Beneficiile consumului de pepene verde. Ce efecte are acest fruct al verii asupra sănătății?

Beneficiile consumului de pepene verde. Ce efecte are cel mai așteptat fruct al verii asupra sănătății?

Descoperă beneficiile consumului de pepene verde și bucură-te de sănătate! Pepenele verde este unul dintre cele mai gustoase și răcoritoare fructe. Este poate cel mai așteptat fruct al verii. 

A sosit vara și odată cu ea și căldura cu temperaturi foarte ridicate. O soluție pentru a combate căldura este cu siguranță să mănânci și să te hidratezi corect. Pepenele este o gustare perfectă, un fruct proaspăt și sănătos pentru a-l savura simplu sau sub formă de salată. Răcoritor, hidratant și hrănitor, pepenele verde este, fără îndoială, unul dintre fructele preferate ale verii.

Pe lângă o aromă delicioasă, pepenele are proprietăți nutriționale și benefice interesante. Știai, de exemplu, că pepenii roșii pot depăși roșiile în conținutul de licopen? Așadar, consumă cât mai mult pepene vara, în plin sezon, când pepenele este cel mai bun.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de pepene verde asupra sănătății corpului nostru:

Acțiune hidratantă

Pepenele verde este compus din 92% apă, 8% din zaharuri care se găsesc frecvent în fructe și, de asemenea, conține electroliți importanți. Poate fi consumat oricând și este o gustare ideală pentru a menține corpul hidratat în zilele de vară cele mai fierbinți.

Acțiune antiinflamatorie și antioxidantă

Prezența licopenului în acest fruct îi conferă calități antiinflamatorii și antioxidante. Vitamina C prezentă în acest fruct este esențială pentru sistemul imunitar și ne ajută să menținem apărarea imună ridicată. În plus, promovează detoxifierea organismului și protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi.

Întărește oasele

Pepenele verde conține licopen, care este important pentru sănătatea oaselor. Acest nutrient scade stresul oxidativ, ceea ce reduce activitatea osteoblastelor și osteoclastelor, două celule osoase.

Beneficiile consumului de pepene verde pentru inimă și colesterol

Pepenele roșu îmbunătățește circulația sângelui prin vasodilatație. Datorită acestei acțiuni, pepenele cu coajă verde este un aliment potrivit pentru cei care suferă de hipertensiune arterială ușoară. Unele dintre proprietățile prețioase ale pepenelui verde reprezintă un ajutor natural împotriva bolilor de inimă și contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău. Pepenele verde conține citrulină, care ajută la reducerea acumulării de grăsime în celule și care face acest fruct potrivit pentru prevenirea hipertensiunii și a bolilor de inimă. Este un aminoacid care este transformat în arginină și care determină celulele să producă mai puțin țesut adipos. Conform unor studii, o felie de pepene pe zi ar fi suficientă pentru a ne ajuta corpul să reducă nivelul colesterolului din sânge.

Acțiune diuretică

Pepenele verde este un diuretic natural care crește fluxul de urină și protejează rinichii. În plus, intervine în procesul de eliminare a amoniacului din ficat. Stimulează diureza, contracarează celulita și are acțiune detoxifiantă, grație conținutului bogat de apă.

Previne cancerul

Vitamina C (împreună cu ceilalți antioxidanți conținuți în pepene verde) combate formarea radicalilor liberi, asociați cu dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

Oferă energie

Pepenele verde este un fruct energic, iar o porție simplă poate crește nivelul de energie cu 23%. Acest lucru are loc datorită conținutului său de vitamina B6, pe care organismul îl folosește pentru a sintetiza dopamina, care promovează bunăstarea. Pepenele verde conține și magneziu, care este folosit de corpul nostru pentru a furniza celule cu energie.

Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase

Consumul de pepene verde te poate ajuta să-ți menții greutatea sub control. Datorită cantității mari de apă din interior, nu numai că potolește setea, ci și calmează senzația de foame, făcându-l o gustare excelentă la jumătatea dimineții sau la jumătatea după-amiezii.

Promovează somnul

Consumul de pepene verde poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Consumul a câtorva felii din acest fruct după cină poate stimula producția de serotonină în organism, datorită conținutului său de carbohidrați. Când nivelul serotoninei crește în timpul serii, creierul este mai puțin sensibil la semnale deranjante, cum ar fi zgomotul, favorizând somnul liniștit.

Reține! Vara, consumul de pepene verde în fiecare zi protejează pielea de riscurile asociate cu expunerea excesivă la razele UV, conform celor mai recente cercetări științifice (totuși, nu renunța la protecția solară!).

Știai că până și semințele de pepene verde pot fi consumate și sunt bogate în proprietăți? Aceste semințe mici sunt bogate în fibre, prin urmare au o acțiune laxativă, dar sunt și o sursă prețioasă de vitamine și săruri minerale.

Pepenele verde și caloriile

Pepenele verde este unul dintre fructele cele mai ușoare și cu mai puține calorii pe care le avem disponibile în timpul verii. Acest lucru se datorează bogăției sale în apă și absenței complete a grăsimilor. De fapt, 100 de grame de pepene verde conțin doar 30 de calorii.

Contraindicațiile consumului de pepene verde

Pepenele are, de asemenea, unele contraindicații sau posibile efecte secundare. Unele persoane au dificultăți în digerarea acestui fruct, mai ales atunci când îl consumă după mese. Acest lucru apare ca urmare a prezenței unei cantități mari de apă în interiorul căreia se diluează sucurile gastrice și, în consecință, le împiedică munca.

De asemenea, pepenele poate provoca probleme dacă suferi de gastrită și colită. În acest caz este necesar să-ți evaluezi reacția personală la acest fruct consumându-l în doze mici. În cazul gastritei, aceasta poate accentua durerea, în timp ce, dacă suferi de intestin iritabil, ar putea avea un efect laxativ ridicat sau poate provoca balonare.

O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor care suferă de diabet, deoarece acest fruct are un indice glicemic ridicat, și femeilor însărcinate (dacă sunt predispuse la diabet gestațional sau dacă urmează o dietă controlată). Consumul de pepene verde în aceste cazuri nu este descurajat în totalitate, dar este adesea sugerat să nu se exagereze și să se consume doar o felie. De preferință, însoțită de alte alimente bogate în fibre.

În cele din urmă, cei care suferă de alergie la aspirină, trebuie să consulte medicul pentru a știi dacă pot consuma sau nu pepene verde (acest fruct conține salicilați naturali). Deoarece pepenele verde activează histamina, este mai bine să-l eviți dacă suferi de alergii la tot felul de plante sau polen, deoarece ar putea declanșa reacții încrucișate.

Cum să recunoști un pepene verde copt și gustos?

Tulpina pepenelui nu trebuie să fie uscată. Dacă din punctul în care este sau a fost codița iese ceva suc, înseamnă că ai de-a face cu un fruct copt și zaharat.

„Sunet gol”: este un truc care constă în atingerea ușoară cu un pumn pe suprafața fructului. Petele galbene sau dungile de pe fruct indică faptul că pepenele este bine copt

Cum se păstrează pepenele verde

Dacă mărimea pepenelui permite și dacă nu a fost încă tăiat, acesta poate fi păstrat fără probleme câteva zile la frigider.

Dacă pepenele verde a fost deja feliat, este bine să eviți să-l înfășori în folie alimentară. Este de preferat să păstrezi pepenele verde deja tăiat în cuburi și curățat de coajă într-un recipient pentru alimente sau într-o strecurătoare așezată pe un castron (în care se va colecta apa care poate picura din fructe), pentru a fi pusă în frigider.

Cu toate acestea, pepenele tăiat trebuie consumat cât mai curând posibil.

 

My title page contents