Mituri despre acnee la adulți sunt destule. Adolescenții nu sunt singurii care se confruntă cu această neplăcere. Să aflăm împreună adevărul despre tratarea acneei adulte și cum să avem o piele curată.

 

Dacă ai avut vreodată un coș, știi cât de frustrantă poate fi găsirea unei soluții. Există multe produse destinate acestei neplăceri a pielii, dar cel mai bine este să consulți medicul dermatolog, înainte de a decide ce să folosești. Totodată, va trebui să faci diferența dintre mit și realitate.

Mituri despre acnee. Ce e adevărat și ce e poveste?

Mit: Dacă suferi de acnee, nu ar trebui să mănânci niciodată ciocolată

Chiar dacă există o legătură între dietă și acnee, nu este chiar interzis consumul acesteia. „În esență, orice aliment cu un indice glicemic ridicat poate crește nivelul cortizolului din sânge și poate agrava acneea”, spune Mona Gohara, MD, profesor clinic de dermatologie la Școala de Medicină din Yale. Sunt incluse aici dulciurile, pâinea și pastele. Carbohidrații rafinați determină creșterea nivelului de insulină, ceea ce duce la creșterea producției de sebum și a porilor înfundați.

Vestea bună: „Problema nu este cacaua în sine, ci zahărul și lactatele care sunt adăugate”, spune Marguerite Germain, medic specialist dermatolog din Charleston, SC. Acesta recomandă consumul de ciocolată neagră cu un conținut de cacao cu 70% sau mai mare, deoarece în acest caz indicele glicemic este mai mic.

Mit: Acneea este o problemă doar a adolescenților

Un sondaj ce includea 1.000 de adulți publicat în Journal of the American Academy of Dermatology a constatat că 50% dintre femeile între 20 și 29 de ani, 35% dintre femeile între 30 și 39 de ani și 26% dintre femei între 40 și 49 au recunoscut că au acnee. În cazul adulților, acneea este mai frecventă la femei decât la bărbați. Adulții pot acuza aceeași creștere a hormonilor pe care au experimentat-o în adolescență. Estrogenul crește în adolescență și la perimenopauză. De aceea, este obișnuit ca femeile să aibă acnee în adolescență și din nou mai târziu în viață.

Mit: Machiajul agravează acneea

Este adevărat că unele produse pot înfunda porii și în cele din urmă pot provoca coșuri, dar machiajul potrivit poate îmbunătăți de fapt, acneea. Specialiștii sugerează o bază de machiaj minerală pe bază de pulbere, cu ingrediente precum siliciu, dioxid de titan și oxid de zinc.

Mituri despre acnee: Pasta de dinți poate vindeca un coș

„Pasta de dinți conține bicarbonat, peroxid de hidrogen, alcool, mentol, uleiuri esențiale și triclosan, care, da, toate acestea pot usca coșurile”, spune dr. Gohara. „Dar nu este făcută pentru pielea ta, deci poate provoca iritații și erupții cutanate”, mai adaugă acesta. În dorința de a rezolva o problemă, te poți alege cu alta. Conform specialistului, poți încerca un tratament aplicat local care conține peroxid de benzoil. Este conceput special pentru pielea ta.

Mit: Acneea apare pentru că nu îți speli fața suficient

De fapt, spălarea excesivă poate agrava problema. Când te speli prea mult, dezbraci pielea de uleiurile sale naturale. Acest lucru face ca pielea ta să fie deshidratată, astfel încât se supracompensează producând mai mult ulei, ceea ce poate înfunda porii și poate înrăutăți cicatricile.

Dr. Gohara sugerează utilizarea unei spălări cu peroxid de benzoil dimineața. Urmată de un toner cu acid salicilic și o crema hidratantă ușoară. Seara, e indicat să folosești pentru spălare un produs de curățare blând și apoi să aplici o cremă care are retinol. Nu este nevoie să folosești din nou peroxid de benzoil și acid salicilic.

Mituri despre acnee: Stresul nu poate provoca acnee

„Stresul creează un dezechilibru hormonal în organism, ceea ce poate duce la acnee”, spune dr. Germain. Potrivit cercetărilor efectuate de Wake Forest University School of Medicine, adolescenții stresați au 23% mai multe șanse să aibă acnee severă. Cercetătorii susțin că inflamația provocată de stres poate afecta bărbați și femei de toate vârstele.

 

 

My title page contents