Ce este, de fapt, oboseala emoțională? Simptomele acestei afecțiuni variază de la iritabilitate la tulburări de somn, de la apatie la teama de a nu fi capabil să faci nimic, până la anxietate de performanță. Se numește oboseală emoțională și este o realitate larg răspândită, mai ales în contextul actual. Este acea situație în care persoana se găsește comprimată de o viață agitată și de neoprit, tensionată mental între responsabilități, presiuni și gânduri, până la punctul de a se simți copleșită.
Oboseala mentală și psihică este o avalanșă de sentimente negative extinsă către orice: familie, partenerul de viață, sarcini parentale, rol social și locul de muncă.
Oboseala emoțională: simptome, cauze și remedii
Oboseala emoțională nu se referă la o epuizare fizică și, mai ales, nu se „se vindecă” cu un somn bun. Din cauza stării emoționale, inima are nevoie de o pauză, există deja o fractură profundă, un dezechilibru între alternanța lucrurilor în viață și nevoile sufletului. Oboseala emoțională apare atunci când depășim cota psihologică a ceea ce poate fi gestionat, controlat și pus în practică. Este vorba despre toate sarcinile emoționale care conțin stres, grijile vieții de zi cu zi, tensiunile pe care le preluăm de la ceilalți, frici, greutatea trecutului, teama de viitor și chiar angoasa existențială.
Cu toții știm ce înseamnă oboseala fizică. Este evidentă când apare. Știm cum să identificăm simptomele și să ne ocupăm în mod adecvat de această stare. Însă, oboseala emoțională nu este atât de ușor de identificat. Continuăm să acumulăm emoție după emoție. Le adunăm și le cărăm zilnic cu noi, fără să fim conștienți de greutatea lor și de modul în care acestea ne afectează bunăstarea și calitatea vieții noastre. În fiecare zi ne mișcăm mai încet, cu mai puțin entuziasm, fără motivație. Te întrebi de ce?
Este nevoie să te oprești și să conștientizezi acest tip de oboseală. Identificarea și gestionarea corectă a acesteia îți pot schimba viața.
Ce este oboseala emoțională?
Apare, în principal, la persoanele care, în urma muncii lor sau în urma unei situații particulare, au experiențe emoționale solicitante. De exemplu, responsabilitățile de serviciu, cum ar fi în cazul medicilor, asistenților medicali, pompierilor, profesorilor etc.. Responsabilitățile acestor profesii pot provoca adesea emoții foarte intense, pe care oamenii în cauză nu au timp să le gestioneze în viața lor de zi cu zi.
Chiar și situații precum nevoia de a avea grijă de bolnavi sau de a fi dependent sau de a trăi într-un mediu familial foarte solicitant, generează o epuizare emoțională ridicată.
Pe de altă parte, situațiile obișnuite, cum ar fi experiența pierderii cuiva drag, o dezamăgire sau un eveniment traumatic în trecut, cu neputința de a continua, provoacă la rândul lor o uzură progresivă care poate chiar să lase amprentă adânc în mintea noastră.
Care sunt simptomele oboselii emoționale?
Simptomele variază de la iritabilitate la tulburări de somn, de la lipsa de stimulare la apatie, de la teama de a nu fi capabil să muncești, până la anxietate de performanță. O persoană obosită din punct de vedere emoțional este obosită și afectată de toate. De multe ori, persoana simte că este mai mult judecată decât sprijinită și înțeleasă. O mamă criticată de soț și de familie, sau un soț maltratat sau subestimat, deoarece, de exemplu, și-a pierdut slujba, ambele cazuri sunt victimele oboselii emoționale.
Simptome asociate cu oboseala emoțională
Iată câteva simptome asociate cu oboseala emoțională, de care trebuie să fii conștient/ă în viața de zi cu zi:
Hipersensibilitate – Uneori ne lovesc cele mai mici lucruri, suntem mult mai sensibili, plângem din orice, ne supărăm pe orice.
Nivelul de atenție este redus – avem dificultăți de concentrare și mici pierderi de memorie.
Sentiment de irealitate – Uneori avem senzația că lumea merge într-o parte și noi în sens opus, ca și cum nu am fi făcut parte din prezent, din ceea ce ne înconjoară.
Gânduri negative și motivație slabă – Două dimensiuni care, dacă nu sunt ținute sub control, ne pot duce la depresie.
Oboseala emoțională rezultă la rândul ei din oboseala fizică – uneori nu contează dacă ne-am odihnit 8-10 ore consecutive, senzația de oboseală fizică și pierderea de energie sunt constante.
Învață să gestionezi oboseala emoțională
Mai devreme sau mai târziu o facem, ne dăm seama că „ceva nu este în regulă”. Când ne dăm seama că nu este vorba despre o oboseală fizică și nu trece prin nicio metodă, înțelegem că e vorba de ceva mai mult.
Învățarea de a canaliza, gestiona și vindeca complexul nostru emoțional nu este un lucru ușor. Cu toate acestea, avem resurse proprii, pe care le putem pune în practică cu toții.
Epuizare emoțională
- Cere ajutor dacă aceste sentimente te bântuie de multe săptămâni, dacă te chinui să te trezești dimineața, dacă ai atacuri de anxietate, dacă nu poți gestiona stresul.
- Evaluează cât timp și efort ai investit în relațiile tale de familie, în muncă sau cu prietenii. Dacă simți o lipsă de reciprocitate, în orice context, te aștepți ca emoțiile tale să fie luate în considerare.
- Acceptă schimbarea celor din jur sau chiar a ta. Nimeni nu rămâne același în timp, de multe ori se schimbă, poate fi diferit, și în momente diferite.
- Caută-ți noul drum chiar în interiorul tău. Împlinește-ți un vis mai vechi. Pe scurt, dedică-ți ceva propriu și așteaptă de la ceilalți respectul deplin a ceea ce dorești, iubești și aspiri.
- Fă schimbări în viața ta și ia-o de la capăt. Schimbarea este calea spre fericire atunci când accepți durerea și pornești de pe o pistă curată, deseori abandonând doar prejudecățile. Acest lucru este valabil mai ales în viața de familie.
Sănătate mintală. De ce să practici mindfulness
- Mindfulness este la modă. Ar trebui să încercăm să o vedem mai mult decât ca o tehnică de meditație, trebuie să o înțelegem și ca un tip de filozofie;
- Ne ajută să devenim conștienți de ceea ce se întâmplă în corpul nostru și în mintea noastră;
- Ne permite să fim prezenți. Ceea ce contează este aici și acum;
- De asemenea, această practică este foarte utilă în oprirea valului de gânduri, stres și emoții negative.
Timp de calitate pentru tine
Când a fost ultima oară când ți-ai acordat niște timp pentru tine? Mai exact, un timp de calitate, util pentru relaxare, armonizarea dorințelor și acțiunilor și deconectarea de la toate. Nu e nevoie de ceva complicat. Poate fi doar o plimbare sau chiar o discuție cu o prietenă. Înseamnă foarte mult pentru tine și starea ta emoțională.
Ca o concluzie: Cum poți elibera acele emoții blocate în interiorul tău?
- Poți cere ajutor profesional;
- Poate fi de ajutor să vorbești cu colegii, cu prietenii buni sau cu persoanele aflate în aceeași situație;
- A scrie într-un jurnal este, de asemenea, de mare ajutor;
- Exercițiile fizice, pictura sau desfășurarea oricărei activități plăcute, te va ajuta să îndepărtezi tensiunile și emoțiile negative.