Plictiseala îi ajută pe copii să crească. Permite-i copilului să o experimenteze! Vacanțele de vară sunt cele mai lungi și, adesea, devine dificil pentru părinți, care sunt prinși cu munca și diferite sarcini, să „umple” zilele copiilor și adolescenților.
Așadar, ce pot face părinții să-i țină ocupați pe copii până în septembrie, când începe școala? Ce activități să alegi? Pentru a evita plictiseala cât mai mult posibil și pentru a împiedica timpul să treacă greu, de multe ori, părinții optează pentru trimiterea copiilor în taberele de vară, la bunici sau apelează la bone, tehnologie, sport, anulând aproape complet timpul liber.
„M-am plictisit. Ce pot face?” Plictiseala îi ajută pe copii să crească.
Prea obișnuiți, în timpul anului școlar, cu o agendă bine structurată între studiu și activități extrașcolare, cu orare și cursuri definite, pare aproape imposibil pentru copii să se joace sau să petreacă timp fără animatori și o bună organizare.
Astfel că, foarte des, plictiseala este anulată prin utilizarea tehnologiei și a instrumentelor digitale care captează atenția copiilor și reușesc să o absoarbă chiar și pentru o perioadă mai lungă de timp decât alte jocuri și activități.
Cu toate acestea, dragi părinți, trebuie să știți că plictiseala nu este un dușman care trebuie combătut cu orice preț! Are o funcție pozitivă și este, de asemenea, utilă deoarece, dacă este gestionată corect, activează abilitățile de explorare și creativitatea, permițându-le copiilor să se implice în diverse activități, să-și găsească propriile strategii și să afle ce activități le plac cu adevărat.
Desigur, nu trebuie să vă așteptați ca un copil să-și poată trăi mereu timpul liber într-un mod autonom și solitar. Tocmai aici intervine rolul părinților. Aceștia au sarcina de a oferi copiilor stimuli potriviți vârstei; care să corespundă cât mai mult posibil intereselor și temperamentelor copiilor.
În cazul copiilor adolescenți, însă, activitățile pot fi diferite: băieții, de fapt, pe măsură ce cresc, vor să-și petreacă timpul liber mai ales cu prietenii, așa că cer să iasă mai des în grupuri; refuză mai ușor activitățile propuse de adulți; vor să-și experimenteze autonomia și independența, mai ales în timpul vacanțelor.
Dragi părinți, oferiți stimuli, nu programe detaliate!
Întocmirea unui plan de petrecerea timpului liber în lunile de vară devine prea des prioritatea părinților. Astfel, aceștia ajung să trăiască această perioadă cu agitație și stres, pierzând din vedere cel mai important aspect: posibilitatea de a fi alături de copii și de a experimenta cu ei momente unice.
Copiii și tinerii au nevoie să se relaxeze, să se simtă liberi de sarcini; să se trezească mai târziu decât de obicei; să se joace, să iasă cu prietenii. De aceea este vacanță! Același lucru, însă, chiar dacă nu este întotdeauna ușor, trebuie să se aplice și părinților; pentru că este important ca aceștia să petreacă timp împreună, liberi de muncă, pentru a împărtăși momente de petrecere a timpului liber și de distracție.
Copiii au nevoie de timp neplanificat și este important să-i lăsați să experimenteze. De fapt, practicând jocul liber aceștia își dezvoltă creativitatea și imaginația. De asemenea, învață respectul față de ceilalți, comparația, compromisul și dezvoltă relații sociale.