Oboseala este o stare de rău care îi poate afecta chiar și cei mai vioi copii. Oboseala cronică la copii nu trebuie neglijată. Poate fi o stare temporară sau persistentă, un simptom care nu trebuie subestimat.
Copiii au foarte multă energie și sunt în mișcare constantă. Este dificil pentru un copil să fie obosit și fără putere. Totuși, se poate întâmpla ca această tulburare să afecteze și cel mai energic copil.
Ce se întâmplă dacă dintr-odată un copil energic și vesel spune că este obosit?
În aceste cazuri, după câteva zile de „monitorizare”, poți consulta pediatrul, pentru a-l informa despre starea copilului. Cu siguranță, oboseala nu trebuie subestimată, mai ales dacă apare în fiecare zi. Ar putea fi o tulburare sau o infecție.
Oboseala cronică la copii. Tipuri de oboseală. Ce măsuri să iei?
Oboseala psihică:
Dacă observi că al tău copil este obosit, nu vrea să se joace, că este întotdeauna somnoros sau începe să sufere de enurezis și spune că are o durere de cap, ar putea fi o oboseală care rezultă dintr-un factor psihologic. În acest caz contează foarte mult și atmosfera din casă. Dacă există tensiuni și certuri, acestea îl afectează foarte mult pe copil.
Ce să faci: Singurul lucru pe care îl poți face în acest caz, este să te apropii de copil, să-l liniștiți și voi, părinții, să opriți discuțiile și cearta. Are nevoie de liniște și să știe că-l iubiți, că îi veți rămâne aproape. Dacă nu reușiți să calmați copilul, contactați pediatrul.
Oboseala cauzată de schimbarea vremii:
În cazul în care copilul se trezește deja obosit și este lent în acțiunile sale, acuzând chiar o lipsă a poftei de mâncare, poate fi vorba de o oboseală de moment, cauzată de schimbarea climei. Și copiii pot fi, asemenea adulților, meteo-sensibili.
Ce să faci: Deși nu este nimic îngrijorător, este indicat să se respecte câteva reguli. În primul rând, copilul trebuie să aibă aceeași oră de culcare și să aibă parte de un mic dejun complet. Astfel încât să aibă energie pe tot parcursul zilei.
Oboseala în urma unei răceli:
În acest caz, disconfortul va dura doar câteva zile și, mai ales dacă cel mic a avut parte de un tratament cu antibiotice, este mai bine să-i administrezi vitamine. Pentru întărirea organismului slăbit de boală.
Ce să faci: După consultarea pediatrului, la recomandarea acestuia, copilul va urma o dietă cu mai multe fructe și legume, carne albă, pește, orez, astfel încât să-și recapete energia pierdută.
Oboseala cronică la copii. Oboseala cauzată de anemie:
Dacă copilul este palid și manifestă slăbiciune, ar putea fi anemie sau deficit de fier.
Ce trebuie să faci: Consultă medicul pediatru, care va evalua dacă trebuie, sau nu, să prescrie un test pentru a verifica valoarea fierului din sânge. Dacă copilul are deficit de fier, pediatrul îi poate prescrie o dietă specială și/sau suplimente pe bază de fier.
Acestea sunt doar câteva exemple de oboseală cu care se poate confrunta un copil. Cu toate acestea, dacă unele simptome sunt recurente, medicul pediatru va fi cel în măsură să evalueze situația și să găsească cea mai bună soluție pentru această problemă. Motivele pentru care medicul pediatru poate efectua controale mai amănunțite sunt, de exemplu: dureri frecvente și persistente de cap, încetinirea creșterii, noduli limfatici măriți, refuzul de alimente, somnolență frecventă, iritabilitate crescută.