O casă ordonată – remediu împotriva anxietății: 5 sfaturi pentru a economisi timp și a te simți mai bine. O casă ordonată echivalează cu o minte mai ordonată și mai puțin anxioasă? Da, după cum arată unele studii. De unde să începem? De la niște mici obiceiuri, de adoptat în fiecare zi.
O casă ordonată egal o minte ordonată. Așa rezultă din mai multe studii care arată cum a face ordine în spațiul în care locuiești, fie că este acasă sau la birou ajută și la menținerea minții ordonate. Și, prin urmare, te ajută să rămâi calm. Poate fi considerată aproape o formă de meditație, precum și o economie semnificativă de timp în viața de zi cu zi. Câteva mici obiceiuri sunt suficiente pentru a începe să le adoptăm acum, ca o rezoluție bună pentru noul an.
Care este legătura dintre o casă ordonată și o minte senină?
A avea o casă ordonată nu este doar visul multora, ci este și o formă de meditație, pe lângă economisirea timpului în viața de zi cu zi. De fapt, multe studii confirmă faptul că a trăi și a lucra într-un mediu ordonat și curat, fără a fi maniacal, ajută la menținerea stresului scăzut și la creșterea hormonului bunei dispoziții, celebrul cortizol. De asemenea, aceleași studii arată că anxietatea și depresia sunt, totodată, alimentate de un mediu dezordonat și mai ales murdar. Motivul? A fi înconjurat de „lucruri” crește activitatea cortexului vizual și supraîncarcă creierul.
O casă ordonată:Trucuri pentru o casă și o minte mai ordonate, de adoptat imediat
Deci, de unde să începi să faci ordine în casă și să o întreții?
1. Colectează totul
Adică, fă un tur al casei și colectează tot ce este deplasat. Pentru comoditate, poți pune totul într-un coș și apoi poți pune totul la locul său.
2. Aruncă tot ce este de prisos
Chitanțele sunt cele care se păstrează cel mai mult, mai ales în portofel. Dar asta nu este tot. Aceasta este o bună ocazie de a face o curățenie profundă și de a elimina astfel tot ceea ce este de prisos și toate hârtiile, de la chitanțe la pliante și până la ziare citite și care acum adună praf. Dacă ai astfel de lucruri care te incomodează, este timpul să arunci totul. În ceea ce privește chitanțele, poți nota cumpărăturile într-o agendă sau le poți păstra până la 30 de zile, timpul maxim pentru a schimba achiziția. După care le poți arunca fără regrete. O treabă care ar trebui făcută cu o anumită regularitate.
4. Pune mereu lucrurile la loc și păstrează permanent ordinea
De obicei, lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării atunci când intri în casă. Când te întorci de la serviciu, poate obișnuiești să-ți lași pantofii la intrare, iar cheile le arunci pe undeva la întâmplare. Astfel că adesea domnește dezordinea. Acesta este lucrul care trebuie evitat. Cum să faci asta?
De exemplu, pantofii pot fi depozitați în spațiul dedicat acestora, haina în dulap, cheile așezate acolo unde este ușor să le găsești. Pe scurt, de îndată ce te întorci acasă, pui încă de la început fiecare lucru la locul lui. De ce să faci asta? Acest lucru are două mari beneficii: primul este că dacă totul are locul său este mai ușor să-l găsești. Al doilea se referă la o mai mare claritate mentală datorită faptului că nu există nimic deplasat sau în jur. Un de mai pui că astfel ai timp dimineața pentru a face lucrurile mai calm.
3. Schimbă aerul din dormitor. Și nu numai atât
Deschide ferestrele, mai ales dimineața după ce te-ai trezit, pentru a ventila camera și patul. Este nevoie de cel puțin 10 minute pentru a „schimba aerul”. Dar nu numai în dormitor: aerisirea casei este esențială în toate camerele, mai ales dimineața. În plus, lăsarea casei în ordine înainte de a merge la birou este o modalitate de a începe ziua într-un mod activ.
5. Aplică regula 80/20
Această regulă a fost creată de Clea Shearer și Joanna Teplin, protagoniștii serialului TV Netflix The Home Edit: arta de a organiza casa. În ce constă? Pur și simplu, aceasta presupune să umpli doar 80% din spații, lăsând restul de 20% liber.
De ce să faci asta? În principal, din două motive: în primul rând, există bunăstare vizuală în a nu vedea rafturile și, în general, casa, prea plină. În al doilea rând, în cazul noilor achiziții, mai este loc. Toate acestea permit o senzație de ușurare.