Pomul de Craciun și siguranța copiilor – sfaturi de urmat!

Decorarea bradului este o activitate tradițională a sărbătorii Crăciunului, dar poate constitui un pericol pentru cei mici.

Iată 8 sfaturi pentru a avea un pom sigur de Crăciun: de la luminile de la bază, la globurile de plastic și până la ghirlandele lungi de 15 cm.

 

1. Fixează bine baza pomului, fie printr-un suport metalic, fie prin așezarea unor obiecte grele. Astfel, vei preveni răsturnarea lui. 

Dacă este un brad artificial, atunci când îl montezi, încearcă să-i găsești un suport greoi sau o vază din lut, în care să fie bine fixat. Dacă bradul este natural, în ghiveci, baza este deja destul de stabilă. Trebuie să te asiguri totuși, că cel mic nu este atras ca un magnet de pământul din ghiveci.

2. Siguranța din partea de sus. 

O alt sfat pentru a preveni căderea copacului este să legi tulpina cu un șnur și să o prinzi de o piesă de mobilier din apropiere (care trebuie să fie grea, pentru a preveni căderea acesteia), dacă se află în apropiere: în acest fel devine mult mai dificil să fie răsturnat.

3. Fără globuri de sticlă. 

Ele sunt cu siguranță mai frumoase, mai artistice, mai romantice, dar decorurile de sticlă, atunci când există un copil în casă, sunt absolut interzise. Pentru că, dacă pomul se răstoarnă sau dacă copilul reușește să ajungă la unul și să-l desprindă, pericolul care-l așteaptă este destul de mare. Mai bine, alegi globuri și decorațiuni din plastic, asigurându-te că nu au părți sau muchii ascuțite.

4. Lumânările, strict interzise. 

Există tot felul de lumânărele, colorate, cu diferite forme simpatice, dar ele sunt făcute pentru a fi aprinse. Există pericolul să ia foc bradul, iar copilul să fie prin preajmă sau chiar el să-l provoace. În plus, cei mici le pot confunda cu ceva dulce și le pot mânca.

5. Atenție la luminile conectate la sursa de curent. 

Odată montate luminile, trebuie să acorzi o atenție deosebită oricăror cabluri, prelungitoare, prize și oricărui alt accesoriu folosit pentru a conecta instalațiile la priza de alimentare: toate trebuie să fie poziționate astfel încât copilul să nu ajungă la ele.

 

foto: de la pixabay.com

 

6. Atenție la beteala de pom, la ghirlande. 

Ghirlandele sunt un posibil pericol pentru copii: sunt atât de tentante pentru copii, pentru a le lua din pom și a le înfășura în jurul gâtului pe post de „de eșarfă”. Există un risc clar de sufocare. Prin urmare este mai bine să folosești beteală și ghirlande de dimensiuni mici, nu mai mult de 15 centimetri, astfel încât să nu poată fi înfășurate în jurul gâtului.

7. Poziția este importantă. 

Bradul, adevărat sau artificial, bineînțeles, nu ar trebui să fie amplasat în apropierea unei surse de căldură, cum ar fi o sobă sau un șemineu, pentru a preveni riscul de incendiu. Din același motiv, pomul trebuie poziționat departe de obiecte inflamabile, cum ar fi perdele sau mobilier tapițat. În plus, în cazul brazilor artificiali, trebuie să te asiguri înainte că sunt fabricați din material neinflamabil.

8. Piedică în calea bradului. 

Cea mai sigură modalitate de a proteja pomul de Crăciun și copilul totodată este de a face bradul de neatins prin plasarea unei bariere în jurul acestuia. Poate fi un „gard“ cum e cel folosit pentru a marca zona de jocuri pentru copii, poate fi o canapea, colete și pachete cu cadouri de Crăciun sau poate fi un „zid“ din scaune. Cel mai important lucru este faptul că atunci când copilul va întinde brațele, să nu ajungă la ramuri.

 

 

 

 

 

My title page contents