Ai auzit despre nașterea prin hipnoză?

Naștere naturală. Naștere prin operație cezariană. Naștere în apă. Dar despre nașterea prin hipnoză ai auzit? Nu îți imagina scenarii de film, în care personajele sunt hipnotizate și spun lucruri pe care n-ar vrea să le spună, pentru că ești departe de realitate.

 

Dacă tu crezi că nașterea prin hipnoză înseamnă că cineva îți va plimba un ceas în dreptul ochilor, vei intra în transă și te vei trezi mămică la o bătaie din palme, să știi că te înșeli. Și nu-ți face planuri, la noi în țară nu se practică această metodă. Ea este folosită în special în SUA dar și în statele vestice din Uniunea Europeană. Ți-o prezentăm doar așa, ca să știi că există și în ce constă.

Nașterea prin hipnoză

A avea un copil este unul dintre cele mai mari daruri ale vieții. Cu toate acestea, cam toate femeile se gândesc cu teamă la momentul nașterii. Iar în prim plan se află frica de durere. Poate că tocmai de aceea multe preferă cezariana, însă pentru cele care aleg nașterea naturală există variante pentru ameliorarea durerii. Cea mai cunoscută și folosită metodă este anestezia epidurală, dar nu este singura. Marie Mongan, un psihoterapeut foarte apreciat de la Universitatea Harvard, are o altă viziune asupra nașterii, considerând că atât corpul mamei cât și al bebelușului sunt făcute să lucreze împreună, în armonie, în ziua cea mare. Ea este convinsă că prin practicarea respirației profunde, viitoarele mămici își pot pregăti creierul pentru a obține relaxare în timpul travaliului.

De fapt este doar auto-hipnoză…

Cu ajutorul psihoterapeutului, femeia însărcinată parcurge anterior nașterii un curs de educație în care învață tehnici de auto-hipnoză. O dată însușite, ea va fi capabilă să combată teama premergătoare nașterii dar și durerea din timpul travaliului.
Femeile care au ales să nască prin auto-hipnoză au descris această experiență ca fiind una ușoară. Ele susțin că nu au simțit contracțiile atroce despre care știau în teorie, ci numai niște „supratensiuni” sau „valuri”. În felul acesta s-a dovedit că, într-adevăr, mintea poate stăpâni materia. Experții au explicat faptul că frica de durere – considerată un sindrom – este cea care face contracțiile să fie resimțite acut.

Această frică determină direcționarea fluxului sanguin către grupele mari de mușchi (în special ai membrelor inferioare), iar auto-hipnoza poate împiedia acest lucru. Tehnica oferă femeii posibilitatea să își aducă corpul într-o stare de profundă relaxare, dar în care mușchii să funcționeze pentru a face posibilă nașterea. Cele care au folosit metoda mărturisesc că senzația este similară celei în care te pierzi în lectura unei cărți sau în vizionarea unui film.

Puterea sugestiei

Auto-hipnoza se bazează pe puterea de sugestie. Gravida care urmează să nască folosește afirmații pozitive, sugestii și vizualizări pentru a-și relaxa corpul, pentru a-și ghida gândurile și controla respirația. În situatiile în care nu își poate induce singură această stare, ea poate primi asistență din partea unui psihoterapeut certificat în hipnoză. Acesta o va ajuta să intre într-o stare de calm printr-o serie de afirmații pozitive. Un psihoterapeut specializat în hipnoză poate sau nu să fie prezent în timpul nașterii, în funcție de nevoile femeii aflate în travaliu. Pentru unele auto-hipnoza este ușor de realizat, în timp ce altele răspund mai bine atunci când sunt asistate de un psihoterapeut. Și tot din mărturiile celor care au folosit această metodă aflăm că bebelușii care se nasc prin auto-hipnoză vin pe lume cu ochii larg deschiși, sunt prezenți și totodată foarte calmi.

Mituri despre hipnoză

  • Este o formă de control al minții sau de spălare a creierului.
  • Induce un somn profund.
  • O persoană care a fost hipnotizată nu mai are voință.
  • Nu știi ce se întâmplă în jurul tău atunci când ești sub hipnoză.
  • Nu poți efectua activități obișnuite dacă ești sub hipnoză.
My title page contents