Vitamine pentru o vedere mai bună

Tu știi care sunt acele vitamine pentru o vedere mai bună? Uneori se întâmplă să neglijăm unele elemente foarte importante pentru bunăstarea organismului. Iar vederea este foarte importantă și ar trebui să ne concentrăm asupra modului în care să o îngrijim. În special, atunci când vederea noastră este obosită, ar fi indicat să ne oprim și să înțelegem dacă într-adevăr este o problemă legată de oboseală sau este vorba de tulburări de vedere care trebuie corectate cu ajutorul experților.

De asemenea, trebuie să știm că există câțiva pași simpli care pot păstra sănătatea ochilor. Să vedem împreună ce componente (vitamine, minerale etc.) nu trebuie să lipsească niciodată din dieta noastră!

 Ai grjă de sănătatea ochilor tăi!

A mânca bine și sănătos este cel mai bun mod de a aduce beneficii semnificative organismului nostru, inclusiv ochilor. Aportul unei varietăți de vitamine și componente care se găsesc în anumite alimente, în special, ajută la protejarea ochilor și la întărirea vederii.

Iată cele mai importante vitamine pentru o vedere mai bună:

Vitamina A pentru retină

Vitamina A este o vitamină esențială pentru vedere, iar lipsa sau aportul redus al acesteia poate determina o reducere a abilităților vizuale, mai ales în medii cu lumină scăzută. De fapt, vitamina A favorizează formarea fotoreceptorilor de pe retină, protejându-o de radiațiile luminoase.

De altfel, este bine cunoscut faptul că această vitamină (în special betacarotenul) este esențială pentru sănătatea ochilor. De aceea, un deficit de vitamina A poate duce la o scădere a rezervei unui pigment numit rodopsina. Acesta ne permite să vedem chiar și în condiții de lumină slabă sau pe timp de noapte. Din acest motiv, principalele simptome ale unei deficiențe de vitamina A sunt ochi uscați, vedere slabă pe timp de noapte, ulcerația și opacificarea corneei cu orbire consecutivă.

Vitamina A se găsește în special în: laptele integral, brânzeturi, unt, în gălbenușul de ou, morcovi, în legumele cu frunze verzi și portocale.

Vitamina B pentru mușchii ochilor

Vitaminele din grupa B – în special vitaminele B1, B2, B6, B12 și acidul folic – sunt cei mai buni aliați ai noștri pentru a preveni bolile degenerative ale ochiului și pentru a susține mușchii oculari. O deficiență de vitamina B ar putea crește sensibilitatea la lumină și riscul de inflamație a ochilor. Vitamina B se găsește în general în alimente de origine animală, cum ar fi carnea de porc, organele, peștele, șunca, ouăle și derivatele din lapte. O găsim, de asemenea, și în drojdia de bere, soia, leguminoase, sparanghel, germeni de grâu, cereale integrale și nuci, și în muguri precum cei de fasole azuki care conțin vitaminele B9, B1 și B5.

Vitamina C pentru sistemul imunitar

Vitaminei C este o vitamină foarte importantă. Acidul ascorbic este un antioxidant puternic și, prin urmare, reduce stresul oxidativ cauzat de acțiunea radicalilor liberi. Un supliment de vitamina C poate fi indicat pentru glaucom, deoarece poate opri pierderea vederii și, de asemenea, pare să ajute la menținerea funcției celulelor nervului optic.

Alimentele bogate în vitamina C sunt:

fructe proaspete: citrice, kiwi, capsuni, cirese etc.

legume: salată verde, radicchio, spanac și broccoli, dar și broccoli, varză, conopidă, roșii, ardei și tuberculi.

Vitamina E ca antioxidant

Pe de altă parte, împotriva stresului oxidativ este necesară vitamina E. Această vitamină are o funcție antioxidantă capabilă să reducă degenerescența maculară sau cataractă. De asemenea, este capabilă să întărească musculatura oculară. Este un aliat important în tratamentul glaucomului și pentru a contracara pierderea progresivă a vederii.

Alimentele bogate în vitamina E sunt: uleiurile de semințe, uleiul de floarea soarelui și cel de măsline, fructe uscate (migdale, nuci, arahide).

Mineralele aliate ale vederii

Pe lângă vitamine, există minerale și nutrienți esențiali pentru apărarea ochilor de stresul oxidativ și care ajută la susținerea funcțiilor vitale ale ochiului. Acestea includ Omega 3, zinc și seleniu.

Omega 3

Acizii grași Omega 3 ajută la menținerea ochilor în stare bună de sănătate. În mod special, acești acizi ajută la prevenirea bolilor oculare uscate și degenerative.

Peștele este unul dintre cele mai bogate alimente în Omega 3.

Zinc

Pe de altă parte, zincul este un antioxidant puternic care promovează aportul de prețioasă vitamina A. Acesta protejează ochii de orbirea nocturnă, precum și de boli precum degenerarea maculară și cataracta.

Alimentele bogate în zinc sunt: leguminoasele, fructele uscate, semințele (dovleac, susan, floarea soarelui).

Seleniu

Seleniul este un mineral capabil să desfășoare o acțiune antioxidantă și protectoare asupra celulelor. În plus, favorizează absorbția vitaminei E.

Alimente bogate în seleniu sunt: orezul, nucile caju, orzul și crustaceele.

 

În concluzie, la orice vârstă este bine să menținem o alimentație echilibrată și variată. Aceasta trebuie să garanteze aportul acestor vitamine și nutrienți în apărarea sănătății și a ochilor.

 

 

 

 

 

My title page contents