Pofte în timpul sarcinii. Mit sau realitate? Toate femeile gravide au așa-numitele pofte, adică o dorință foarte mare pentru a consuma un anumit aliment. Ceva neobișnuit sau un fruct în afara sezonului. În trecut, se credea că nesatisfacerea poftelor unei femei însărcinate ar putea avea repercusiuni asupra copilului nenăscut. În realitate, cum stau, de fapt, lucrurile?
Prima și cea mai imediată consecință a îndeplinirii unei pofte a fost apariția de pete pe piele, numite la rândul lor „semne din naștere”. În funcție de culoarea lor, acestea indicau dorința mamei. De exemplu, pofta de ciocolată era legată de petele maronii, pofta de căpșuni cu acele pete roz, iar pofta de lapte era legată de petele albe.
Pofte în timpul sarcinii. Cum stau lucrurile în realitate?
În realitate, prezența acestor pete întunecate pe piele nu are nimic de-a face cu lipsa de satisfacere a poftelor. Acestea sunt de fapt rezultatul unei concentrații de melanină în cazul în care sunt închise la culoare și dilatarea capilarelor subcutanate dacă sunt roșii sau roz. În plus, un alt mit care trebuie risipit este că aceste pete sunt într-un fel dăunătoare copilului. De fapt, ele sunt pur și simplu mici modificări care sunt complet inofensive!
Prin urmare, indiferent de credințele populare, poftele din timpul sarcinii sunt legate de momentul particular pe care corpul femeii îl experimentează. De asemenea, de schimbările hormonale care duc la modificări ale gustului și mirosului femeii însărcinate. Adesea, aceasta se trezește că poftește un anumit aliment și urăște un miros care îi plăcea înainte de sarcină.
Sarcina avansează, pofta de mâncare crește
Pe măsură ce sarcina progresează, crește și pofta de mâncare. Totodată și nevoia de a lua mai multe calorii decât de obicei. Adesea, această poftă de mâncare crescută ia forma unei dorințe de a consuma ciocolată și dulciuri. De asemenea, pentru a compensa fragilitatea pe care o femeie o are în general în această perioadă delicată. În limitele prescrierii unei anumite diete de către ginecolog, poftele viitoarei mame pot fi satisfăcute. Chiar dacă este vorba despre preparate mai elaborate sau alimente greu de găsit, conștientă fiind de faptul că această „dorință” este legată de schimbările pe care le experimentează.