Pepene verde sau pepene galben, care este mai bun? Beneficii și contraindicații

Pepene verde sau pepene galben, care este mai bun? Beneficii și contraindicații

Pepene verde sau pepene galben, care este mai bun? E vară și se simte! În culorile soarelui și parfumul fructelor proaspete, pepenele verde și pepenele galben intră în scenă ca adevărați vedete ai sezonului. Dar care e mai revigorant, mai sănătos sau mai potrivit pentru tine? Hai să-i comparăm și să descoperim care cucerește vara… până la ultima felie.

Să aflăm ce beneficii și contraindicații are fiecare. În culorile verii, pepenii sunt fructe foarte proaspete, potolitoare de sete și chiar de foame. Fructele simbolice ale verii, cu prospețimea lor, pepenii ajută organismul să se rehidrateze și să recupereze sărurile minerale pierdute prin transpirație. Dulci și gustoase, cu pulpă suculentă și foarte parfumată dacă sunt cumpărate când sunt complet coapte, sunt o bucurie pentru papilele gustative.

Pepene verde sau pepene galben: tu ce preferi?

Aceste două fructe aparțin familiei Cucurbitaceae și conțin multă apă (95% pepenele verde și, respectiv, 90% în cazul pepenelui galben), dar și vitamine și minerale valoroase. Așa cum am menționat deja, pepenele este un fruct excelent pentru a ne rehidrata, a ne potoli setea, dar și senzația de foame. Pepenele verde are mai multă apă și este deosebit de diuretic; pepenele galben, însă, conține mai multe vitamine A, B și C și are mai multe proprietăți laxative sau stimulatoare pentru intestinele leneșe.

Sunt fructe perfecte pentru cei care trebuie să urmeze o dietă dar și doar pentru a reîmprospăta și întări organismul, în zile călduroase. Ambele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea celulară și ajută la întărirea sistemului imunitar, au proprietăți antiinflamatorii, purifică organismul și ajută circulația. Conțin potasiu, fosfor, fier și magneziu, ceea ce le transformă în suplimente naturale excelente împotriva căldurii.

Atenție: trebuie consumate singure, ca o gustare, pe stomacul gol.

Pepenele galben: energizant și tonic. Proprietățile pepenelui galben

În nuanțe de galben pur, alb sau portocaliu, pepenele galben este un fruct produs de planta cu același nume, denumită științific Cucumis melo, aparținând familiei Cucurbitaceae. Există diferite soiuri ale acestui fruct: Cantaloupe, Dalton, Macigno,

Pulpa pepenelui este compusă din 90% apă, ceea ce îl face potolitor și sărac în calorii, dar conține și multă vitamina A, antioxidantă și protectoare a țesuturilor pielii și a mucoaselor.

Datorită conținutului său de apă, pepenele oferă o senzație de prospețime și ușurare de căldura verii. Este considerat util pentru purificarea rinichilor și împotriva arsurilor la stomac. În plus, asigură un aport scăzut de calorii, egal cu aproximativ 60 de calorii pentru o porție medie. În ceea ce privește sărurile minerale, pepenele galben conține fier, calciu și fosfor. Vitaminele prezente în pepenele galben sunt C, A și vitamina B. Pepenele galben conține, de asemenea, un agent anticoagulant, care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, care pot provoca atac de cord sau accident vascular cerebral. De asemenea, stimulează mișcările intestinale, care pot fi compromise de orice probleme digestive.

Pe scurt: pepenele galben este un aperitiv, diuretic, laxativ și răcoritor

  • Conține multă apă (90%) și, prin urmare, este un fruct potolitor de sete și răcoritor prin prevenirea deshidratării;
  • Are foarte puține calorii;
  • Este bogat în fier și, prin urmare, potrivit pentru cei care suferă de anemie;
  • Este un tonic natural și are puteri tonifiante;
  • Ajută la prevenirea formării radicalilor liberi și a îmbătrânirii celulare;
  • Este un ajutor valoros în prevenirea vergeturilor;
  • Ajută la contracararea foamei pe fond nervos;
  • Îmbunătățește capacitatea vizuală și întărește oasele și dinții;
  • Are proprietăți diuretice și purificatoare;
  • Are proprietăți și efecte antiinflamatorii;
  • Ajută la îmbunătățirea circulației;
  • Ajută la eliminarea excesului de trigliceride și la menținerea colesterolului sub control;
  • Promovează bronzarea.

Contraindicaţii ale pepenelui galben

Pepenele galben poate fi dificil de digerat pentru unii. Nu este recomandat în caz de diabet și dispepsie din cauza efectului laxativ.

Pepenele verde: hidratare cu efect antioxidant. Proprietățile pepenelui verde

Cu denumirea științifică Citrullus lanatus, pepenele verde este o plantă originară din Africa, unde a fost cultivată încă de acum 5000 de ani și a fost adusă în Europa de arabi.

Pepenele verde conține 90% apă și ceea ce rămâne zaharuri (între 3,7% și 6,4%), proteine, fibre și carbohidrați. Pepenele verde este, de asemenea, o sursă de potasiu, sodiu, fier, fosfor și calciu, precum și de vitaminele A, B1, B2, C și PP. Conținutul ridicat de apă face ca pepenele verde să fie un fruct foarte diuretic și purificator.

100 de grame de pepene verde conțin mai puțin de 20 Kcal. Practic jumătate din caloriile altor fructe proaspete: 300 de grame de pepene verde au același conținut caloric ca un măr. Ceea ce, împreună cu absența grăsimilor, îl face potrivit pentru regimuri dietetice cu conținut scăzut de calorii și slăbire și pentru faptul că are o putere mare de sațietate. Pepenele verde conține și licopen. Pulpa sa roșie este, prin urmare, o sursă de antioxidanți și are, de asemenea, proprietăți hidratante și emoliente pentru piele.

Pe scurt, pepenele verde este un fruct foarte valoros… mai ales vara

  • Este potolitor de sete și răcoros;
  • Un fruct cu valoare energetică ridicată;
  • Bogat în apă și ajută la recuperarea lichidelor pierdute;
  • Vitamina C și potasiul au o acțiune purificatoare și detoxifiantă, utilă pentru contracararea retenției de lichide, a umflăturilor picioarelor și a hipertensiunii arteriale;
  • Pulpa roșie conține licopen, o hidrocarbură aparținând grupului carotenoizilor, care sunt antioxidanți (eliminatori de radicali liberi responsabili de îmbătrânirea celulară) și care au o acțiune preventivă împotriva tumorilor;
  • Ajută la protejarea pielii de riscurile cauzate de expunerea prelungită la razele UV;
  • Este un ajutor natural împotriva bolilor de inimă;
  • Ajută la menținerea nivelului de colesterol sub control;
  • Ajută la îmbunătățirea calității somnului și a stării de spirit, deoarece promovează producția de serotonină în corpul nostru.

Contraindicaţii ale consumului de pepene verde

Prezența excesivă a potasiului în comparație cu sodiul ar putea provoca crampe musculare.

Pentru unele persoane nu este ușor de digerat.

 

 

 

 

 

My title page contents