominala uneori senzatie de greata matinala ,inconstant hemoroizi ;
Cefaleea
- Lachesis este principalul remdiu pentru durerile de cap de la menopauza insotite bineinteles is de simptomele prezentate anterior.
- Sanguinaria – dureri de cap ce insotesc bufeurile, cu nevoia de a sta intinsa si cu agravare la lumina putenica
- Cyclamen – dureri de cap cu ameteli si tulburari de vedere in timpul durerilor de cap, aparute la menopauza
Sistem nervos
Starile prin care trece o femeie la menopauza sunt greu de descris ,deoarece mai ales in perioada de premenopauza nu intelege ce se intimpla cu ea : devine mai irascibila sau mai senibila, poate avea schimbari de dispozitie care inainte apareau doar in perioada prememenstrual si dispareau o data cu instalare menstruatiei iar acum sunt cvasipermanente.
- Lachesis- poate avea exploziile sale de furie foarte dese
- Sepia – se jeneaza si recunoaste ( dar nu cu usurinta ) ca nu mai are rabdare cu nimeni ,nici cu proprii copii ,nici cu sotul ,
- Pulsatilla – decompensata ,este singura care este cu adevarat ,,exagerat de sensibila’’si plange cu durere si sincer pentru toate intimplarile fericite sau nefericite din jurul ei .
Tulburarile de somn
- Mai ales datorita bufeurilor care se accentueaza noaptea Pulsatilla doreste aer curat ,
- Lachesis are senzatie de sufocare ,
- Sulfurul -se trezeste de multe ori pe noapte si se dezveleste ,
- Sepia- se trezeste pentru urinari frecvente .
Senzatia de,, picioare grele’’
- La Lachesis datorata varicelor si a tulburarilor de circulatie periferice,
- Sepia tot datorata tulburarilor venoase ;
- Pulsatilla si Sulfurul datorita retentiei de apa, a edemelor si a tulburarilor de circulatiei limfatice ( edeme albe pufoase ) mult agravate de caldura.
Tratamentul homeopat
Tratamentul homeopat este personalizat si in functie de momentul instalarii simptomelor, intensitatea si periodicitatea cu care acestea apar, patologiile asociate ale pacientei, medicul homeopat poate recomanda unul dintre medicamentele homeopate si in dilutia si frecventa de administrare individualizate pentru fiecare caz.
Cu cat incepem tratamentul mai devreme cu atat putem preveni instalarea complicatiilor menopauzei.
In cazurile la care tratamentul a fost initiat in perioada de premeopauza sau la debutul menopauzei remediul homeopat unic a reusit de cele mai multe ori sa reduca siimptomele si sa stabileasca o stare de bine.
Daca tratamentul a fost initiat dupa instalarea complicatiilor , asocierea produselor gemoterapice sau fitoterapice a adus ameliorari importante in patologie .
COMPLICATIILE MENOPAUZEI
- HTA , Dislipidemile , Cardiopatia ischemica , Osteoporoza sunt cele mai frecvente complicatii ale menopuzei
- Tablourile cele mai dramatice ale menopauzei se intalnesc la femeile tinere la care menopauza s-a instalat brusc, dupa interventii chirurgicale (histerectomii) sau tratamente agresive – cure de chimioterapie sau radioterapie.
- Bufeurile ,transpiratiile ,agitatia si iritabilitatea sunt de mare intensitate ,iar osteoporoza este semnalata chiar la 4-5 luni dupa instalare si cresterile in greutate sunt mai rapide si mai masive decat la cele la care menopauza se instaleaza lent in ani de zile.
Gemoterapie
- Extractul din mladite de zmeur este Gemoterapicul cu efect reglator asupra sistemului endocrin feminin, cu efect miorelaxant la nivelul uterului, dimineaza bufeirile, scade disconfortul genital, regleaza fluxul menstrual in premenopauza, diminueaza tensiunea mamara .
- Polygemma 9- femei 50 + este o combinatie de extracte gemoterapice din mladite de Zmeur, Mur, Merisor, Sequoia ce sustine organismul femeii in perioada de premenopauza si menopauza si ajuta la depasirea starilor neplacute generate de dezechilibrul hormonal din aceasta peioada.
- Mladitele de zmeur imbunatatesc elasticitatea uterului, scad disconfortul vaginal, diminueaza tensiunea mamara, diminueaza bufeurile,
- Mladitele de Mur – imbunatatesc elasticitatea uterului, cresc densitatea osoasa, amelioreaza durerile articulare, previn si trateaza ostopenia si osteoporoza, au efect anti-aging ,
- Mladitele de Merisor – faciliteaza asimilarea calciului absorbit la nivel intestinal, cresc mobilitatea articulara, remediu impotriva imbatrinrii premature, efect pe tumori benigne genitale,
- Mladitele de Sequoia – imbunatatesc elasticitatea uterului, cresc densitatea osoasa, amelioreaza durerile articulare, efect tonic cerebral si fortifiant in strarile anxioase si depresive ce insotesc menopauza, efect anti senescent.
- Acest” elixir al tineretii” cum imi place sa-l denumesc , Polygemma 9- femei 50 + se poate adimnistra inca din perioada de premenopauza, si chiar la femei mai tinere care au tulburari de menstra si simptome care anunta apropierea menopauzei.
- In practica mea curenta am observat la pacientele cu varste peste 40 de ani o imbunatatire a tuturor simptomelor de premenopauza si menopauza si chiar disparitia totala a unora cu restabilirea starii de santate si tonus psihc.
- In tratamentul HTA din timpul menopauzei am asociat
- Extract din mladite de maslin cu efect hipotensor si de scadere a colesterolui
- Extract din maldite de Paducel cu actiune hipetensoare si antiaritmica , cu efect deosebit de benefic in cazul cresterilor tensiunii arteriale infuentate de starea de agiatatie din timpul bufeuriler si accesel de furie sau de panica.
- In tratamentul osteoporezei din timpul menopauzei am asociat
- Extract din mladite de Mur –, cresc densitatea osoasa, amelioreaza durerile articulare, previn si trateaza ostopenia si osteoporoza, au efect anti-aging ,
- Extract din mladite de Merisor – faciliteaza asimilarea calciului absorbit la nivel intestinal, cresc mobilitatea articulara, remediu impotriva imbatrinrii premature,
- Extract din mladite de Sequoia – cresc densitatea osoasa, amelioreaza durerile articulare, efect anti senescent.
Impreuna cu vitamina K2 naturala si vitamina d3 in doza optima fiecarei paciente, aceste gemoterapice pot asigura atat o prevntie in instalarea osteoporezei cat din tratament curativ in cazuri de osteopenie sau osteoporoza consecutive menopauzei.
” Tinerete fara batranete”
Desi oamenii o cauta din cele mai vechi timpuri nu cred ca exista ” tinerete fara batranete”. Se spune ca varsta unui om este ceea pe care o simte nu cea din buletin si nu se cunatifica in numarul de riduri de pe fata sau de fire albe din cap.
Fiecare varsta are avantajele, dezavantajele, farmecul si atuurile ei, depinde de fiecare dintre noi cum ne raportam la ele si cum le traim.
Personal ma gandesc ca peste putini ani, cand ma voi incadra in aceasta etapa a vietii mele, cand copii mei vor mai creste, si profesional voi fi mai evoluata, ma voi bucura de timpul meu citind mai mult, rugandu-ma mai mult, plimbandu-ma atenta la natura si la mine de data aceasta, voi calatori fizic sau macar cu gandul voi fi recunascatoare pentru fiecare zi in plus si voi astepta sa devin bunica!
Sa imbatraniti frumos!