Optimism? 4 sfaturi pentru a fi mai optimist

Optimism? Ești o persoană optimistă sau vrei să devii mai optimistă? De altfel, conceptul de „optimism” și modul în care acesta se leagă de bunăstare a fost studiat în psihologie de câteva decenii. Psihologii Scheier și Carver au definit optimismul ca fiind tendința de a crede că se pot obține rezultate pozitive, măsura în care oamenii au generalizat așteptări favorabile cu privire la viitorul lor.

Practic, atunci când suntem optimiști, ne așteptăm să ni se întâmple lucruri pozitive, nu-i așa?

Ce diferențe există între un optimist și un pesimist?

Cei doi psihologi, Scheier și Carver au dezvoltat, de asemenea, o teorie: teoria valorii așteptării optimismului. Conform teoriei lor, comportamentul nostru este ghidat de puterea dorinței noastre de a atinge un scop (o valoare), și de încrederea noastră în atingerea acestui scop (aşteptare). Psihologii susțin că tocmai această ultimă parte, cea legată de încredere, explică diferența principală dintre optimiști și pesimiști.

Psihologii Peterson și Seligman, pe de altă parte, prin dezvoltarea teoriei amintite, sugerează că așteptările noastre pentru viitor derivă din modul în care interpretăm eșecurile trecute. De exemplu, dacă noi credem că eșecurile noastre din trecut provin din defecte de caracter înnăscute și imuabile (permanente, care nu se schimbă), este mai probabil să avem o perspectivă pesimistă pentru viitor. În schimb, dacă atribuim eșecul trecut ghinionului, este mai probabil să menținem o perspectivă optimistă pentru viitor.

În concluzie, când te gândești la viitor, te aștepți să se întâmple lucruri bune sau rele? Vezi paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol? Ești optimist sau pesimist?

A fi optimist, ce beneficii există?

Optimismul afectează bunăstarea: Oamenii optimiști tind să fie mai fericiți decât cei pesimiști. Optimiștii manifestă mai puțină disperare și, de exemplu, oamenii optimiști raportează în general niveluri mai ridicate de bunăstare subiectivă în perioadele de adversitate.

De asemenea, unul dintre motivele legăturii dintre optimism și bunăstare se referă la modul în care optimiștii abordează problemele. Conform psihologilor amintiți, optimismul determină ca individul să aibă atitudini proactive care vizează protecția sănătății sale. Ceea ce nu apare la subiectul pesimist.

Oamenii optimiști au, în general, mai multe șanse să se implice într-un comportament orientat spre obiective, deoarece sunt mai încrezători că pot atinge acele obiective. Deci, optimiștii par să se implice în stiluri eficiente de coping, cum ar fi luarea în considerare și implementarea de soluții practice pentru rezolvarea problemelor. Pesimiștii, în schimb, tind să se angajeze în stiluri de coping ineficiente, evitarea, cum ar fi distragerea atenției.

Pot învăța să fiu mai optimist?

Fondatorul mișcării de psihologie pozitivă Martin Seligman, susține că optimismul nu este o trăsătură, ci mai degrabă un mod obișnuit de a gândi, care poate fi învățat ca oricare altul.

Iată 4 sfaturi pentru a învăța să fii o persoană mai optimistă:

1. Alege versiunea ta de optimism

Nu este necesar să fii mereu optimist, în fiecare situație. De fapt, poate fi chiar imposibil. În schimb, poți încerca să încorporezi încet noi idei optimiste în viziunea ta asupra lumii, într-un mod care să ți se pară autentic.

2. Ai gânduri pesimiste? Începe să le pui sub semnul întrebării!

Uneori ne spunem că gândurile noastre pesimiste sunt gânduri realiste. Dar, nu uita: gândurile nu sunt fapte! Dacă te trezești prins într-o spirală de negativitate, încearcă să-ți întrerupi gândurile și să le pui la îndoială.

3. Înconjoară-te de oameni optimiști!

A fi în preajma altor persoane optimiste te poate ajuta să descoperi cum alții găsesc aspecte pozitive chiar și în situații negative. Înconjoară-te de astfel de persoane și molipsește-te de optimism!

4. Totuși, NU forța optimismul!

A deveni mai optimist necesită ceea motivație și practică, valabil pentru orice obicei nou pe care-l adopți. Poate părea puțin nenatural la început (ca atunci când înveți să mergi pe bicicletă). De aceea, receomandarea este de a experimenta optimismul atunci când te simți confortabil. Fără să-ți faci griji la început că te îndepărtezi prea mult de zona ta de confort.

My title page contents